Ενοχλημένοι δηλώνουν αρκετοί Τουρκοκύπριοι με τα βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς τα οποία έχουν μια ισλαμική προσέγγιση.
Συγκεκριμένα, φωτογραφίες από βιβλία δημοτικού που κυκλοφορούν στα ΜΚΔ απεικονίζουν γυναίκες να φορούν μαντίλα και να εκτελούν συγκεκριμένα επαγγέλματα.
Ως οικογενειακά πρότυπα δίνονται παραδείγματα της Ινδίας και Παλαιστίνης.
Επιμένει το λεγόμενο υπουργείο «Εθνικής Παιδείας»
Σύμφωνα με επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, η εφημερίδα Kıbrıs (3.09.2023 kibrisgazetesi.com) σημείωνε ότι το λεγόμενο υπουργείο εθνικής παιδείας του κατοχικού καθεστώτος εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα των βιβλίων και τη συμπερίληψης ισλαμικών στοιχείων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κριτικές που διατυπώθηκαν από το κοινό για τα σχολικά εγχειρίδια σημειώθηκαν για να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν, και παράλληλα θα συνεχιστεί το έργο της επικαιροποίησης με τις απόψεις και τις προτάσεις εκπαιδευτικών, έκαστος των οποίων είναι επαγγελματίες.
Αναφέροντας ότι η επικαιροποίηση των σχολικών εγχειριδίων πραγματοποιείται συστηματικά κάθε χρόνο, το «υπουργείο» σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια, τα σχολικά εγχειρίδια σε διάφορα επίπεδα και βαθμίδες έχουν διορθωθεί και επικαιροποιηθεί αξιολογώντας τις απόψεις των εκπαιδευτικών και διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας.
Αναφέροντας ότι τα βιβλία ετοιμάζονται με βάση τις προσεγγίσεις των αναλυτικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, ακολουθώντας μια μαθητοκεντρική και εποικοδομητική εκπαιδευτική προσέγγιση, η ανακοίνωση σημειώνει ότι συνολικά αναθεωρήθηκαν περίπου 10.000 σελίδες και 7.000 εικόνες σε 65 σχολικά εγχειρίδια, ως αποτέλεσμα των εργασιών επικαιροποίησης, με τρόπο που να υποστηρίζει τα μαθησιακά αποτελέσματα των προγραμμάτων σπουδών.
Ισλαμική κατήχηση σε ανήλικους
Οι περισσότεροι Τ/κ απαιτούν κοσμικότητα σε σχέση με τους έποικους οι οποίοι έχουν πιο έντονα θρησκευτικά χαρακτηριστικά..
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την “ισλαμοποίηση” της κοινότητάς τους, αφού η Τουρκία διόρισε θρησκευτικές αρχές για να κηρύξουν συντηρητική ισλαμική ρητορική σε όσους παρακολουθούν τα τζαμιά.
Περίπου 46 κόμματα της αντιπολίτευσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις και συνδικάτα διαδήλωσαν ενάντια σε αυτό που αποκάλεσαν “ατζέντα ισλαμοποίησης”, αφού ο “επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων”, Αχμέτ Ουνσάλ, κήρυξε μισογυνική ρητορική.
Κατά καιρούς, Τ/κ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ισλαμικές οργανώσεις προσπαθούν να προσηλυτίσουν κόσμο, προσθέτοντας ότι ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες έχουν προσεγγίσει και ανηλίκους για να τους κατηχήσουν.
sigmalive.com