ΙΣΚΕ – Μια χρόνια αρρυθμία στις οικονομικές απολαβές των ορθοδόξων κληρικών έρχεται να καλύψει το Υπουργείο Εργασίας, με το πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), που αγωνίζεται και καταβάλει μεγάλες προσπάθειες διαχρονικά για τα δικαιώματα και τις εργασιακές απολαβές του εφημεριακού κλήρου, σε συνεργασία με την Ένωση Κληρικών Κρήτης, κατάφεραν, με τη σύμπραξη και απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη, να αποδεσμεύσουν την καταβολή εφάπαξ από τη σύνταξη, ώστε να μπορούν οι κληρικοί να καλύψουν πάγια έξοδα των οικογενειών τους και των αναγκών των παιδιών τους.
Ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, π. Γεώργιος Βαμβακίδης, κληρικός της μητρόπολης Ζιχνών, μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για τα «δικαιώματα» των κληρικών και τις οικονομικές τους απολαβές: «Έως ΤΟ 2004, για να λάβει το εφάπαξ κάποιος κληρικός έπρεπε να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
– ο κληρικός να έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του και να έχει προϋπηρεσία 35 χρόνια,
– ο κληρικός να έχει συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας του και να έχει προϋπηρεσία 15 χρόνια,
– να φέρει αναπηρία έως 67%, γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο ως προς την υπηρεσία του».
Ο Νόμος 32/32 του 2004, όμως, κατόρθωσε να εκπληρώσει τον μόνιμο πόθο των κληρικών, ώστε να αποδεσμευτεί το εφάπαξ από τη σύνταξη. Έτσι, από το 2004 έως το 2015 ίσχυσε μια περίοδο χάριτος για τον εφημεριακό κλήρο και τους ιερείς, με το εφάπαξ να καταβάλλεται στο 65ο έτος και με προϋπηρεσία, κάτι που χαροποίησε και έδωσε ανάσα σε πολλούς.
Αυτό, βέβαια, δεν κράτησε για πολύ. Τα Μνημόνια και οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη χώρα, αναπόφευκτα, επηρέασε και τους κληρικούς, όπως όλους τους έλληνες πολίτες. Αυτή η ευεργετική ρύθμιση το 2016 καταργήθηκε, με αποτέλεσμα να έρθει σε ισχύ και πάλι η σειρά που επικρατούσε προ του 2004.
«Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), σε συνεργασία με την Ένωση Κληρικών Κρήτης, επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη και, προς τιμήν του, δεσμεύθηκε ν᾿ αποκαταστήσει την καταβολή εφάπαξ στην κατάσταση που ίσχυε από το 2004 έως το 2015, με τη διαφορά ότι οι κληρικοί, αντί το 65ο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 67ο, ώστε να λαμβάνουν το εφάπαξ, το οποίο αποδεσμεύεται από τη σύνταξη του κληρικού», ανέφερε ο π. Γεώργιος.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με την απαρχή του νέου έτους, οι κληρικοί που έχουν ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, ώστε να προχωρήσει η καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους.
Στην ουσία, ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κληρικών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μπορούν να λάβουν το εφάπαξ τους εφόσον έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας τους και να μπορούν παράλληλα να συνεχίσουν να εργάζονται. Οι κληρικοί, ως ανέφεραν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας, θα απαλλάσσονται από την παρακράτηση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αφορούν στον κλάδο του εφάπαξ.
Η οικονομική αυτή τακτοποίηση χαροποίησε ιδιαιτέρως τους κληρικούς, οι οικονομικές ανάγκες των οποίων, κυρίως των εγγάμων είναι πολλές, που χρειάζεται να συνδράμουν στην απαρχή της ζωής των παιδιών και εφήβων τους, κάτι το οποίο είναι δυνατόν μόνο μέσα από το εφάπαξ και την οικονομική αυτή υποστήριξη.
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), με τις πολυετείς και άοκνες προσπάθειές του για τον εφημεριακό κλήρο, κατόρθωσε να δώσει ουσιαστική βοήθεια και αρωγή σε τόσες οικογένειες κληρικών που, ως όλοι οι πολίτες, δοκιμάστηκαν ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.
Σκοπός και ευχή όλων, είναι το νομοσχέδιο αυτό να διατηρηθεί στο χρόνο, ώστε και οι κληρικοί, όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, να μπορέσουν να βάλουν σε μια «σειρά» τις οικονομικές ανάγκες και προτεραιότητες των οικογενειών τους.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»