της Βάλιας Νικολάου
«Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», λέει ο θυμόσοφος λαός, τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που ο παπάς δεν έχει καν τα χρήματα να τα αγοράσει; Στις μέρες μας, ιερείς αναγκάζονται και φορούν μεταχειρισμένες ιερατικές στολές -παίρνουν ακόμη και από μακαρίτες συναδέλφους τους (!)- καθώς η αγορά ενός απλού καθημερινού ράσου, πόσο μάλλον ενός λειτουργικού άμφιου, θεωρείται πολυτέλεια…
Βεβαίως, η αδυναμία στο να προμηθευτούν καινούργια ράσα έχει (καταστροφικές) συνέπειες και στον κλάδο των εκκλησιαστικών ειδών και ενδυμάτων. Οπως, λένε επιχειρηματίες του χώρου, από την αρχή του Μνημονίου έως σήμερα ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 70%.
Ο Ιωάννης Χαζάκης δραστηριοποιείται στο χώρο των εκκλησιαστικών και ιερατικών ειδών από το 1974. Στα χρόνια αυτά έχει επιμεληθεί την ιερατική εμφάνιση σπουδαίων εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, όπως του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του μακαριστού Χριστόδουλου και του Αυγουστίνου Καντιώτη.
Σήμερα, όπως λέει, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο επάγγελμά του («λίγοι έχουν απομείνει») και πως εάν δεν είχε «αγάπη και μεράκι» για αυτό που κάνει, τότε το λουκέτο στην επιχείρησή του θα ήταν αναπόφευκτο.
[irp posts=”329364″ name=”Θαύμα Αγίου Ραφαήλ: Ο παπάς μου είπε Εσύ Θανάση θα πας στο σπίτι σου!””]
«Οι περισσότεροι κληρικοί μάς ζητούν να επιδιορθώσουμε το παλιό τους ράσο. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν άλλο, διότι δεν έχουν να διαθέσουν ούτε 100 ευρώ που κοστίζει. Οι μισθοί τους έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις, έχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, παιδιά, εγγόνια. Ξέρετε, οι άνθρωποι πεινάνε και πρώτα θα κοιτάξουν να γεμίσει το ψυγείο τους και ύστερα, αν τους περισσέψει κάτι, θα προβούν σε κάποια παραγγελία στολής».
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική καθώς, όπως συμπληρώνει ο κ. Χαζάκης, «υπάρχουν και ιερείς, οι οποίοι μη έχοντας χρήματα, μας ζητούν να επιδιορθώσουμε ράσα κεκοιμημένων, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. Αλλοι ζητάνε να αγοράσουν βερεσέ». Μπροστά σε όλο αυτό, η εταιρία του έχει μειώσει τις τιμές, βγάζοντας συχνά προσφορές.