Αυστραλία: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που έλαβαν χώρα στο Σύδνεϋ από τις 17 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2025.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η Σύνοδος, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ενότητα και την αποφασιστικότητα της τοπικής Εκκλησίας να ανταποκρίνεται στις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες του ποιμνίου της.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, τα μέλη της είχαν την ευλογία να συμμετάσχουν σε σημαντικές λατρευτικές εκδηλώσεις. Στις 18 Ιανουαρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός για τη μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, ενώ στις 19 Ιανουαρίου κορυφώθηκαν οι εορτασμοί με τη Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ. Προεξάρχων της Λειτουργίας ήταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος, ο οποίος, εορτάζοντας την ονομαστική του εορτή, έλαβε θερμές ευχές από τους Αρχιερείς και το εκκλησίασμα, που εξέφρασαν τον σεβασμό και την αγάπη τους προς το πρόσωπό του.
Οι εργασίες της Συνόδου επικεντρώθηκαν στην εξέταση και διεκπεραίωση θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Ανάμεσα στις αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν η παροχή κανονικής άδειας σε πέντε λαϊκούς, τους κ. Άγγελο Καραντώνη, Ιωάννη Ψαρομμάτη, Στυλιανό Μαγδαλόπουλο, Νικόλαο Αυγουστίνο και Ιωάννη Δημητρίου, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να κηρύττουν τον θείο λόγο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, των λοιπών ακολουθιών και τελετών. Η απόφαση αυτή αντανακλά την πρόθεση της Εκκλησίας να ενισχύσει την παρουσία του θείου λόγου στις ενορίες και να ενεργοποιήσει περισσότερους λαϊκούς στη διακονία της.
Παράλληλα, η Σύνοδος όρισε τη διεξαγωγή της Β’ Παναυστραλιανής Ιερατικής Σύναξης στο Σύδνεϋ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2025. Το γενικό θέμα της Συνάξεως θα είναι «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Ιερωσύνη», αναδεικνύοντας την ανάγκη να εξεταστεί ο ρόλος των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας στη ζωή της Εκκλησίας και στη διακονία των κληρικών.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την επικείμενη αποστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου στην Κούβα, όπου θα εκπροσωπήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα είκοσι χρόνια από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Αβάνα. Τα μέλη της Συνόδου ευχήθηκαν εγκάρδια στον Σεβασμιώτατο καλή επιτυχία στην ιερή αυτή αποστολή, υπογραμμίζοντας την τιμή που περιποιεί στην Εκκλησία της Αυστραλίας η εκπροσώπησή της σε τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις της Ορθοδοξίας.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η Ιερά Σύνοδος επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την αφοσίωση της Εκκλησίας στη διακονία των πιστών, προωθώντας το έργο της σε πνεύμα ενότητας, συνεννόησης και πνευματικής αναγέννησης. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αναμένεται να ενισχύσουν το πνευματικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Ορθοδοξίας στην πολυπολιτισμική κοινωνία της Αυστραλίας.