ΦΑΝΑΡΙ: Έκδικος, νομοφύλαξ, χαρτουλάριος, ρεφερενδάριος, σκευωφύλαξ, νομοδότης. Μερικά από τα 40 συνολικά τιμητικά εκκλησιαστικά παράσημα που απονέμονται από τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε προσωπικότητες που υπηρετούν την Ορθοδοξία και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Οι “Άρχοντες” του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχονται τους τίτλους που διατηρούνται πέντε αιώνες μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πρόκειται για ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και του επιχειρείν οι οποίοι συνεισφέρουν για το καλό της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας.
Με χορηγίες που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ οι άγνωστοι «φρουροί» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενεργούν για την διατήρηση και διάδοση της Ορθοδοξίας. Τα τελευταία 24 χρόνια οι Άρχοντες έχουν δωρήσει περισσότερα από 53 εκατομμύρια δολάρια.
Μεταξύ αυτών ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζώρτζ Τσούνης ο οποίος έχει τον τίτλο του Υπομνηματογράφου, αλλά και ο λοιμοξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος πέρυσι χειροτονήθηκε Άρχων Οφφικιάλιος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη.
Την περασμένη εβδομάδα το ΘΕΜΑ βρέθηκε στην Νέα Υόρκη, για την απονομή τίτλων 40 προσωπικοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.
Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Ναουάφ Σαλαμέχ ο όμιλος του οποίου Alexandrion Group ετοιμάζει την μεγάλη επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Καβάλα για παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης. Ήδη η επένδυση με κυβερνητική απόφαση έχει ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας και μέχρι αρχές του χρόνου αναμένονται οι πρώτες οικοδομικές άδειες.
Ο κ. Ναουάφ Σαλαμέχ μιλώτας στο ΘΕΜΑ για την απονομή του τίτλου “ρεφερενδάριος” επισήμανε ότι «πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Ο τίτλος είναι τίτλος σημασία έχει η προσφορά στην Ορθοδοξία και την κοινωνία». Στον κ. Σαλαμέχ και στη σύζυγό του Ριμ απονεμήθηκε από Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το βραβείο Αριστείας για την προσφορά τους στις ανάγκες της Εκκλησίας. Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε και στον κ. Μπόρις Γκούροφ και τη σύζυγό του Γιουλιάνα. Πρόκειται για έναν εκ των πλουσιότερων Βούλγαρων επιχειρηματιών που δραστηριοποιείται στο χώρο των φαρμάκων.
Μεταξύ των νέων 40 Αρχόντων που χειροτονήθηκαν την περασμένης εβδομάδα σε ένα μυητικό τριήμερο, είναι ο κορυφαίος καθηγητής Ιατρικής στο Mount Sinai School of Medicine και διευθυντής Καρδιαγγειακής Καινοτομίας στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης, Γιώργος Ντάγκας, ο δικηγόρος Γιώργος Ζαπάντης, o κτηματομεσίτης Άντονι Μέγας, ο δικηγόρος Κυριάκος Καράμπελας, ο κατασκευαστής Ανδρέας- Γιάννης Ηλιόπουλος και άλλοι.
Οι Άρχοντες σήμερα είναι 1290 σε ολόκληρο τον κόσμο, οι 740 από τους οποίους προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν δημιουργήσει το Τάγμα του Απόστολου Ανδρέα με διοικητή τον διακεκριμένο γιατρό Αντώνη Λυμπεράκη. Ανάμεσά τους ο δισεκατομμυριούχος Τζων Κατσιματίδης ο οποίος έχει τον τίτλο του “νοτάριου”, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης, με τον τίτλο του “χαρτουλαρίου” ο λομπίστας Μάικ Μανάτος με τον τίτλο του “δικαιοφύλακα” αλλά και ο Μιχαήλ Ψαρός με τον τίτλο του “οστιάριου”.
Ο κ. Ψαρός ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του, στον λόγο που εκφώνησε είπε μεταξύ άλλων: «το χρονικό σημείο αυτής της βράβευσης έχει σημασία. Οπως ξέρουμε όλοι, τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, αλλά και τη Γενοκτονία που φόνευσε δύο εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο γίγαντας στην ζωή μου ήταν ο παππούς μου, ο Μιχάλης, ο κουρέας από την Αλικαρνασσό, της Μικράς Ασίας. Μόνο στην Αμερική θα μπορούσε ο εγγονός ενός ορφανού και πρόσφυγα, που επιβίωσε από θάνατο και την καταστροφή της Μικράς Ασίας, να είναι εδώ απόψε για να λάβει το βραβείο».
Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας: “ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου ο Ερντογάν διώκει τη Μητέρα Εκκλησία, δεσμεύει τα ακίνητά της, αρνείται την ύπαρξή της, μετατρέπει τη μεγαλύτερη εκκλησία που οικοδομήθηκε ποτέ σε τζαμί, προβαίνει σε διεκδικήσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των νησιών.
Παραβιάζει μακροχρόνιες συμφωνίες και στέλνει τα αεροσκάφη να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδος και στέλνει το ναυτικό του να κάνουν το ίδιο στο Αιγαίο. Στέλνει στρατιώτες χωρίς λόγο στη Λιβύη, στη Συρία και αλλού. Κρατά χέρια με τον Πούτιν και τον Ραϊσι του Ιράν έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Αρνείται τις γενοκτονίες και εξακολουθεί την κατάληψη της Κύπρου, ενώ είναι υπεύθυνος για τις πρόσφατες εχθρικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον Ορθόδοξων Χριστιανών στην Αρμενία”.
Οι τίτλοι απονέμονταν από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και διατηρούνται ακέραιοι εδώ και πέντε αιώνες. Ο τίτλος του Άρχοντα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Εκκλησία τον 3ο αιώνα και δίνονταν σε μια τάξη αξιωματούχων που αποκαλούνταν οφικιάλιοι. Αρχικά ο τίτλος απονέμονταν σε κληρικούς αλλά κατά τη βυζαντινή εποχή οι τίτλοι αυξάνονταν σε αριθμό και και δίνονταν και σε λαϊκούς. Μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας οι τίτλοι και οι διακρίσεις δίνονταν μονάχα σε εκείνους που εργάζονταν για το καλό της Εκκλησίας.
Συγκεκριμένα δίνονταν σε ανθρώπους οι οποίοι με τις χρηματικές δωρεές τους βοηθούσαν στην ανακαίνιση ναών που παρέμεναν κατεστραμμένοι, στην διοργάνωση συνεδρίων, στην προώθηση των θέσεων της Εκκλησίας στα διαθνή φόρουμ, καθώς και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δράσης για τη συνέχιση της ζωής και της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Σήμερα όλα τα Πατριαρχεία έχουν τους δικούς τους Άρχοντες αλλά το πιο γνωστό είναι το Τάγμα Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι άγνωστοι “φρουροί” του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι επονομαζόμενοι “άρχοντες” είναι επιχειρηματίες, δικηγόροι, καθηγητές, γιατροί, επιστήμονες, που βοηθούν στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας. Η κλειστή λέσχη επικεφαλής της οποίας ειναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χρηματοδοτεί δράσεις της εκκλησίας ενώ μεταξύ των ατόμων αυτών συγκαταλέγονται επίσης, επιφανείς Έλληνες όπως ο κ. Γιάννης Λάτσης, ο κ. Θανάσης Μαρτίνος, ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και πολλοί άλλοι.
Μεταξύ των αρχόντων είναι και ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο οποίος δώρησε 15 εκατομύρια δολάρία στο ίδρυμα Άγιος Μιχαήλ ενώ ο Μιχαήλ Ψαρός δώρησε 11 εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο Georgetown. Πριν από ένα μήνα ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου χειροτονήθηκε με τον τίτλο του ‘Άρχων Δικαιοφύλαξ” του Οικουμενικού Θρόνου με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου.
protothema.gr