ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ – Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δίνουν σκληρή απάντηση στην Άγκυρα για το επεισόδιο στην Κάσο και συγκεκριμένα αναφορικά με τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την ένταση που σημειώθηκε ανοιχτά της Κάσου με ιταλικό ερευνητικό πλοίο.
«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας.
Οι διαρροές του τουρκικού ΥΠΑΜ
Η αναφορά αυτή σχετίζεται με τη διαρροή πηγών του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας οι οποίες αναφέρονταν στα όσα διαδραματίστηκαν γύρω από την Κάσο και το Καρπάθιο Πέλαγος κατά τις έρευνες ιταλικού σκάφους και ευχαριστούσαν την Ελλάδα και την Ιταλία… «για τη συνεργασία και τον σεβασμό που έδειξαν στην περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».
Συγκεκριμένα πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν τα εξής στα τουρκικά ΜΜΕ: «Στις 22 Ιουλίου, το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη Ζώνη Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας και εμποδίστηκε από τα πλοία μας. Αργότερα, ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε, του δόθηκε η άδεια να εκτελέσει εργασίες στις καθορισμένες συντεταγμένες και αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων των Ναυτικών μας Δυνάμεων».
Το σκηνικό της κρίσης στην Κάσο
Η τουρκική πρόκληση επί του πεδίου στην Κάσο έγινε με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποίησε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος και ANTINAVTEX με την οποία απάντησαν οι Τούρκοι στην ελληνική.
Κατόπιν αυτών η Τουρκία έστειλε νότια της Κάσου και της Καρπάθου αρχικά δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, οι οποίες ενισχύθηκαν με άλλες δύο πυραυλάκατους. Αυτά τα πέντε πλοία ανήκουν στο στόλο που είχε «κατεβάσει» ο Ερντογάν στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί.
Εκεί ήταν και η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ένα σκάφος του λιμενικού.
Διπλωματικός πυρετός
Όσα έγιναν νότια της Κάσου και της Καρπάθου προκάλεσαν διπλωματικό πυρετό ανάμεσα στις δύο χώρες. Διπλωματικά το χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν: «Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».
Για την Αθήνα πάντως όπως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα στόχος παραμένουν τα «ήρεμα νερά» και η δυνατότητα να προλαμβάνονται καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρικυμίες τις σχέσεις των δύο χωρών πριν εξελιχθούν σε ένταση. Με την ελληνική διπλωματία επίσης να διατηρεί σαφώς τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην Τουρκία. Έστω και αν επιλογή της Αθήνας είναι να μην είναι αυτή που θα δείχνει διάθεση κλιμάκωσης.
Η κύρια προσπάθεια των Τούρκων, όπως πιστεύει η Αθήνα, ήταν να επιβάλει επί του πεδίου το Τουρκολυβικό μνημόνιο και τη διεκδίκηση επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αξίζει να επισημάνουμε πως όλα αυτά έγιναν αμέσως μετά τις εκδηλώσεις ντροπής που έγιναν στην Κύπρο και προηγήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες τουρκικού drone στον Εθνικό εναέριο χώρο.
Φυσικά, όλα αυτά είναι ενδεικτικά της ξαφνικής αλλαγής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Νοτιοανατολικό αιγαίο.
tovima.gr