Το θέμα των μουφτήδων έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι, άλλωστε που είχαμε από αυτό το βήμα θίξει εγκαίρως. Η Άγκυρα το επιβεβαιώνει περίτρανα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ζήτησε επανεξέταση του σχεδίου νόμου για τους μουφτήδες.
«Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που ανατέθηκε από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τις «ανησυχίες της μειονότητας», ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν να αγνοούν τους εκλεγμένους μουφτήδες».
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου, είχε ψηφιστεί τροπολογία για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των μουφτήδων στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μέχρι τότε μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αμφότεροι άνω των 67 ετών) πρέπει να εγκαταλείψουν το αξίωμά τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση φάνηκε να έρχεται μετά από την πίεση του προέδρου της Τουρκίας για εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη. Μέχρι σήμερα, αυτό που ίσχυε, ήταν ότι το τουρκικό προξενείο και παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι καθοδηγούνται από αυτό, δεν αναγνώριζαν τους μουφτήδες που είχαν διοριστεί από την ελληνική Πολιτεία και είχαν εκλέξει δια βοής τους δικούς τους. Αυτοί με την σειρά τους δεν αναγνωρίζονταν από την Πολιτεία.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αντικατάσταση των νόμιμα ορισμένων μουφτήδων εμπλέκει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο. Μετά την εκκένωση των δύο θέσεων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, έχουν οριστεί τοποτηρητές. Σύμφωνα, μάλιστα, με διαρροές από κυβερνητικές πηγές, έχει ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο σύστημα επιλογής των μουφτήδων από ένα ειδικό σώμα μειονοτικών εκλεκτόρων που θα επιλέξει ο υπουργός Παιδείας.
Πάνω σε αυτές τις κυβερνητικές προθέσεις πατάει η Άγκυρα για να προωθήσει τη θέση της. Πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του προέδρου Ερντογάν υποστηρίζουν πως δεν είναι μακριά μία «συμβιβαστική» λύση με την ελληνική κυβέρνηση! Μέχρι σήμερα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί να διαπραγματευτούν με την Άγκυρα το ζήτημα των μουφτήδων.
Όχι μόνο γιατί είναι εσωτερικό ζήτημα του ελληνικού κράτους, αλλά και επειδή γνώριζαν ότι με εκλογή και όχι διορισμό θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη χειραγώγηση των μουφτήδων από το τουρκικό προξενείο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια ο ρόλος τους από θρησκευτικός να μετασχηματιστεί άτυπα αλλά ουσιαστικά σε ρόλο τοπικού πολιτικού ηγέτη. Και όλα αυτά υπό την παρασκηνιακή καθοδήγηση των οργάνων του τουρκικού κράτους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πριν λίγο καιρό, επιστρέφοντας από την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είχε συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε πει σε Τούρκους δημοσιογράφους: «Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης… Αν θέλει ο Αλλάχ θα γίνει το θέμα του εκλεγμένου μουφτή. Ο Τσίπρας μας λέει ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, που θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή. Ας πούμε, ότι στο θέμα αυτό άναψε πράσινο φως. Όμως, δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά».