Η θρησκευτική πίστη μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά 4 έτη. Εάν πιστεύετε σε μια υπέρτατη δύναμη, μπορεί να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η θρησκευτική πίστη μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας έως και 4 χρόνια. Αυτά δείχνει έρευνα η οποία έγινε με επικεφαλή την Laura Wallace, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Ενώ η εξήγηση για αυτό παραμένει ένα μυστήριο, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, συνήθως, ζουν περισσότερο από τους άνδρες.
Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες μπορεί να ζουν κατά μέσο όρο 81,2 ενώ οι άνδρες έχουν διάρκεια ζωής 76,4 ετών.
Εκτός από το φύλο, οι ερευνητές ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τη ζωή μας.
Η κοινωνική δραστηριότητα, η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου ή το γρήγορο περπάτημα έχουν δείξει ότι αυξάνουν τη μακροζωία κάποιου.
Μπορεί η θρησκεία να κάνει το ίδιο; Έτσι αποκαλύπτει αυτή η νέα έρευνα. Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science.
Η πίστη στη θρησκεία αυξάνει τη διάρκεια ζωής έως και 6,48 χρόνια
Έγιναν 2 μελέτες όπου οι ερευνητές εξέταζαν το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση, καθώς και τον αριθμό των θρησκευτικών κοινωνικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν οι άνθρωποι.
Τα συμπεράσματα έδειξαν, αφού είχε ληφθεί υπόψιν το φύλο και η οικογενειακή τους κατάσταση, ότι οι πιστοί έζησαν κατά μέσο όρο 6,48 χρόνια από τους μη πιστούς.
Γιατί η θρησκεία μπορεί να βοηθήσει την υγεία
Όπως προαναφέρθηκε, οι μελέτες έχουν επισημάνει τη σημασία των κοινωνικών δραστηριοτήτων για τη μακροζωία. Σε αυτές τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις αντιπροσώπευαν τον ένα χρόνο μόνο από τα συνολικά χρόνια που αυξάνεται η μακροζωία που παρείχε η πίστη. Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα της συμβολής της θρησκευτικής πίστης που αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί.
Ο ένας λόγος μπορεί να είναι το ότι οι θρησκευόμενοι αποφεύγουν τις ανθυγιεινές πρακτικές όπως η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Επιπλέον, επισημαίνει ο χειρουργός ΣταύροςΤσιριγωτάκης, ο χριστιανισμός και η ορθοδοξία βοηθούν τον άνθρωπο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να περιορίσει το άγχος του. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους και όλοι αυτοί οι τρόποι για τον περιορισμό του άγχους, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, όπως είναι η ευγνωμοσύνη, η προσευχή, η μετάνοια, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η αποβολή του μίσους ή ο διαλογισμός. ‘’Ένας παράγοντας κινδύνου στον καρκίνο του μαστού, είναι το άγχος, αποδεδειγμένα. Αντιμετωπίζοντας το μια γυναίκα, δεν προασπίζει την υγεία της;’’ τονίζει ο χειρουργός μαστολόγος Σταύρος Τσιριγωτάκης. Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι η διατροφή που συστήνει η ορθόδοξη πίστη καθώς και οι περίοδοι νηστείας, που πέραν από τον περιορισμό και την υπακοή, συμβάλουν σε μεγάλο ποσοσστό στη βελτίωση της υγείας μας. Άλλωστε είναι γνωστό πως η διατροφή αλλά και οι συνταγές, που συστήνουν οι Αγιορείτες μοναχοί, βοηθούν πάρα πολύ στην προάσπιση της υγείας μας. Η φυσική δραστηριότητα, ακόμη, που και αυτή συστήνεται από τη θρησκεία μας, μέσω της εργασίας, δεν είναι ένας παράγοντας που βοηθάει την προστασία της υγείας και συμβάλει στην μακροβιώτητα;
Ένα πράγμα που η μελέτη έδειξε επίσης, ήταν ότι η συμμόρφωση και όχι απλά η δήλωση πίστης, ενισχύει τη σχέση μεταξύ θρησκείας και μακροβιότητας δηλαδή, σε περιοχές όπου η συμμόρφωση ήταν μεγάλη, οι πιστοί έζησαν περισσότερο από τους μη πιστούς. Επομένως η ψυχική υγεία που προάγει η Ορθοδοξία, αλλά και η σωστή διατροφή, είναι από τα κλειδιά εκείνα που συμβάλουν στη μακροζωία.
Ακολουθείστε μας στο facebook και συστήνετε στους φίλους σας τη σελίδα μας, για να ενημερώνεστε για θέματα υγείας: https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/
Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός χειρουργός
info@tsirigotakis.gr
6986989220