Ι.Μ.Σαρατώβου: Μεγαλοπρεπώς και επισήμως τιμώνται οι Άγιοι και Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος σε όλα τα Σλαβικά κράτη, καθ’ όσον υπήρξαν, ως ιεραπόστολοι, οι διαφωτιστές των λαών τους και οι δημιουργοί της Κυριλλικής γραφής, την οποία χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.
του Θωμά Αναστασιάδη
Ειδικά στην Ρωσία την ημέρα της μνήμης των Θεσσαλονικέων μοναχών, στις 24 Μαΐου (11-5-2020 με το παλαιό ημερολόγιο), εορτάζουν παραδοσιακά την <<Ημέρα της Σλαβικής γραφής και του Πολιτισμού>>.
Στην πόλη Saratof, πρωτεύουσας της ομώνυμης Περιφέρειας της Ρωσίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24-5-20 θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαρατώβου & Βολσκ κ.Λογγίνος, βοηθούμενος από ιερείς, διακόνους και υποδιακόνους. Έψαλλε η ανδρική χορωδία της Μητρόπολης, υπό τον πρωτοψάλτη κ.Ζωρορίν. Παρέστησαν ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Saratov, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης, ο αντιπρύτανης, κρατικοί λειτουργοί και τοπικοί άρχοντες. Λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι επίσημοι και οι λίγοι πιστοί, εξετάζονταν υγειονομικά πριν την είσοδό τους στην εκκλησία.
Στο κήρυγμά του ο σεβ/τος κ.Λογγίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: <<Οι ιεροί Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χριστιανική διαφώτιση του λαού μας και σας καλώ όλους να προσευχηθούμε στους αγίους αδελφούς, για τον λαό και τη χώρα μας, έτσι ώστε ο Κύριος να κανονίσει ό, τι συμβαίνει στη ζωή μας, να είναι για το καλό>>. Οι αδελφοί κατά σάρκα Κύριλλος και Μεθόδιος προέρχονταν από μια ευγενή και ευσεβή οικογένεια που ζούσε στην ελληνική πόλη Σολούν, (Θεσσαλονίκη)
Ο Άγιος Μεθόδιος ήταν πρώτος σε στρατιωτική θέση και υπήρξε κυβερνήτης σε μια από τις σλαβικές ηγεμονίες που υπάγονταν στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, προφανώς στην Βουλγαρική, όπου έμεινε εκεί για δέκα χρόνια και του επέτρεψε να μάθει τη σλαβική γλώσσα.
Μετά την απόλυση, μετέβησαν στο παρακείμενο μνημείο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, το οποίο έχει τοποθετηθεί, προ 10ετίας μπροστά στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου. Εκεί κατέθεσαν λουλούδια ο Δεσπότης, οι επίσημοι και αντιπροσωπίες φοιτητών.
Στην Περιφέρεια Σαρατώβου υπάρχουν άλλες δύο νεοσύστατες Επισκοπές, από το 2011, οι οποίες προήλθαν από την τριχοτόμιση της κεντρικής Μητρόπολης Σαρατώβου. Εκεί τοποθετήθηκαν 2 πολυσπούδαστοι αρχιερείς, πρώην πνευματικοπαίδια του κ.Λογγίνου, όπου είχαν υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις της επαρχίας του.