ΒΟΣΤΩΝΗ: Η κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην πόλη Holyoke της Μασαχουσέτης αφιέρωσε το κοινοτικό της κέντρο προς τιμήν του πρώην ιερατικού προϊσταμένου της Χαράλαμπου και της πρεσβυτέρας Τούλας Βολοπού.
Ο π. Χαράλαμπος ιεράτευσε ευόρκως στην κοινότητα επί μακρά σειρά ετών, ενώ κατά διαστήματα δίδαξε και μαθήματα Αγίας Γραφής στη Θεολογική Σχολή, καθότι είχε κάνει σπουδές στον Αγιογραφικό Κλάδο. Σήμερα έχει συνταξιοδοτηθεί και τον διαδέχθηκε ο ιερατικός προϊστάμενος Τομ Κοκότης.
Η κοινότητα ευγνωμονούσα για την πολύχρονη υπηρεσία του π. Χαραλάμπου σ’ αυτήν αποφάσισε να αφιερώσει το ανακαινισμένο κοινοτικό της κέντρο προς τιμήν του και της πρεσβυτέρας του. Προς τούτο την κοινότητα επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τέλεσε τον Αγιασμό στο κοινοτικό κέντρο και το καθιέρωσε επ’ ονόματι του π. Χαραλάμπου και της πρεσβυτέρας Τούλας Βουλοπού.
Ο κ. Μεθόδιος συνεχάρη το ιερατικό ζεύγος για την προσγενομένη τιμή προς αυτούς, καθώς και την κοινότητα για την απόφαση και πρωτοβουλία της.
Επίσης, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος απένειμε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον ιερατικό προϊστάμενο Τομ Κοκότη, ενώ έκειρε και πέντε ιερόπαιδες.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα πρόσφερε γεύμα για ολόκληρο το εκκλησίασμα και επίσης κέικ προς τιμήν του Μητροπολίτη Μεθοδίου για τα γενέθλια του και την επέτειο συμπλήρωσης σαράντα ετών από τη χειροτονία του σε Επίσκοπο. Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Μάριο Μπόλιβαρ επέδωσε μία επιταγή στον Μητροπολίτη Μεθόδιο για να διατεθεί για τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη μέσω του Οργανισμού The Home for Little Wanders και για οικογένειες που έχουν ανάγκη ανά την επικράτεια της Μητρόπολης.
Επίσης, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Σάρον Κωνσταντινίδη επέδωσε στον Μητροπολίτη επιταγή για να δοθούν υποτροφίες σε παιδιά για τα κατασκηνωτικά προγράμματα του έτους 2023.
Η πόλη Holyoke απέχει περί τα ενενήντα μίλια από τη Βοστώνη, δηλαδή μιάμιση και πλέον ώρα οδικώς και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Μασαχουσέτης, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2020 έχει περί τις τριάντα οκτώ χιλιάδες κατοίκους. Η πόλη από την αρχή της ίδρυσης το 1848 κατέστη γνωστή ως «η βασίλισσα του χαρτιού» λόγω των εργοστασίων επεξεργασίας χαρτιού που ιδρύθηκαν εκεί και τα οποία προσέλκυσαν δημότες, αλλά και μετανάστες από διάφορά μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το ιστορικό της κοινότητας, το οποίο έχει συγγράψει ο π. Χαράλαμπος Βουλοπός και το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, η ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα φαίνεται πως ξεκίνησε γύρω στο έτος 1900. Περί το 1905 υπήρχαν γύρω στα είκοσι πέντε άτομα ελληνικής καταγωγής τα οποία εργάζονταν στα εργοστάσια χαρτιού. Εν τω μεταξύ, ένα σταθερό κύμα Ελλήνων μεταναστών άρχισε να έρχεται στην πόλη με αποτέλεσμα μέχρι το 1910 υπήρχαν πολλές εκατοντάδες Ελλήνων μεταναστών.
Στην αρχή μετέβαιναν με το τραίνο στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Σπρίνγκφιλντ (Springfield), το οποίο απέχει δέκα μίλια, αλλά τότε ήταν μία επίπονη διαδικασία και ταλαιπωρία το πήγαινε – έλα με το τραίνο. Καθώς αυξάνονταν οι αριθμοί των Ελλήνων μεταναστών άρχισαν να σκέπτονται την ίδρυση δικής τους ενορίας στην πόλη Holyoke. Η πρώτη Θεία Λειτουργία στο Holyoke τελέστηκε το 1911, ενώ από το 1914 και μετά άρχισαν να τελούνται Λειτουργίες με κάποια συχνότητα. Εχουν διασωθεί τα ονόματα τριών ιερέων, του Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Καραχάλιου, του πρεσβυτέρου Παπαλκλούδα και του πρεσβυτέρου Χαρίτωνος Παναγόπουλου. Επειδή μέχρι το 1918 δεν υπήρχε επίσημη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Αρχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και προκειμένου οι Ακολουθίες να τελούνται από κάποιον κανονικώς χειροτονημένο κληρικό οι Ελληνες μετανάστες απευθύνονταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Εκκλησία της Ελλάδος και επίσης στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Επίσης, οι ημερήσιες εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ» και «Ατλαντίς» δημοσίευαν συχνά ονόματα και διευθύνσεις οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ραγδαίως πολλαπλασιαζόντων Ελληνορθόδοξων κοινοτήτων. Την 1η Μαρτίου του 1916 η πολιτεία της Μασαχουσέτης παρείχε την άδεια σύστασης οργάνωσης με την επωνυμία «Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Αγίας Τριάδος» (Greek Orthodox Community, Holy Trinity) για τη δημιουργία χώρου λατρείας, ενώ το 1919 η πολιτεία παρείχε καταστατικό.
Τα μέλη της νεοσύστατης κοινότητας κινήθηκαν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, προσέλαβαν τον εκ Νέας Υόρκης Ελληνα αρχιτέκτονα Κυριάκο Κάλφα, ο οποίος είχε κάνει τα σχέδια του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης το 1906 και σε πολύ σύντομο διάστημα ανοικοδομήθηκε ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος έχοντας ως πρότυπο τον ναό του Παντοκράτορος στην Πάτρα, με ελάχιστες αποκλίσεις.
Θεόδωρος Καλμούκος – ekirikas.com