Στο πλαίσιο των “ΕΟΡΤΙΩΝ 2018”, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 στον Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου – οδού Αχαρνών πραγματοποιήθηκαν για άλλη μια μέρα σειρά εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα:
Στις 6:30 μ.μ. Μικρός Αγιασμός μετά Αγίων Λειψάνων. Στο τέλος της ακολουθίας μοιράστηκαν στους πιστούς φιαλίδια με τον αγιασμό.
Στις 7:00 μ.μ. ομιλία υπό της Οσιωτάτης Καθηγουμένης Γεροντίσσης Μαριάμ εκ της Ιεράς Μονής «Άξιόν εστιν» Βαρνάβα με θέμα «Ο μοναχισμός ως προσφορά αγάπης προς τον κόσμο».
«Ο μοναχισμός ως προσφορά αγάπης προς τον κόσμο»
Η Γερόντισσα Μαριάμ στην ομιλία της έκανε ιστορική αναδρομή στη γένεση του μοναχισμού και την εδραίωσή του. Στην συνέχεια εξήρε την γνήσια θυσιαστική προσφορά αγάπης του μοναχού προς τον Θεό και για λογαριασμό του σύμπαντος κόσμου, που ως τέτοια συνιστά την ραχοκοκκαλιά και τα νεύρα του σώματος της Εκκλησίας. Τόνισε δε ότι η ακμή της Ορθοδοξίας σε κάθε εποχή συμβαδίζει με την άνθιση του μοναχισμού.
Ομίλησε για την αξία της μοναστικής ζωής, την καθημερινή σκληρότητα, το ανδρείο φρόνημα και την διαρκή πνευματική εγρήγορση που εμπεριέχονται στον αγιαστικό αγώνα των μοναχών, αντιδιαστέλλοντάς τον με το αλλοιωμένο φρόνημα του σύγχρονου κόσμου.
Ο τελευταίος θεωρεί τον μοναχισμό ηττοπαθή παραίτηση από τον κόσμο, κατάληξη οκνηρίας, παρασιτική φυγοπονία, είτε εγωιστική απόσυρση από ανελευθερία και έλλειψη αγάπης προς τους συνανθρώπους.
Αλλά αυτά είναι τα συμπτώματα που μαστίζουν τον σύγχρονο δυτικό κόσμο, που πάσχει από τον εγωισμό και την πολτοποίηση της ανθρώπινης προσωπικότητας, μοναξιά, κατάθλιψη, αυτοκτονίες, ψυχιάτρους, αποξένωση και έλλειψη αγάπης. Και αυτός τελικά ο κόσμος έρχεται να επισκεφθεί τα μοναστήρια ως πνευματική όαση και πνεύμονα οξυγόνου εν μέσω της πνευματικής ερήμου της σύγχρονης κοσμικής ζωής, ως πνευματικούς φάρους, πανδοχεία κάθε ταλαιπωρημένης ψυχής.
Η Γερόντισσα υπενθύμισε την ανεκτίμητη και πολυσχιδή ιστορική συνεισφορά του μοναχισμού στην επιβίωση του Ελληνισμού σε κάθε εποχή και δη κατά τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, (κρυφά σχολεία, φιλανθρωπικό έργο –με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κυρά των Αθηνών, την Αγία Μοναχή Φιλοθέη- αιμοδότηση των εθνικών αγώνων και με υλικά μέσα και με τους ίδιους τους άνθρώπους), αλλά και σε όλες τις εποχές με την ανύστακτη μορφωτική διακονία, την καλλιτεχνική δημιουργία. Για τον σύγχρονο μοναχισμό ανέφερε ότι με τους Αγίους που διαρκώς αναδεικνύει, συνιστά την ζωντανή απόδειξη και ομολογία ότι είναι εφικτός πρακτικά ο θείος προορισμός του ανθρώπου. Τα σύγχρονα μοναστήρια μας αποτελούν μαρτυρική εμπροσθοφυλακή στους σύγχρονους αγώνες για την γνήσια αναγέννηση της αρετής, της γλώσσας, της παιδείας, της πατρίδας και της φιλαδελφίας. Με το φως της αγάπης, της προσευχής, της καλλιέργειας των αρετών, της έμπρακτης φιλανθρωπίας και της αγωνιστικότητάς τους, τα μοναχικά κοινόβια θα προβάλλονται ως μοναδικά πρότυπα συμβίωσης για την οικογένεια και την κοινωνία που έχει ως όραμα την αγιότητα.
Στις 8:00 μ.μ. Ενοριακό Αρχονταρίκι. Η Οσιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Μαριάμ συζήτησε με το ακροατήριο θέματα ορθοδόξου πνευματικότητος.
Στις 9:00 μ.μ. Μικρό Απόδειπνο μετά Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Στις 9:30 μ.μ. Κατανυκτική Μικρά Αγρυπνία, κατά την οποία ιερούργησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Μωραΐτης, Προιστάμενος του Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορωπίου. Ο π. Σπυρίδων κήρυξε τον θείο λόγο με θέμα «Ο πνευματικός αγώνας».
Έψαλε ο κ. Θεολόγο;ς Χριστοδούλου, μαθητής της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ιλίου συνοδεία παιδιών.