Η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 χωρών που θα συμμετάσχουν στην νέο ιδρυθείσα «Διεθνή Συμμαχία για τη Θρησκευτική Ελευθερία (IRF)» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία θα υιοθετήσει μια συλλογική προσέγγιση για την προστασία και τη διατήρηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος απευθύνθηκε στα μέλη κατά την επίσημη έναρξη της οργάνωσης, η IRF είναι μια συμμαχία «ομοϊδεάτων εταίρων που αγωνίζονται για την παγκόσμια θρησκευτική ελευθερία για κάθε άνθρωπο».
Άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι η Αυστραλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ουκρανία και οι Κάτω Χώρες.
“Η υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τη συνείδησή τους είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης αυτής”, ανέφερε ο Πομπέο στις παρατηρήσεις του. “Πράγματι, πρέπει να επιβεβαιώσουμε και να αγωνιστούμε για αυτή την αλήθεια τώρα περισσότερο από ποτέ. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν σήμερα σε χώρες που δεν μπορούν να ασκούν ελεύθερα την πίστη τους».
“Καταδικάζουμε τους τρομοκράτες και τους βίαιους εξτρεμιστές που στοχεύουν σε θρησκευτικές μειονότητες, είτε είναι Γιάζιτς στο Ιράκ, Ινδουιστές στο Πακιστάν, Χριστιανοί στη βορειοανατολική Νιγηρία ή Μουσουλμάνοι στη Βιρμανία”, δήλωσε ο Πομπέο.
[irp posts=”547938″ name=”Ηχηρό μήνυμα του έλληνα ΥΦΥΠΕΞ να στηριχθούν και τα αλλά Πατριαρχεία της Α.Μεσογείου”]
“Κατηγορουμε την βλασφημία και τους νόμους περί αποστάσεως που καρατομουν ζητήματα ψυχης. Καταδικάζουμε την εχθρότητα του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος προς όλες τις θρησκείες”.
Η «Διακήρυξη Αρχών» της Συμμαχίας ενσωματώνει διάφορα προορατικά μέτρα πρεπει να υιοθετήσουν τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να προωθήσουν και να προστατεύσουν το δικαίωμα της ελευθερίας των θρησκευτικών πεποιθήσεων για όλους.
Επιπλέον, η IRF θα αναλάβει στοχοθετημένες ενέργειες για την εκπλήρωση του σκοπού της, συμπεριλαμβανομένης της “τακτικής παρακολούθησης, υποβολής εκθέσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και προσέλκυσης προσώπων και εμπιστευτικών κοινοτήτων” και “στήριξης των θυμάτων, όπως μέσω της αποκατάστασης, της επανεγκατάστασης ή άλλων ενεργειών . “
Ο νέος διεθνής οργανισμός θα χρησιμοποιήσει επίσης αυτό που ονομάζεται “στοχοθετημένη κύρωση κατά των δραστών”, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύει αξιωματούχους για την επιβολή του νόμου.