Μητσοτάκης: Η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, δεν ήταν απλώς μια συμβολική κίνηση.
Επιμέλεια – Γιάννης Παπανικολάου : ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αντίθετα, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας και αξιόπιστου συνομιλητή σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων της περιοχής.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ μετά την επίσκεψη, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της αποστολής. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή και διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις με όλα τα κράτη και τις κυβερνήσεις. Αυτό μας προσδίδει μεγάλη αξιοπιστία, ιδιαίτερα ενόψει της συμμετοχής μας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2025».
Η Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της επίσκεψης ήταν η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, έναν θρησκευτικό ηγέτη με κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Πατριάρχη, ο οποίος εκπροσωπεί το ορθόδοξο στοιχείο στη Συρία και τον Λίβανο.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, «η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και ιδιαίτερα της ορθόδοξης κοινότητας στη Συρία είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Αυτές οι κοινότητες προσβλέπουν σε εμάς ως δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων και της ελευθερίας τους».
Η Δράση της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο
Η στήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής δεν περιορίζεται μόνο σε διμερείς επαφές. Η Ελλάδα δραστηριοποιείται ενεργά και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, προωθώντας το ζήτημα της προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και βουλευτής, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επεσήμανε πρόσφατα την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία των χριστιανών στη Συρία. Κατά τη συνάντησή του με ευρωπαίους αξιωματούχους, τόνισε πως «η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει πέρα από διακηρύξεις και να υλοποιήσει δράσεις που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μητσοτάκη, ο δρ. Χαρακόπουλος σημείωσε: «Η παρουσία του Πρωθυπουργού στον Λίβανο και οι συναντήσεις του με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της περιοχής αποτελούν ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τους ελληνορθόδοξους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής».
Ο Ρόλος της Ελλάδας ως Γεωπολιτικού Παράγοντα
Η στρατηγική της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή βασίζεται στην ιστορική της σχέση με την Ορθοδοξία, αλλά και στην ικανότητά της να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Με δεδομένη τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2025, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ως αξιόπιστου παράγοντα σε παγκόσμια ζητήματα.
Η επίσκεψη στον Λίβανο καταδεικνύει ότι η Αθήνα δεν περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα σε έναν Κρίσιμο Ρόλο
Η στήριξη των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μέσα από διπλωματικές επαφές, συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και συνεργασίες με θρησκευτικούς ηγέτες, η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διαφυλάξει τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λίβανο υπενθυμίζει ότι η χώρα μας δεν περιορίζεται στον ρόλο της παραδοσιακής δύναμης της Ευρώπης, αλλά αναλαμβάνει ενεργά ευθύνες ως θεματοφύλακας της ειρήνης και της θρησκευτικής ελευθερίας στην ευρύτερη περιοχή.