ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς στη Συνταγματική Αναθεώρηση, άσκησε ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι η γαλάζια παράταξη δε θεωρεί αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.
Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται κατά της αλλαγής στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως δήλωσε ο γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Άγιο Πρόεδρο κ.κ. Ειρηναίο και τους Σεβασμιότατους Άγιους Αρχιερείς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.
«Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
Πού προσκρούει η Συνταγματική Αναθεώρηση; – «Άνθρακας» ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας
Αναφερθείς στο άρθρο 3 του Συντάγματος, δήλωσε ότι η κατάργησή του, όπως και του Προοιμίου του Συντάγματος, δε θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. «Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα. Ούτως ή άλλως, κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάδα είναι χώρα θρησκευτικά φιλελεύθερη, ισχύει η θρησκευτική ελευθερία για όλους χωρίς περιορισμούς. Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας είναι ιστορικού και περιγραφικού περιεχομένου και δεν θεμελιώνει (ούτε μπορεί) περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας».
Ο ίδιος επέκρινε, παράλληλα, τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό» της διαδικασίας. «Η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα», υπογράμμισε.
«Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Εκτιμάται ότι για τους περίπου 10.000 κληρικούς, το κράτος θα δίνει ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Ποιος θα καθορίζει τους ακριβείς μισθούς των κληρικών; Με ποια διαδικασία ελέγχου; Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα —εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί; Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών; Τι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο; Τι θα γίνει με την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία είναι ανεξάρτητη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;» αναρωτήθηκε ο κ. Αυγενάκης.