Γιατί κρύβουν τα λάθη στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Ένα διαρκές κομφούζιο για EFKA (efka.gov.gr), ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ- ΝΕΑ VOUCHER – GOV.gr – Τι ισχύει.
NEWS LIVE -Υποχωρούν οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή κύριας σύνταξης, που τον Ιούνιο ήταν 61.660, από 68.524 που είχαν καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα, λόγω της fast track διαδικασίας.
Όμως τα στοιχεία του συστήματος Άτλας, δεν δείχνουν τα πολλά λάθη που εντοπίζονται στις κατά τόπους υπηρεσίες απονομών συντάξεων και έχουν προκαλέσει σωρεία υποβολής τροποποιητικών αιτημάτων και ενστάσεων. Δείχνουν ότι μειώθηκε η συνολική δαπάνη για την απονομή τους, παρά το γεγονός βέβαια ότι έχουν αφαιρεθεί ποσά από διάφορες πηγές (πχ εισφορές, φορολογία εισοδήματος, οφειλές ασφαλισμένων), τα οποία υπολογίζονταν κανονικά τους προηγούμενους μήνες και εμφανίζουν έτσι, αισθητά μειωμένο το τελικό ποσό.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τον Ιούνιο ολοκληρώθηκαν 26.590 αιτήσεις απονομής σύνταξης. Ο αριθμός αυτός είναι ασφαλώς υψηλότερος από τις 18.778 που ήταν οι αιτήσεις που είχαν διεκπεραιωθεί τον ίδιο μήνα το 2021. Είναι όμως και υπερδιπλάσιος από τις 12.396 εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν ολοκληρωθεί το 2020 και από τις 9.536 του Ιουνίου του 2019. Βέβαια, ειδικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 η σύγκριση είναι επισφαλής αφού τότε η χώρα βρισκόταν εν μέσω διπλής εκλογικής αναμέτρησης (ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές).
Συνολικά, στο α’ εξάμηνο του έτους καταγράφθηκαν 138.946 ολοκληρωμένες αιτήσεις. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 31.963 αιτήσεις (23%) αυξημένος συγκριτικά με τις 106.983 αιτήσεις που είχαν διεκπεραιωθεί το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, για την όποια πορεία απονομής συντάξεων κατά την προηγούμενη διετία, πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο περιοριστικός παράγοντας της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2022 η λειτουργία του ΕΦΚΑ γινόταν με εκ περιτροπής εργασία, λόγω κορωνοϊού.
Από την άλλη πλευρά όμως, η πανδημία δεν εμπόδισε ούτε στο ελάχιστο την συνέχιση της αθρόας υποβολής νέων αιτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Άτλας, φαίνεται ότι φέτος τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 19.464 νέες αιτήσεις, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 16.754 που είχαν καταγραφεί τον ίδιο μήνα το 2021 και τις 15.617 του 2020.
Το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος φαίνεται ότι υποβλήθηκαν 111.744 νέες αιτήσεις. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι σε σχέση με τις καινούργιες αιτήσεις, κατέστη εφικτό να απονεμηθούν 27.202 περισσότερες (αύξηση 19,57%). Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε σχέση με τις 100.610 νέες αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά το περσινό α’ εξάμηνο, διαπιστώνεται ότι φέτος καταγράφηκαν 11.134 περισσότερες. Άρα, συνεχίζεται η αύξηση στις υποβολές νέων αιτήσεων, στοιχείο που επίσης δυσκολεύει την κάλυψη όλων των εκκρεμοτήτων. Επιπλέον, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων, τότε είναι πολύ πιθανό να υπερβούν και το περσινό ρεκόρ, που ήταν 211.151 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες, τα στοιχεία του συστήματος Άτλας δείχνουν ότι για να απονεμηθούν οι 61.660 αιτήσεις για κύρια σύνταξη απαιτείται ένα ποσό 78.107.590 ευρώ. Τον Μάιο ήταν 68.524 οι εκκρεμείς αιτήσεις, δηλαδή 6.864 περισσότερες, αλλά η δαπάνη ήταν διπλάσια, δηλαδή 156.266.700 ευρώ. Άρα, υποχώρησε η συνολική δαπάνη κατά 78.159.110 ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα. Το στοιχείο αυτό δείχνει αφενός ότι καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά από παλαιότερες εκκρεμείς αιτήσεις. Φαίνεται όμως, όπως παραδέχεται και το σύστημα Άτλας ότι από τον Ιούνιο έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρούνται και οι οφειλές των ασφαλισμένων.
Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται ακόμα περισσότερο στις 28.788 μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, που καταγράφηκαν τον συγκεκριμένο μήνα (χρόνος αναμονής μικρότερος των 90 ημερών). Εκεί προκύπτει ένα αρνητικό υπόλοιπο της τάξης των 22.524.923 ευρώ τον Ιούνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήνα νωρίτερα ήταν 28.694 οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις με δαπάνη 23.807.498 ευρώ. Άρα, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για οφειλές που οι εν αναμονή συνταξιούχοι είτε έχουν ρυθμίσει είτε πρόκειται να ρυθμίσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη που θα λάβουν. Επίσης, έχουν αφαιρεθεί από την τελική δαπάνη για την απονομή του συνόλου των εκκρεμών υποθέσεων, η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος.
Για «αλχημείες Χατζηδάκη» στις εκκρεμείς συντάξεις κάνει λόγο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στις αναφορές του συστήματος Άτλας δεν συνυπολογίζονται «20.000-25.000 κύριες συντάξεις εξωτερικού και ανελαστικές, που είναι παγωμένες και δεν διεκπεραιώνονται λόγω έλλειψης προσωπικού.»
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου προσθέτει ότι ο κ. Χατζηδάκης κάνει τις εξής «αλχημείες»:
– Μαγειρεύει τα αναδρομικά, που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, αλλοιώνοντας την συνταξιοδοτική δαπάνη και τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.
– Αποκρύπτει ότι με το υποτιθέμενο σύστημα των fast track συντάξεων χιλιάδες συντάξεις βγαίνουν με επιφυλάξεις και σημαντικά λάθη, με τους συνταξιούχους να λαμβάνουν μικρότερες παροχές από εκείνες που δικαιούνται.
– Αποκρύπτει την εκτόξευση των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές συντάξεις, που ξεπερνούν τις 125.000.
«Οι συνταξιούχοι όμως, που ζουν το συνεχιζόμενο δράμα των εκκρεμών συντάξεων, τον εμπαιγμό των αναδρομικών και τη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που ανατροφοδοτούν την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, γνωρίζουν πολύ καλά τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα δώσουν τη δική τους απάντηση στις εκλογές!»
Γιατί κρύβουν τα λάθη στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Ένα διαρκές κομφούζιο για EFKA, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ- ΝΕΑ VOUCHER – GOV.gr – Ξεκινούν οι αιτήσεις για το voucher των 1000 ευρώ.
Από τα 100 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ –που θα καλύψουν 40.000 ανέργους- διατίθενται για τα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των 12 ΑΕΙ που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν υποβάλλει σχετικά προγράμματα.
Τα βασικά βήματα για την υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα
1. Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Ανέργων για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.Δι.Βι.Μ των Α.Ε.Ι. έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
-Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
-Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
-Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης μπορεί να απαιτεί επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ωφελούμενων.
2. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Αναλυτικά, κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων θα πρέπει:
– Να συμπληρώσει στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής».
– Να επισυνάψει τα ακόλουθα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» του και τα οποία ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει, μετά την επιλογή του προγράμματος, στον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του:
- Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ (ταυτοποίηση),
- Αντίγραφο απολυτηρίου Υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών,
- Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι:
α. Δεν παρακολουθεί/ και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας,στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες»
β. Δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης
- Κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που έχει επιλέξει ο ωφελούμενος (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας κλπ).
Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά, αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο.
Να “διαφυλάξει” την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του που αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες, επιταγή κατάρτισης, κ.ά.)
3. Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα συγκροτηθεί με απόφαση Διοικητή της ΔΥΠΑ, το Μητρώο Ωφελούμενων, μέχρι τις 25 Αυγούστου.
4. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που εμφανίζεται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει.
5. Οι Πάροχοι Κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και εφόσον οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.
Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω ελλιπών προσόντων, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για άλλη μία φορά. Εάν απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω μη υλοποίησης του τμήματος κατάρτισης ή λόγω συμπλήρωσης του αριθμού των συμμετεχόντων δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για όσες φορές συμβεί αυτό.
6. Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως ανεργία, εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κλπ) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
7. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.
8. Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
9. Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.
10. Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης που έχει επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων», ενώ σε περίπτωση αποτυχίας χορηγείται «Βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης».
11. Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που επέλεξε και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης για να λάβει το σύνολο του επιδόματος.
Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου στις εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) ο ωφελούμενος λαμβάνει το 70% του δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις δικαιούται το 100% του δικαιούμενου ποσού.
12. Ο ωφελούμενος διαγράφεται από το Μητρώο και η επιταγή κατάρτισης που δικαιούται ακυρώνεται αν το voucher δεν ενεργοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών, αν δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση και αν διακόψει αναιτιολόγητα την κατάρτιση.
Κατάλογος των Ελληνικών Πανεπιστημίων που παρέχουν τα προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων:
1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
3. Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
4. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
5. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
6. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
7. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
8. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
9. Πανεπιστήμιο Κρήτης
10. Πολυτεχνείο Κρήτης
11. Πανεπιστήμιο Αιγαίου
12. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Παραδείγματα Αντικειμένων Κατάρτισης στις Ψηφιακές Δεξιότητες
1. Αύξησή της παραγωγικότητας της επιχείρησης με χρήση των εργαλείων Microsoft 365 and SharePoint, Teams and Power Platform
2. Εκμάθηση Microsoft Azure Cloud Artificial Intelligence AI Fundamentals
3. Επιχειρηματική Ευφυΐα και Οπτικοποίηση Δεδομένων
4. Νέες τεχνολογικές δεξιότητες στην Οικονομία και Διοίκηση: Η επιστήμη των δεδομένων με την R
5. Σύγχρονα υπολογιστικά περιβάλλοντα και εφαρμογές Python / MatLab
6. Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών GIS στη Θεωρία και στην Πράξη με Χρήση Ελεύθερου Λογισμικού
7. IΤ & Cyber Security: Διαχείριση Απειλών και Πολιτικές Ασφάλειας
8. Web Design: Από τον Σχεδιασμό μέχρι την Επεξεργασία της Επισκεψιμότητας
Παραδείγματα Αντικειμένων Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες
1. Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
2. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
3. Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση
4. Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα
5. Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος
6. Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος
7. Αμπελουργία:εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα
8. Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις