Φιλίππων Στέφανος: Στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 μίλησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορευτούν οι λιτανείες ενόψει Δεκαπενταύγουστου και μέχρι την 31η Αυγούστου.
Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, η Εκκλησία δεν θα κάνει λιτανείες, όπως ακριβώς δηλώθηκε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι καιρός για να συγκρουόμαστε για θέματα που είναι τόσο απλά».
Διερωτήθηκε, ωστόσο, «τι θα πείραζε αν γινόταν λιτανεία την ημέρα του εορτασμού της Παναγίας σε ένα χωριό, όπου θα παραβρίσκονταν 10-15 πιστοί, αφού οι άνθρωποι μέσα στις εκκλησίες έχουν ελαττωθεί λόγω αναίτιου φόβου»…
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «οι προτροπές δεν πρέπει να προκαλούν φόβο, αλλά δύναμη, παρατηρώντας πως: «πολλοί ηλικιωμένοι δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους γιατί φοβούνται ότι θα πεθάνουν.Περάσαμε κρισιμότερες καταστάσεις. Η ευσέβεια μας, οι εικόνες μας ήταν η ελπίδα μας».
Πιο αναλυτικά, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε:
«Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία δομή με τους υπευθύνους, τον Αρχιεπίσκοπο, την Ιερά Σύνοδο, τους Αρχιερείς και τους κληρικούς γενικότερα εν συνόλω. Η Εκκλησία όμως είναι και οι πιστοί μας, όλοι μας, είναι δηλαδή οι ψυχές, οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι, λοιπόν, μέσα σε αυτή την διαδικασία είναι ελεύθεροι. Η Εκκλησία προτρέπει, λέγει, τηρεί εκείνα τα οποία πρέπει να τηρήσει και πραγματικά ίσως ήταν ο μόνος τόπος στον οποίο τηρήθηκαν όλα κατά πληρότητα. Οι άνθρωποι, όμως, κατά κάποιον τρόπο δεν μπορούν να ενταχθούν σε μία διαδικασία η οποία να είναι απαγορευτική, δηλαδή να πούμε «Έλα εδώ εσύ, βάλε μάσκα ή βγες έξω ή μπες μέσα. Είναι θέμα ευθύνης του καθενός. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα κάνει τις λιτανείες ακριβώς, όπως δηλώθηκε».
«Δεν είναι μόνον οι λιτανείες, δεν είναι η έννοια μιας λιτανεύσεως. Είναι η έννοια η συνολική στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα θέμα συνωστισμού. Είπα στην προηγούμενη μου παρέμβαση: στις παραλίες τι γίνεται; Εκεί γιατί δεν βγαίνει μία ΚΥΑ, να απαγορευτούν; Αφού γίνεται συνωστισμός. Δεν μεταδίδεται εκεί ο ιός;», αναρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος.
«Το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε και πρέπει σε αυτή την υπόθεση για την υγεία μας να είμαστε ενωμένοι σε όλα και για όλα. Δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ πραγμάτων μιας λιτανείας, μιας προσευχής – που γίνεται τόση συζήτηση – και να συγκρίνονται φερ’ ειπείν κάποια μεγέθη έτσι όπως είναι. Σας ερωτώ: Γίνεται μία διαδήλωση τώρα, μία συγκέντρωση στο δρόμο, σε μία πλατεία… Εκεί γιατί δεν υπάρχει υπουργική απόφαση για το τι θα γίνει; Εκεί δεν υπάρχει συνωστισμός; Θα μπορούσε και η λιτανεία να γίνει με πρόληψη, με αποστάσεις. Δεν θα μπορούσε να γίνει και εκεί κάτι παρόμοιο;» συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.
«Φαίνεται, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο ότι εμείς σαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας είμαστε χαμηλού νοητικού επιπέδου και ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για τη δημόσια υγεία όσο ενδιαφέρονται όλοι οι άλλοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φιλίππων.
Ερωτηθείς για το αν γίνονται διακρίσεις ο Σεβασμιώτατος απάντησε: «Δεν είναι θέμα διακρίσεων, η λέξη είναι λάθος, ούτε σύγκριση. Λέω ότι δεν υπάρχει συνέπεια στην ενότητα αντιμετωπίσεως του προβλήματος. Διότι εμείς σαν Εκκλησία, έτσι ακριβώς όπως είμαστε, διότι Εκκλησία είμαστε όλοι στην θεολογία Της, όσοι είμαστε βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, λέω ότι αυτό σαν γεγονός είναι καθολικό. Δεν είναι να κρύβομαι και να λέω «δεν με βλέπουν, δεν θα φορέσω μάσκα – με βλέπουν, την βάζω. Ή πολύ περισσότερο να δω κάποιον που δεν φορά μάσκα ή κάποιον που βήχει και να τον θεωρώ ότι αυτός μεταφέρει τον ιό, άρα μακρυά. Χρειάζεται μία σύνεση στην υπόθεση αυτή, είναι πολύ σοβαρή, στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
«Η Εκκλησία μας πάντοτε συμπάσχει, συμβαδίζει και συνεργεί δηλαδή συνεργάζεται μαζί με όλους και για όλα. Αλλά όχι να φαίνεται κατά κάποιον τρόπο ότι η Εκκλησία δεν αντιλαμβάνεται επειδή είναι οπισθοδρομική ή επειδή είναι οτιδήποτε άλλο και να έχουμε και κάποιες παρακρούσεις συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι να λένε «δεν αντιλαμβάνονται, πρέπει αυτό, πρέπει εκείνο», που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ μέσα στην εκκλησία», τόνισε ο κ. Στέφανος.
«Το εξετάζω συνολικά σαν γεγονός, είμαστε ένα κράτος, είμαστε η Ελλάδα μας, είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην πλειονότητα, βαπτισμένοι και μη, αδιάφοροι και μη. Αντιμετωπίσαμε με σύνεση, με πικρία εκ μέρους της Εκκλησίας το πρώτο Πάσχα με κλειστές εκκλησίες, με δυσκολίες μεγάλες στην υπόθεση αυτή και «Δόξα τω Θεώ! Φανήκαμε ενωμένοι». Ε, τώρα θα αφήσουμε να δημιουργηθούν εντάσεις ότι η Εκκλησία ακούει ή δεν ακούει. Αυτά είναι αδιανόητα μέσα στην ελευθερία των ανθρώπων. Δεν είναι καιρός για να συγκρουόμαστε για θέματα που είναι τόσο απλά», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.
«Τώρα έτσι όπως έχει γίνει οι άνθρωποι μέσα στις εκκλησίες έχουν ελαττωθεί λόγω του φόβου αυτού που έχει προκληθεί και μάλιστα πιστεύω αναίτια. Οι ανακοινώσεις, οι συμβουλές, οι προτροπές δεν πρέπει να προκαλούν φόβο, πρέπει να δίνουν δύναμη για να αντιμετωπίσουμε κάτι. Ξέρετε τι προβλήματα έχουμε με υπερήλικες που φοβούνται να βγουν έξω επειδή θα πεθάνουν; Να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να το αντιληφθούμε αλλά όχι και να βρεθούμε σε μία άλλη εντελώς διαφορετική τακτική», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτος τόνισε: «Τι θα πείραζε τώρα ένας παπάς σε ένα χωριό, τώρα που είναι της Παναγίας, να μαζευτούν πάνω στο βουνό, να πάρει την Εικόνα και να την περιφέρει γύρω από την εκκλησία; Εδώ περάσαμε κρισιμότερες καταστάσεις και στιγμές. Η Εικόνα μας, η ευσέβειά μας, η Παναγία μας ήταν η ελπίδα μας».