Αρθρο στο περιοδικό «Παρακαταθήκη», όπου και τα πλήρη στοιχεία. Τι αναφέρει για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα.
Διαβάζουμε σε έγκυρη ιταλική εφημερίδα για: «Το πιθανο ταξίδι. Ο Πάπας στην Ελλάδα με τον Βαρθολομαίο Α’ στα βήματα του Παύλου»:
«Στην Ελλάδα στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Στους τόπους της πρώτης Εκκλησίας μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Πιθανή στάση και στην Κύπρο».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με ορθόδοξες και παπικές πηγές, το παπικό ταξίδι θα περιλαμβάνει τους Φιλίππους, πρώτη πόλη του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου στην Ευρώπη.
Η προετοιμασία του ταξιδιού άρχισε ήδη από τις 23 Οκτωβρίου του 2019, όταν ο καρδινάλιος Λεονάρντο Σάντρι, υπεύθυνος για τις ανατολικές εκκλησίες, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκο Δένδια. Η συνάντηση επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο. Στις 18 Νοεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος παρέλαβε επίσημη πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σε ελληνικό έδαφος μετά την «ιστορική επίσκεψη» μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο τον Ιούλιο του 2016.
[irp posts=”547829″ name=”Ο Πάπας καλεί τον πλούσιο κόσμο να βάλει τέλος στη φτώχεια” – Το ΒΑΤΙΚΑΝΟ τι κάνει;”]
Το δημοσίευμα μας πληροφορεί επίσης για την πιθανότητα να πάει ο Πάπας και στην Κύπρο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: Απ’ ο,τι ξέρουμε ο Πάπας δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί και την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην πρόσφατη ομιλία του στους ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στο Βατικανό, ο Πάπας αναφέρθηκε στο Κυπριακό Ζήτημα με τα εξής λόγια: «Δράττομαι της ευκαιρίας να ενθαρρύνω ως Αγία Έδρα τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, η οποία επανένωση θα βοηθήσει την περιφερειακή συνεργασία με ευεργετικά αποτελέσματα για όλη την περιοχή της Μεσογείου».
Και συνεχίζει: Στις 18 Νοεμβρίου 2019 ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε σε ακρόαση τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την παραμονή της επανέναρξης των συνομιλιών των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής. […]. Στο τέλος της συναντήσεως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον Πάπα να επισκεφθεί την Κύπρο. Ο Πάπας αποδέχθηκε μετά χαράς την πρόσκληση.