Ευλογιά των πιθήκων: Τις συστάσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν ως προς τη χρήση εμβολίων κατά της ευλογιάς και τα οποία φαίνεται ότι παρέχουν κάποιον βαθμό προστασίας και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, αναμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας.
Διαμηνύουν ότι με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη νόσο, δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, αφού ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται εύκολα. «Δεν μιλάμε για πανδημία.
Δεν μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης (ΣΚΑΪ), που εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι αφενός η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι πολύ μεταδοτική, αφού δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι μόλις μία στις 50 στενές επαφές ενός κρούσματος κολλάει τον ιό, αφετέρου δεν μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικά άτομα.
Εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων έχει εγκριθεί μόνο στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οπως αναφέρει στην «Κ» η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αυτό το εμβόλιο έχει παρασκευαστεί από ζώντα ιό που ανήκει στην οικογένεια των orthopox-ιών και χορηγείται σε άτομα που έχουν επαγγελματική έκθεση στον ιό λόγω επαφής με ζώα ή σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε παρατεταμένη επαφή με κάποιο κρούσμα. Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της ευλογιάς –δαμαλισμός όπως ονομάζεται– παρέχει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων και σε παλαιότερες εξάρσεις της νόσου σε χώρες της Αφρικής έχει χορηγηθεί στις στενές επαφές των κρουσμάτων
. Η κ. Θεοδωρίδου επισημαίνει ότι «η ευλογιά είναι το μόνο λοιμώδες νόσημα που χάρις στον εμβολιασμό έχει εκριζωθεί εντελώς. Αυτή τη στιγμή ο ιός της ευλογιάς δεν υπάρχει πουθενά, παρά μόνον σε δύο εργαστήρια στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Λόγω της εκρίζωσης της νόσου (σ.σ. το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε στη Σομαλία το 1977) το 1980 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι σταματάει ο δαμαλισμός, όπως ονομάζεται ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς. Ετσι, όσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1980 και έχουν εμβολιαστεί έναντι της ευλογιάς έχουν κάποια προστασία έναντι και της ευλογιάς των πιθήκων και η οποία φτάνει έως το 80%», επισημαίνει.
Όσοι γεννήθηκαν πριν από το 1980 και εμβολιάστηκαν για την ευλογιά προστατεύονται σε ποσοστό μέχρι 80% και από την ευλογιά των πιθήκων.
Εμβόλια έναντι της ευλογιάς δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η τελευταία φορά που αναφέρθηκε το θέμα της ευλογιάς και των εμβολίων ήταν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για λόγους ασφαλείας από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με βιολογικά όπλα. Ωστόσο, πλέον το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί. Οπως τονίζει η κ. Θεοδωρίδου, «σε αυτή τη συγκυρία η Εθνική Επιτροπή Εμβολίων θα εξετάσει ποια εγκεκριμένα εμβόλια έναντι της ευλογιάς υπάρχουν και πού. Και σε περίπτωση που αποφασιστεί από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς ότι κάθε χώρα θα πρέπει να έχει κάποιο απόθεμα, θα προχωρήσει και η χώρα μας στις ανάλογες ενέργειες».
Πέννυ Μπουλούτζα – kathimerini.gr