ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε, σήμερα, τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τη νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ενημέρωση έλαβε χώρα, σε ειδική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γιώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μιλώντας για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στην ουσία της αναδιοργάνωσης.
Τι θα γίνει με τη στρατιωτική θητεία;
Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία συζητούν και για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Οι Επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» φέρονται να έχουν ησηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.
Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, η οποία διατηρεί επιφυλάξεις για το αν πρέπει να γίνει αύξηση της θητείας τη στιγμή που θα προσληφθούν τους επόμενους μήνες 15.000 ΕΠ.ΟΠ.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου, με τις τελικές αποφάσεις επίσης να είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας.
newsbomb.gr