ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Πανικός και ένταση επικρατεί στους διαδρόμους στο σαράι του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, από την είδηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, για δύο κυρίως λόγους που “καίνε τους Τούρκους” στην κυριολεξία.
Σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα:
Α. Η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε δεύτερη Σούδα για τους Αμερικανούς, και με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται άμεσα και αποτελεσματικά το ποιος θα διέρχεται από τα Στενά του Βοσπόρου ( Ρωσικά και τουρκικά πολεμικά πλοία κ.ά.), τα οποία θα καταπλέουν στο Αιγαίο, που αναδεικνύεται στην θάλασσα-σύνδεσμο με την Α.Μεσόγειο στην οποία ευρίσκονται τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και σχετικά σύντομα ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.
Β. Το ελληνικό κράτος δίνει στρατιωτικές διευκολύνσεις στον αμερικανικό στρατό σε Σκύρο ( βάση ελληνικής αεράμυνας), Λήμνο ( ελέγχει τα Δαρδανέλλια με τους Τούρκους να πασχίζουν για την αποστρατικοποίηση της) αλλά και Σαμοθράκη, που βρίσκεται στην κυριολεξία μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.
Μάλιστα οι ίδιες τουρκικές πηγές αναφέρουν για χρήση των Αμερικανών του αεροδρομίου της Λήμνου, βελτίωση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ιδίως όσον αφορά το μήκος του διαδρόμου κ.ά., ενώ τονίζουν την μεταφορά και τακτική παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο της Σαμοθράκης.
Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν ολοκληρωτική κύκλωση της Τουρκίας στα ΒΔ, ειδικά στα κρίσιμα σημεία όπου βρίσκονται τα αγκυροβόλια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, στα Στενά και πλησίον την μεγαλύτερης πόλης της χώρας, την Κωνσταντινούπολη, για την οποία υπάρχουν μάλιστα αστήρικτα τουρκικές φήμες για δήθεν δημιουργία “κράτους” στα πρότυπα του Βατικανού.
Είναι τόση η πρεμούρα των Τούρκων αξιωματούχων, που τονίζουν με κάθε τρόπο, ότι η Τουρκία δήθεν περικυκλώνεται από τις ΗΠΑ, ενώ το όλο εγχείρημα αφορά την αμερικανική γεωστρατηγική σε σχέση με την Ρωσία και τον Εύξεινο Πόντο.
Το θέμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα της Άγκυρας το επόμενο διάστημα, αφού με αυτόν τον τρόπο έμμεσα ακυρώνονται πολλά τουρκικά σχέδια με επίκεντρο την Δυτική Θράκη και διάφορα ελληνικά νησιά, μετατοπίζοντας το τουρκικό ενδιαφέρων όμως νοτιότερα στα Δωδεκάνησα, τα οποία είναι εδώ και καιρό στο “μάτι” της Άγκυρας.
Το ελληνικό Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται για τις τελευταίες πινελιές της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θα υπογραφεί τον Οκτώβριο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Οκτωβρίου για να υπογράψει την πενταετή συμφωνία.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα υπογράψει τη νέα συμφωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, η οποία θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.
Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα
U.S. Ambassador to 🇬🇷, @USAmbPyatt, on the 3 Seas Initiative:
“One of the regional dynamics I’d like to talk about is the 3 Seas Initiative, which didn’t initially involve 🇬🇷. When I got here, coming from 🇺🇦, one of the questions I asked was, why hasn’t 🇬🇷 been involved in this? pic.twitter.com/IQ3TPKbK2A
— Three Seas Initiative (@ThreeSeas24) September 11, 2021
Την ίδια περίοδο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τ. Πάιατ, αναφέρθηκε σε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα στην παρουσίασή του στη διάσκεψη με θέμα «Θεσσαλονίκη μητροπολιτική πόλη» που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στη Θεσσαλονίκη.
Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρέσβης πρότεινε στις αμερικανικές εταιρείες να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, την Πάτρα και τον Άγιο Νικόλαο, ενώ αναφέρθηκε στα παραδείγματα των εταιρειών Sunlight και General Electric.
Αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη, ο Πρέσβης Πάιατ είπε: «Υποστηρίζουμε τη φιλόδοξη ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού», ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι “έχει φτάσει στο τελικό στάδιο για την υπογραφή συμφωνίας των ΗΠΑ με την εταιρεία “Κοπελούζος” στην Αλεξανδρούπολη”.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε επίσης για αμερικανικές επενδύσεις, όπως το σχέδιο “Pfizer HUB” στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι τα κοινά ίδια κεφάλαια θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης για τις αμερικανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τις αμερικανικές εταιρείες που θα επενδύσουν στην περιοχή, απλώνοντας τα τις δραστηριότητες τους σε άλλες χώρες όπως τνη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Σερβία.
“Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος της Αμερικής στην οικοδόμηση της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, τονίζει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, σε συνέντευξη του.
Τέλος, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έδωσε ένα σημαντικό μήνυμα, λέγοντας: «Πολλά συμβαίνουν και θα γίνουν περισσότερα στο μέλλον», αναφερόμενος στην επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Για την Ελλάδα αυτή η γεωπολιτική κατάσταση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να αποκομίσει πολύ μεγάλα οφέλη σε αμυντική βιομηχανία, στρατηγική, και κυρίως στους τομείς οικονομίας και ασφάλειας.
pentapostagma.gr