ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Οι δυο επιστολές της Τουρκίας στον ΟΗΕ έδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο προς όλους ότι η Άγκυρα πέρα από κάθε αμφιβολία έχει την πρόθεση της κλιμάκωσης στα νερά της Μεσογείου.
Σίγουρα η Αθήνα δεν εξεπλάγη από αυτή την κίνηση και συμπεριφορά της γείτονος. Πλέον η πολιτεία αλλά και το Στρατιωτικό Επιτελείο κοιτάζουν ψύχραιμα να δουν, μέχρι που θα προχωρήσει η Τουρκία και πόσο φυσικά θα τεντώσει το σχοινί.
Η αποστολή ερευνητικού, που θα συνοδεύεται από μια ναυτική αρμάδα τουρκικών πολεμικών πλοίων είναι κάτι που θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Πολλοί προσδιόριζαν αυτή την αποστολή περί τον Σεπτέμβριο, αλλά οι δυο επιστολές στον ΟΗΕ δείχνουν ότι η Τουρκία βιάζεται μάλλον να σπάσει το σχοινί ή να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Οι δυο επιστολές στα Ηνωμένα Έθνη προηγήθηκαν της «μυστικής» συνάντησης του Βερολίνου (σ.σ. 2-6 Ιουλίου).
Στη συνάντηση αυτή, όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Άγκυρα ακολούθησε την ίδια τακτική των αμφισβητήσεων σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως η Ελληνική κυριαρχία νησιών, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για καταπάτηση των Συνθηκών εννοώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Από την εκβιαστική διπλωματία στο σκληρό ροκ…
Η αλληλουχία των προκλητικών ενεργειών, οι οποίες αμφιταλαντεύονται στη νομιμοφάνεια από την Άγκυρα, είναι ουσιαστικά για το Ελληνικό Επιτελείο η επιβεβαίωση της προετοιμασίας του κλίματος που θέλει να διαμορφώσει η γείτονα, ώστε να περάσει…στο «σκληρό ροκ» στα νερά της Μεσογείου, αλλά και στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα επιχειρεί τόσο καιρό να γίνει ατύχημα ή κάποιο τυχαίο θερμό επεισόδιο και όσο βλέπει ότι η Αθήνα είναι πάντοτε προσεκτική και ταυτόχρονα αποτρεπτική, διαπιστώνει ότι ο δρόμος που της μένει είναι ένας κι αυτός: της δημιουργίας επεισοδίου δια μέσου ενός ερευνητικού που θα πλεύσει εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Απ’ εκεί και μετά το Τουρκικό plan b περιλαμβάνει το επόμενο βήμα, δηλαδή το να σύρει την Αθήνα σε διμερείς διαπραγματεύσεις, ίσως υπό την επίβλεψη της Γερμανίας που έχει ήδη στρώσει το τραπέζι αυτό και περιμένει!
Επιβεβαίωση των πληροφοριών και εκτιμήσεων του Ελληνικού Επιτελείου
Όλα τα προαναφερόμενα πιστοποιούν όλα εκείνα που τόνιζαν Ανώτατοι Αξιωματικοί ότι η Τουρκία έχει πει κι έχει κάνει πολλά για να κάνει πίσω κυρίως τώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πολλές επικρίσεις για την προσπάθεια αποκαθήλωσης του Κεμαλισμού.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ;
Η ετοιμότητα που υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις και που αναφερόμαστε διαρκώς με ρεπορτάζ μας, δεν είναι τυχαία κι έχει φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η ελληνική ηγεσία θέλει να έχει σχεδόν τον μισό στόλο εκτός ναυστάθμου όλο το καλοκαίρι και να μην σταματήσουν οι ασκήσεις μικρής κλίμακας, στις οποίες όμως τα πληρώματα ασκούνται σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.
Παράλληλα όσοι επιστρέφουν στο ναύσταθμο ετοιμάζουν τα πλοία για άμεσο απόπλου ενώ οι ετοιμότητες να λύσουν και πάλι κάβους είναι στην ελάχιστη δυνατή ώρα που απαιτείται για ένα πολεμικό πλοίο.
Επιπλέον η Αθήνα με όλες τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, είτε αυτές είναι σε επίπεδο κορυφής, είτε διπλωματικές, ακόμη και στρατιωτικές, έχει γνωστοποιήσει προς όλους τις προθέσεις της και ζητά από κάθε σύμμαχο ν’ αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην διαρκή κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία.
Πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε περάσει το μήνυμα, χωρίς να θέλει να κρυφτεί, ότι ένα επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο ή ειδικά στο ακριτικό Καστελόριζο που ενοχλεί την Τουρκία, δεν θα μείνει σε τοπικό επίπεδο, αντιθέτως θα επεκταθεί κι αυτό θα έχει συνέπειες για την σταθερότητα της περιοχής.
Άλλωστε και στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε Ισραηλινό ενημερωτικό δίκτυο τόνισε με έμφαση ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που «αποσταθεροποιητικοί» παράγοντες επιχειρούν να επηρεάσουν το status quo της περιοχής.