ΤΡΑΜΠ: Με ελληνικά τραγούδια, φιλοτραμπική αύρα και απουσία ουσιαστικού εθνικού περιεχομένου, πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της Κίμπερλι Γκιλφόιλ και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου θεωρείται θετική κίνηση σε επίπεδο συμβολισμού, ωστόσο η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από στοιχεία περισσότερο εσωτερικής πολιτικής παρά εθνικής γιορτής. Οι μουσικές επιλογές («Μαρία με τα κίτρινα», τσιφτετέλια) και η διαχείριση των προσκλήσεων ανέδειξαν τη μετατροπή μιας τιμητικής εκδήλωσης για την Ελλάδα σε προεκλογικό πάρτι του κινήματος MAGA.
Διακήρυξη με έμφαση σε στρατηγική σχέση και Σούδα
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την καθιερωμένη διακήρυξη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην οποία εξήρε τον αγώνα της Ελλάδας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναφέρθηκε στη σταθερή φιλία των δύο χωρών. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ένας από τους παλαιότερους και πιο πολύτιμους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», με ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική συνεργασία, τις κοινές ασκήσεις και την παρουσία των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Σούδα.
«Δημιουργούμε ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας και της άμυνας. Η συμμαχία μας με την Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Guest star η Κίμπερλι – Ορθόδοξος σταυρός και προεκλογικά μηνύματα
Η εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ, συντρόφου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και υποψήφιας για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα, συγκέντρωσε τα βλέμματα. Αν και δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη έγκριση από τη Γερουσία, η παρουσία της ερμηνεύθηκε ως προάγγελος εξελίξεων. Κάνοντας τον σταυρό της με ορθόδοξο τρόπο και δηλώνοντας πως «με τον Τραμπ θα κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια», ενίσχυσε το προεκλογικό κλίμα της εκδήλωσης.
Ελπιδοφόρος, ο σταυρός και το «Εν τούτω νίκα»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος δώρισε στον Πρόεδρο Τραμπ έναν χρυσό σταυρό με την επιγραφή «Εν τούτω νίκα», παραπέμποντας στον Μέγα Κωνσταντίνο. Η ομιλία του, με αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, έκλεισε με τη φράση «Κάντε την Αμερική ανίκητη», θυμίζοντας περισσότερο πολιτική συγκέντρωση παρά εθνική εορτή.
Ομογένεια: Παρουσίες, απουσίες και παρασκήνιο
Από την εκδήλωση απουσίαζαν διακεκριμένες προσωπικότητες της Ομογένειας – επιστήμονες, επιχειρηματίες, άνθρωποι των γραμμάτων και της κοινωνικής προσφοράς. Αντίθετα, κυριάρχησαν πρόσωπα με ισχυρούς δεσμούς με τον Τραμπ και τους Republican Greek Americans, όπως ο Χρήστος Μαραφάτσος και ο Τζον Κατσιματίδης.
Η Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έλαβε μόλις τρεις προσκλήσεις, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα από διπλωματικούς κύκλους.
Στο περιθώριο η ουσία
Διπλωμάτης με εμπειρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξέφρασε απογοήτευση, τονίζοντας ότι η εκδήλωση διολισθαίνει σε «πανηγύρι δημοσίων σχέσεων», χάνοντας τον εθνικό της χαρακτήρα.
Ωστόσο, διπλωματική πηγή σημειώνει ότι, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, η φυσική παρουσία του Προέδρου Τραμπ αποτελεί θετική ένδειξη για τη συνέχιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ.
Διπλωματική συνέχεια
Η Αθήνα επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο δεύτερος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγες μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Η παρουσία Τραμπ και το περιεχόμενο της διακήρυξης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο θετικής συνέχειας – παρά τις αστοχίες του εορτασμού.