ΙΝΔΙΑ: Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Νέο Δελχί αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά ζητήματα.
Στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διεκδικώντας ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο αυξανόμενης αστάθειας στη Μέση Ανατολή και στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσάνκαρ, καθώς και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, Ajit Doval, συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της ινδικής δεξαμενής σκέψης “Observer Research Foundation”, με θέμα “Η εταιρική σχέση Ελλάδας – Ινδίας στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο”.
Η Γεωπολιτική Διάσταση των Σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας
Η προσέγγιση Ελλάδας – Ινδίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της στρατηγικής τοποθέτησης της Ελλάδας ως πύλη εισόδου για την Ινδία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Ινδία διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Πακιστάν, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας. Η φράση “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” φαίνεται να αντικατοπτρίζει τη στρατηγική σύγκλιση Αθήνας και Νέου Δελχί απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η αμυντική συνεργασία ενισχύεται, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή ελληνικών F-16 Block 52+ στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση “Tarang Shakti 24” στην Ινδία, αλλά και η πρώτη συμμετοχή της Ινδίας στην ελληνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 23”. Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας αποτελεί κομβικό σημείο στη στρατηγική των δύο χωρών, καθώς η Ινδία επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ απέναντι στις περιφερειακές προκλήσεις, ενώ η Ελλάδα εμβαθύνει τις διεθνείς στρατηγικές της συνεργασίες.
Ινδικές Επενδύσεις στα Ελληνικά Λιμάνια και το Οικονομικό Διάδρομο IMEEC
Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στις επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν η επενδυτική παρουσία της Ινδίας στην Ελλάδα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια. Η Ινδία, με την ταχεία οικονομική της ανάπτυξη, επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε στρατηγικά σημεία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Παράλληλα, το έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEEC), στο οποίο η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί ένα οραματικό έργο παγκόσμιας σημασίας. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης:
“Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το οραματικό έργο του IMEEC και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης, της ιδιότητάς μας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και της ηγετικής μας θέσης στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, επιδιώκουμε να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο”.
Ο διάδρομος IMEEC αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το διμερές εμπόριο, το οποίο θα εκτοξευθεί με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ – Ινδίας.
Η Διεύρυνση της Στρατηγικής Συνεργασίας
Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στο Νέο Δελχί ακολουθεί τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, τον Φεβρουάριο του 2024. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τότε υπογραμμίσει:
“Η στρατηγική μας σχέση συνεχίζεται, έχουμε κάνει πρόοδο σε τεχνολογία, επενδύσεις, εκπαίδευση, τουρισμό και πολιτισμό. Ελλάδα και Ινδία είναι κοντά από πολλές απόψεις: μοιραζόμαστε κοινές αξίες και είμαστε αφοσιωμένοι στους διεθνείς νόμους και συνθήκες”.
Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή διμερών σχέσεων, βασισμένη σε αμοιβαία οφέλη και κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα. Η Ελλάδα, ως πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, και η Ινδία, ως παγκόσμια ανερχόμενη δύναμη, μπορούν να διαμορφώσουν έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας με θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.