Τα αυστηρά όσο και σαφή μηνύματα στην Τουρκία του Αλέξη Τσίπρα από το Αγαθονήσι και του Ευάγγελου Αποστολάκη από τις ΗΠΑ, δείχνουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας να εξουδετερώσει τα προκλητικά σχέδια των γειτόνων.
Το Ισλαμικό Καθεστώς της Άγκυρας βυθίζεται στην απόγνωση. Έχοντας καταστεί μειοψηφία του ενός στην περιοχή εξαιτίας της άρνησης του να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, νευρικό, αναθεωρητικό, ανασφαλές και φοβισμένο κλιμακώνει την προκλητικότητά του, όχι μόνο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Η Αθήνα, μετά και την παρενόχληση ανήμερα της εθνικής επετείου του Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, σκληραίνει τη στάση της.
Οι χαμηλοί τόνοι και η ψυχραιμία της χώρας μας το προηγούμενο διάστημα απέναντι στον προβληματικό γείτονα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «κατευνασμός» (appeasement policy).
Η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και η διαφύλαξη της ειρήνης ανταποκρίνονται στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η αξιοθαύμαστη υπομονή στις άτιμες και πειρατικές συμπεριφορές, στις παραβιάσεις και τις αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας δεν πρέπει να θεωρείται αστείρευτη.
Αθηναϊκοί κύκλοι διαπιστώνουν ότι η Τουρκία στην κρίση πανικού του καθεστώτος της ίσως αποπειραθεί να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή.
Γι’ αυτό και τα χαμόγελα της Αθήνας προς την Άγκυρα έσβησαν.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πληροφορούμαστε, είναι έντονα δυσαρεστημένος.
Η Τουρκία αδυνατεί να εκτιμήσει κάθε προσπάθεια καλής θέλησης και να συμπεριφερθεί ως κανονική χώρα.
Η παρενόχλησή του εν πτήσει από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έχει ορθά εκληφθεί τόσο ως εθνική όσο και ως προσωπική προσβολή.
«Τουρκικά μαχητικά ανάγκασαν το ελικόπτερο που με μετέφερε να κάνει χαμηλούς ελιγμούς», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Αγαθονήσι, για να σχολιάσει στη συνέχεια απαξιωτικά τους Τούρκους ως ανόητους:
«Πρέπει να ξέρουν ότι οι ανόητες αυτές ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα».
Ίσως η στάση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού να πάγωσε τους εγχώριους θιασώτες μιας φαναριώτικης ατμόσφαιρας «ελληνοτουρκικής φιλίας», δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας εκδηλώνει την απόφασή του «να μην γίνει Σημίτης».
Είναι ο Αλέξης Τσίπρας που έχει δώσει σαφείς εντολές εάν τολμήσουν και πατήσουν σε ελληνική νησίδα «να μην μείνει τίποτα όρθιο».
Πράγμα που δεν αποτελεί μυστικό, το είχε πει δημόσια ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ ακόμα, τον περασμένο Δεκέμβριο:
«Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια “κόκκινη γραμμή” που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση».
Πάλι ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ως υπουργός Άμυνας πλέον, ανέλαβε να διαμηνύσει στην Τουρκία τι να περιμένει εάν ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή».
Στις συναντήσεις του στις ΗΠΑ στο τελευταίο του ταξίδι με προσωπικότητες τόσο του ελληνικού όσο και του εβραϊκού λόμπι, αφού εξέθεσε την κατάσταση με την προβληματική γείτονα, που από τη μια διακηρύσσει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί καλώντας αυστηρά τους Τούρκους να σοβαρευτούν, πολύ αποφασιστικά είπε:
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τις ισχυρότερες της Ευρώπης και τον χώρο που υπερασπίζονται, αν και δύσκολος, τον γνωρίζουν πολύ καλά και είναι καλά στημένες και σχεδιασμένες. (…)
»Πρόθεση της Ελλάδας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούνται για να λειτουργούν αποτρεπτικά και να διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή, αλλά αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν».
Είναι σαφές ότι και από την ελληνική πλευρά οι τόνοι έχουν ανέβει.
Και, μάλιστα, όχι σε πλατείες, τηλεοπτικές συνεντεύξεις και προεκλογικές συγκεντρώσεις, ως κάποιος αμετροεπής περιφερόμενος θίασος, αλλά πολύ σοβαρά και από αμερικανικό έδαφος, πράγμα που η Τουρκία φαίνεται ότι εισπράττει και τη συγχύζει ακόμα περισσότερο στις πιο ενδόμυχες ανασφάλειες της.
Σε αυτή την προειδοποίηση καθαρής ισχύος, ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της:
«Οι συνεργασίες μας στην περιοχή δίνουν επιπρόσθετη ισχύ στη χώρα, είπε αναφερόμενος στη συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η παρουσία των ΗΠΑ που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στη Μεσόγειο αλλά και στην Ελλάδα είναι άλλη μια εγγύηση».
Τουρκική αγωνία για «νέα Ναύπακτο»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία ότι δεν είναι μόνη της.
Στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Η Ελλάδα, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της».
Η Αίγυπτος εδώ και καιρό έχει διαβεβαιώσει ότι ο στόλος της θα αναπτυχθεί στο πλευρό του ελληνικού.
Όσο για το Ισραήλ; Στην τελευταία Τριμερή συν τις ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ το κοινό ανακοινωθέν δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη «νέα Ναύπακτο» (1571) που περιμένει τον τουρκικό στόλο:
«Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησαν να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία, όση ανατολίτικη υπερβολή και να επιδεικνύει, γνωρίζει με τι έχει να κάνει.
Γι’ αυτό και ο Τούρκος Πρόεδρος συμπεριέλαβε στην επιθετική του προεκλογική ρητορική ΗΠΑ και Ισραήλ.
Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ μέσω twitter στις 14 Ιανουαρίου, ότι «θα καταστρέψουμε οικονομικά την Τουρκία εάν χτυπήσει τους Κούρδους», είναι πρόσφατη και δεν την έχει ξεχάσει.
Έχει επίγνωση ότι η οικονομική φούσκα είναι ο Δούρειος Ίππος για να τον γκρεμίσουν.
Του το έχουν ήδη αποδείξει μια φορά, όταν στις 12 Αυγούστου 2018 εκτόξευσαν την ισοτιμία του δολαρίου στις 7,24 τουρκικές λίρες. Γι’ αυτό και στη νέα βουτιά της λίρας, δεν κατηγόρησε άλλον παρά τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες.
Όπως επίσης δεν συνέδεσε άστοχα την προεκλογική υπόσχεσή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με το τέμενος Αλ Ακσά στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.
Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτά δεν παραλληλίζονται, αφού το ένα αφορά στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και το άλλο σε ένα μουσουλμανικό τζαμί χτισμένο εκεί που ήταν χτισμένος στην αρχαιότητα ο Ναός των Εβραίων.
Ο Ερντογάν όμως ξέρει τι βάζει στο ίδιο κάδρο. Τη συμμαχία Ελλήνων Ισραηλινών, την οποία έχει αποδεχτεί ως δεδομένη και αδιάσπαστη.
Έτσι, θεωρεί ότι στέλνει μήνυμα στις δύο αρχαίες πόλεις πυλώνες του δυτικού πολιτισμού πως «ό,τι κάνει ο ένας σας θα έχει συνέπειες στον άλλο».
Με αυτό, βεβαίως, το μόνο που καταφέρνει είναι να δένει ακόμα περισσότερο Αθήνα και Ιεροσόλυμα στην ειλημμένη, κοινή τους απόφαση να πορευτούν μαζί απέναντι στη βαρβαρότητα.
«ΥΕΝΙ SAFAK»: ΜΑΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΛΟΣ!
Η μεγαλύτερη φοβία της Άγκυρας αποτυπώθηκε στο πρωτοσέλιδο της ερντογανικής εφημερίδας «Yeni Safak» την περασμένη Παρασκευή.
Η τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε ένα αμερικανικό σενάριο πολέμου στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με την υπερδύναμη να συντάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας.
Με τίτλο «Ο Έκτος Στόλος θα επιτεθεί στην Τουρκία», το δημοσίευμα επικαλείται το βιβλίο του αρχηγού των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ Τζον Ράσαρντσον με τίτλο «Fleet Tactics and Naval Operations» (2018).
Σύμφωνα με το σενάριο στο παράρτημα του βιβλίου με το όνομα «Πόλεμος στο Αιγαίο», Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει σε μη αναστρέψιμη ένταση και οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την Ελλάδα, επιτίθενται με τον Έκτο Στόλο τους στην Τουρκία.
Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με χάρτες που εικονογραφούν τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.
Στον πρώτο χάρτη, η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταστήσει βαλλιστικούς πυραύλους στην Κύπρο.
Η Άγκυρα για να αποτρέψει αυτή την κίνηση προειδοποιεί με σκληρό τρόπο την Αθήνα, η οποία, ωστόσο, δεν κάνει πίσω: ελληνικά πλοία κατευθύνονται προς την Κύπρο, αλλά βυθίζονται από το τουρκικό Ναυτικό.
Στον δεύτερο χάρτη Τούρκοι κομάντος ξεκινούν επιχείρηση για την κατάληψη της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω.
Στον τρίτο χάρτη, στα νότια της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Σ. Τρούμαν και άλλα πλοία των ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά πλοία.
Στον τέταρτο χάρτη φαίνονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται βόρεια της Χίου και νότια της Αμοργού και να στοχεύουν το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, το Κουσάντασι και την Αλικαρνασσό.
Το «οπλοστάσιο» του Έκτου Στόλου αναπτύσσεται στο Κρητικό Αρχιπέλαγος, στα βόρεια του νησιού.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό παραβλέπει στοιχεία, όπως ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι αποδεκατισμένη, έχοντας χάσει το 80% των πιλότων της, που έχουν διωχθεί ως «γκιουλενιστές».
Δεν συνυπολογίζει επίσης τη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τη σαφή δέσμευση της Αιγύπτου ότι ο στόλος της θα συμπαραταχθεί με τον ελληνικό.
Δεν εξετάζει ακόμα τον παράγοντα των Κούρδων, που θα επιτεθούν στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.
Δεν εξετάζει, τέλος, τη σαφέστατη υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της τουρκικής και δεν λαμβάνει υπόψη την υπεροχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έναντι του τουρκικού.
Βεβαίως κι αυτό είναι που αναστατώνει την Άγκυρα θεωρεί δεδομένο ότι ο Έκτος Στόλος, δηλαδή οι ΗΠΑ, θα συμπαραταχθούν με την Ελλάδα.