ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Την έντονη ανησυχία της Αθήνας και της Λευκωσίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην γύρω περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Διαχωρίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του, δεν θα κουραστούμε να το λέμε αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία είναι υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων χωρίς όρους, αλλά προτεραιότητα είναι να συνδράμουμε τους άμαχους της Γάζας μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας τους άμαχους.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν σχετικές πρωτοβουλίες: «Εχουμε γεωγραφική εγγύτητα και σχέσεις αξιοπιστίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικο κόσμο. Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή» είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη βούληση να συνδράμουμε εμπράκτως εφόσον αντιμετωπίσουμε τις αρκετές δυσκολίες που υπάρχουν».
Τόνισε ότι ο οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική με δύο κράτη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
«Διαφορετικά θα παράγει αίμα και πόνο η περιοχή» τόνισε.
Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίλυση αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για την Αθήνα και κάλεσε για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Χαρακτήρισε παντελώς απαράδεκτη τη θέση για δύο κράτη στην Κύπρο και συμπλήρωσε ότι προσβλέπουμε στον ορισμό ειδικού απεσταλέμνου του ΓΓ ΟΗΕ για την επανένραξη των διαπραγματεύσεων.
«Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε προκειμένου να αναχαιτιστούν οι μεθοδεύσεις που παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».