Γιά τον γάμο των ομοφύλων – Έρχονται και άλλες διαφοροποιήσεις κορυφαίων μετά την απόφαση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη – «Φτάνει πιά, ρέ παιδιά, με τον γάμο» διαμαρτύρονται οι πολίτες
ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ στους υπουργούς του να απόσχουν η ακόμη και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το ραδιόφωνο του «Σκάι» και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα. Ο κ. Μητσοτάκης επεκαλέσθη το τι συμβαίνει στο Βρεταννικό Κοινοβούλιο: «(Είναι) κάτι το οποίο στη Βρεταννία γίνεται συνεχώς, δηλαδή Υπουργοί μπορεί να διαφοροποιούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο, δεσμεύονται από τις αποφάσεις τελικά του Υπουργικού Συμβουλίου και όλοι δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά μπορεί να ψηφίζουν ατομικά ως βουλευτές».
Είναι αλήθεια ότι αυτά συμβαίνουν στην Βρεταννία, η σύγκρισις όμως με τα εν Ελλάδι είναι τουλάχιστον ατυχής. Στην Βρεταννία η έννοια της κομματικής πειθαρχίας είναι αδιανόητος, βουλευτές και υπουργοί ψηφίζουν ελευθέρως. Χαρακτηριστική περίπτωσις ήταν η έγκρισις της συμμετοχής της Βρεταννίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, το 2003, οπότε επιφανή στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος κατεψήφισαν την στρατιωτική εμπλοκή, η οποία ενεκρίθη με τις ψήφους των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, χωρίς αυτό να θεωρηθεί ούτε παράδοξο ούτε να εγερθεί θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Τόνυ Μπλαίρ.
Επισημαίνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί είναι ισχυρότατοι, δεν αποτελεί προνόμιο του αρχηγού του κόμματος η επιλογή των υποψηφίων. Αυτή γίνεται από τις τοπικές επιτροπές του κάθε κόμματος. Αν λοιπόν θέλει να επικαλείται τα συμβαίνοντα εν Λονδίνω ο κ. Μητσοτάκης, καλόν θα ήτο να μην το πράττει αποσπασματικά. Ο αποσπασματικός λόγος είναι παραπλανητικός λόγος.
Η ουσία όμως είναι ότι ο Πρωθυπουργός αρχίζει να αντιλαμβάνεται τώρα, υπό την τεραστία πίεση που υφίσταται, πόσο ατυχής ήταν η επιλογή του να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, το τεράστιο σφάλμα του. Και τούτο φαίνεται από την φράση «ρέ παιδιά, φτάνει πιά με τον γάμο» την οποία ανέφερε, αν και την απέδωσε σε άλλους, λέγοντας ότι «κατανοεί απολύτως» αυτούς που την διατυπώνουν.
Εάν όμως κάποιος ευθύνεται για τον εκτραχηλισμό της καταστάσεως που έφθασε στο σημείο του «φτάνει πιά», είναι η ίδια η Κυβέρνησις η οποία εξαπέλυσε μιάν επικοινωνιακή καταιγίδα με στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις τόσο των βουλευτών του όσο και της κοινής γνώμης. Και τώρα, έχοντας φθάσει στο απροχώρητο με πολλούς βουλευτές και υπουργούς να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο η στην καλύτερη περίπτωση θα απόσχουν, δηλώνει ότι: «Εγώ από την πρώτη στιγμή για το θέμα αυτό είπα ότι δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Εγώ ο ίδιος το είπα. Είπα, εξέφρασα την προτίμησή μου. Έγινε, νομίζω, μια πολύ ουσιαστική συζήτηση». Γιά να υποβαθμίσει αμέσως μετά το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι «η ισότητα στον γάμο είναι μία από τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αυτή η κυβέρνηση. Καταλαβαίνω γιατί προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις, αλλά εγώ στον συνολικό, θα έλεγα, προγραμματισμό μου έχω πάρα πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες, και πρέπει πάντα να σκέφτομαι και να αποδίδω σημασία σε αυτά τα οποία αφορούν τελικά την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.»
Όμως μόνον για αυτήν την νομοθετική πρωτοβουλία εδημιουργήθη τόσος θόρυβος και υπήρξαν τόσες αντιδράσεις τις οποίες ο Πρωθυπουργός παρέβλεπε μέχρι τώρα, που βλέπει ότι η προσπάθεια καταπνίξεως κάθε αντίθετης φωνής έχει πέσει στο κενό. Έτσι προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, δίδει το ελεύθερο ακόμη και στα μέλη της Κυβερνήσεως να ψηφίσουν κατά συνείδησιν.
Αν και επιμένει να θεωρεί «αξιοπρεπή» την στάση της αποχής…
estianews.gr