ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε χθες η Τουρκία δυναμιτίζοντας επικίνδυνα την ένταση στις σχέσεις της με την Αθήνα.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις, αρχικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αργότερα του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών επιχειρώντας έτσι να «γκριζάρει» για μία ακόμη φορά το Αιγαίο, δείχνουν ότι η Άγκυρα παίζει με τη φωτιά, την ώρα που η Αθήνα διεθνοποιεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο τούρκος πρόεδρος σε ένα ακόμη παραλήρημα αναφέρθηκε στον έλληνα πρωθυπoυργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι είναι «δεν είναι πλέον συνομιλητής μου».
«Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.
Πολεμικές ιαχές
Ακόμη πιο ακραίες όμως, ήταν οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσολγου καθώς έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών.
Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».
Υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα από την Αθήνα
Άμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις, η οποία διεθνοποιεί το το θέμα ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει πως δεν θα ανεχτεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.
«Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, δηλαδή φαντασιώσεις χαμένων αυτοκρατοριών και μια προβολή ισχύος που δεν ευθυγραμμίζεται με την διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ.
«Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό και πριν την Ουκρανική κρίση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ.
«Είμαστε μια δύναμη ειρήνης είμαστε μια αμυντική δύναμη αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.
Στήριξη Μακρόν
Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις καταδικάζοντας της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά.
«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας.
Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».
in.gr