Κορωνοϊός: Αντίστροφα μετρά πλέον, όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος για ένα νέο lockdown στην Αττική, καθώς τα κρούσματα και κυρίως οι διασωληνώσεις αυξάνονται καθημερινά με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Πληροφορίες μάλιστα, που μεταδίδει το MEGA, ένα νέο lockdown θα διαρκέσει 14 μέρες και ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και την Παρασκευή (25/9) είτε τη Δευτέρα (28/9).
Αν και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξορκίσει το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο το σενάριο έχει βγει από την προηγούμενη εβδομάδα από το κυβερνητικό συρτάρι, καθώς οι αριθμοί είναι δυσοίωνοι. Μόνο χθες, Τρίτη ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα 346 κρούσματα, με τα 210 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε νέο lockdown
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας το πρωί της Τετάρτης στον Ant1 αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η επιδείνωση που παρουσιάζουν για την Αττική τα εξής ποιοτικά στοιχεία:
– ο αριθμός των κρουσμάτων
– ο αριθμός των διασωληνωμένων
– ο αριθμός των θανάτων
– ο αριθμός των εισαγωγών
– το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ
– το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
– ο δείκτης R0 για τον οποίο είπε ότι στην Αττική είναι «λίγο πάνω-λίγο κάτω» από το 1 με «ανοδική τάση»
«Όλα αυτά προοιωνίζονται μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική» προσέθεσε ο κ. Σύψας.
«Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε το lockdown» επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Open. Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως «έχουμε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους» και πως το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, ενώ όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η δυναμικότητα του ιού, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «το νόσημα δεν είναι από την πρώτη μέρα βαρύ, 5 έως 6 ημέρες μπορεί να πάει ελαφριά και μετά να εξελιχθεί».
«Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες», προειδοποίησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων. Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
newsbomb.gr