Αγρίεψαν τα πράγματα!!! ΕΝΔΙΣΥ κατά e-ΕΦΚΑ για συνταξιούχους που χάνουν… συντάξεις!!! Πληρωμή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ
NEWS LIVE – ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΟΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ : Εξώδικο κατά του e-ΕΦΚΑ για άλλες 38 περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη που αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων τείνει να εξελιχθεί σε γάγγραινα για τον e-ΕΦΚΑ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αίσθημα ευθύνης προς τα μέλη του, απέστειλε στον e-ΕΦΚΑ, άλλες 38 περιπτώσεις με κραυγαλέα λάθη, που ζητούν διόρθωση. Η νέα Εξώδικη Δήλωση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις κατατέθηκε στις 10/5/2022 και με αριθμό 1212.
Υπενθυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο επαναλήφθηκε η ίδια διαδικασία με 12 περιπτώσεις, που όμως ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει τολμήσει να απαντήσει ακόμα…
Και έπεται συνέχεια με νέα Μηνυτήρια Αναφορά σε περίπτωση που ο e-ΕΦΚΑ δεν θα διορθώσει τις συντάξεις των 38 καθώς και των 12 από προηγούμενη Εξώδικη Δήλωση, περιπτώσεων.
Επίσης ενημερώνουμε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετά τις μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα που κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ και μετά από κλήτευση, δόθηκαν οι απαιτούμενες εξηγήσεις στον 5ο Πταισματοδίκη, 6ο Πταισματοδίκη καθώς και στον 8ο Πταισματοδίκη Αθηνών εκ μέρους του ΕΝΔΙΣΥ αλλά και εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ και αφορούν αντίστοιχα λάθος επανυπολογισμό στην παράλληλη πριν από το 2016, καθώς και για την παράλληλη σύνταξη για την προσαύξηση της παράλληλης στην κύρια σύνταξη η οποία έως και σήμερα δεν έχει δοθεί .
Βέβαια το ΕΝΔΙΣΥ έχει στην διάθεσή του, την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Φορέα, από το πρώτο Εξώδικο. Τότε, οι «διαρροές» από τον e-ΕΦΚΑ έκαναν λόγο για… μεμονωμένες περιπτώσεις. Τώρα, τι έχουν να πουν;
Το ΕΝΔΙΣΥ απαιτεί να δοθούν έγγραφες απαντήσεις για όλες τις περιπτώσεις με τα λάθη που εντοπίστηκαν. Ζητάει επίσης, «εδώ και τώρα» να διορθωθούν και να αποδοθούν οι νέες, αυξημένες συντάξεις στους δικαιούχους, καθώς και τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται από 1/1/2019 και μετά, καθώς και από το 2016 αντίστοιχα.
Αγρίεψαν τα πράγματα!!! ΕΝΔΙΣΥ κατά e-ΕΦΚΑ για συνταξιούχους που χάνουν… συντάξεις!!! Πληρωμή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ-Αναλάβετε την ευθύνη για τα λάθη σας και διορθώστε τα!
Επιτέλους, είναι ζήτημα ήθους και αξιοπρέπειας του φορέα και των εργαζομένων σε αυτόν. Να πάψουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων.
Το ΕΝΔΙΣΥ, από την πρώτη στιγμή, έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους τις αιτίες των λαθών που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. «Λάθη» που αφορούν πάνω από 600.000 συνταξιούχους. Επαναλαμβάνουμε:
Ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:
- Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
- Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
- Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
- Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).
- Ε) Βαρέα ένσημα στις συντάξεις αναπηρίας.
- Η ευθύνη βαραίνει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη.
- Οι συνταξιούχοι ζητάμε δικαίωση και θα την πετύχουμε. Είτε με την σύμφωνη γνώμη του κ. Μητσοτάκη είτε όχι…
ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022-Αναλυτικά:
Ανοιξιάτικο ΔΩΡΟ σε 55.000 συνταξιούχους έως 33.750 ευρώ αναδρομικά! Πληρωμές για συντάξεις ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ-Στις 25 Μαΐου 2022, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
Στις 26 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
- Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
- Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.
- Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Ιουνίου 2022 την Δευτέρα 30 Μαΐου 2022.
- Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουνίου 2022 όπως το Δημόσιο.
- Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο.
Αγρίεψαν τα πράγματα!!! ΕΝΔΙΣΥ κατά e-ΕΦΚΑ για συνταξιούχους που χάνουν… συντάξεις!!! Πληρωμή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤΠληρωμή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ-ΕΞΙ ΤΡΙΚ… ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί αρχικά κάνουν αυστηρότερες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όταν με αυτές αποκλείονται χιλιάδες ασφαλισμένοι, φέρνουν νέες διατάξεις από το «παράθυρο», λειαίνοντας τον… δρακόντειο οίστρο τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση η αύξηση των ορίων ηλικίας, παράλληλα με την προϋπόθεση των 40 ετών ασφάλισης για την καταβολή πλήρους σύνταξης. Διατάξεις που υποχρεώνουν ηλικιωμένους εργαζόμενους να αναζητούν εργασία και μετά το 62ο ή 65ο έτος εν μέσω υψηλής ανεργίας, υποαπασχόλησης και πανδημίας (σ.σ. στο βαθμό που οι συγκεκριμένες ηλικίες θεωρούνται ευάλωτα άτομα και υποχρεώθηκαν σε εμβολιασμό κατά του covid19 το περασμένο χειμώνα).
Κατ’ αυτόν τον τρόπο πολλοί συμπολίτες περιθωριοποιήθηκαν οικονομικά και κοινωνικά. Ωστόσο, κατά καιρούς άρχεται ο νομοθέτης και εισφέρει και μια διάταξη την οποία χαρακτηρίζει «διευκολυντική» για την απονομή μιας κάποιας σύνταξης σε αυτές τις κατηγορίες των πολιτών.
Πότε πληρώνονται
Ένα από αυτά τα «παράθυρα» είναι τα επιπλέον έτη ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσει ο πολίτης: α/ δωρεάν, 2/με αυτασφάλιση, γ/με πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας (ΟΑΕΔ), δ/είτε με παρακράτηση από την σύνταξη μετά την έκδοσή της.
- 1.Κατ αρχήν κάθε ασφαλισμένος του ιδιωτικού τομέα, μισθωτός η ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης (σ.σ. άσχετο που δεν συμφέρει η αναγνώριση στον πρώην ΟΓΑ), μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσει την 40ετία. Αυτά τα έτη μπορούν να προέλθουν από το στρατό, τα παιδιά, το πτυχίο, την ανεργία, το ασφαλιστικό κενό κ.α.
- 2.Στο δημόσιο οι γονείς (και οι δύο) μπορούν να αναγνωρίσουν πέραν των 7 ετών (πτυχίο, άδεια ανατροφής τέκνου κ.α.) και επιπλέον έτη από τα παιδιά (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δυο έτη για το δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως, ήτοι πέντε έτη στο σύνολο).