ΚΑΙΡΟΣ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προειδοποιώντας για την έλευση της κακοκαιρίας “Coral”, η οποία θα φέρει έντονη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας από την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα θα κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με την πιο δύσκολη περίοδο να εντοπίζεται το Σαββατοκύριακο, οπότε και αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, καθώς και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη. Οι πολίτες καλούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεράνουν τις μετακινήσεις.
Δύο φάσεις κακοκαιρίας – Πού και πότε θα χτυπήσει η “Coral”
Πρώτη φάση: Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή
Η αρχική επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, με κύρια χαρακτηριστικά:
• Πτώση της θερμοκρασίας: Οι μέγιστες τιμές θα είναι χαμηλότερες έως και 10°C σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
• Ισχυροί βόρειοι άνεμοι: Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, προκαλώντας δυσκολίες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
• Χιονοπτώσεις: Θα ξεκινήσουν από τα βόρεια και ορεινά τμήματα και σταδιακά θα επεκταθούν προς κεντρικές και ανατολικές περιοχές.
Αναλυτικά, την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν:
• Σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από το πρωί, αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και αργότερα και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
• Στην Αττική και την Εύβοια, από το απόγευμα κυρίως στα ορεινά.
• Στην Κρήτη, τα πρώτα χιόνια θα εμφανιστούν στα ορεινά από το βράδυ.
Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου το κύμα κακοκαιρίας θα ενταθεί, με τις χιονοπτώσεις να επεκτείνονται στις εξής περιοχές:
• Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια (χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές).
• Κρήτη (χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές).
Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις σε:
• Δυτική και κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
• Στα ορεινά της Πελοποννήσου και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Δεύτερη φάση: Σφοδρό ψύχος και έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο
Η πιο δύσκολη φάση της κακοκαιρίας θα εκδηλωθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.
• Σφοδρές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, ενώ τα χιόνια θα φτάσουν ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
• Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κάτω από το μηδέν στις περισσότερες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.
• Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ.
Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη μέχρι και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται σταδιακή υποχώρηση των φαινομένων.
Χαμηλές θερμοκρασίες – Πόσο θα πέσει ο υδράργυρος
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί ως εξής:
• Τετάρτη 19/2
• Βόρεια Ελλάδα: -3°C έως 8°C
• Κεντρική Ελλάδα: 1°C έως 12°C
• Ανατολική Πελοπόννησος: 2°C έως 13°C
• Πέμπτη 20/2
• Κεντρική Μακεδονία: -4°C έως 8°C
• Θεσσαλία: -3°C έως 10°C
• Στερεά Ελλάδα: -2°C έως 10°C
• Παρασκευή 21/2
• Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: -5°C έως 5°C
• Δυτική Μακεδονία: -4°C έως 6°C
• Κεντρική & ανατολική Στερεά: -1°C έως 8°C
• Πελοπόννησος: 0°C έως 10°C
Συστάσεις προς τους πολίτες
Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου, οι αρχές συνιστούν στους πολίτες:
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στις περιοχές όπου αναμένονται χιονοπτώσεις.
• Να προετοιμαστούν κατάλληλα με εφοδιασμό θέρμανσης και προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.
• Να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και της Τροχαίας.
• Να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες εάν ταξιδεύουν οδικώς.
• Να ενημερώνονται διαρκώς από τα έκτακτα δελτία καιρού.
Η κακοκαιρία “Coral” αναμένεται να είναι ένα από τα ισχυρότερα κύματα ψύχους του φετινού χειμώνα. Μεγάλο τμήμα της χώρας θα επηρεαστεί από χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους.