ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι καλλιεργητές βαμβακιού της χώρας απαιτούν ειδική ενίσχυση ύψους 53 ευρώ ανά στρέμμα για να καλύψουν μέρος της τεράστιας απώλειας εισοδήματος που έχουν υποστεί φέτος.
Του Γιάννη Παπανικολάου
News: Χθες, 20 Ιανουαρίου, συναντήθηκαν στη δυτική Θεσσαλονίκη για να χαράξουν τη στρατηγική τους και να οργανώσουν τις διεκδικήσεις τους.
ΑΦΗΣΑΝ ΑΠΛΗΡΩΤΑ 345.605 ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ! Και τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους αγρότες πάλι στα ΚΥΔ
Χαμηλές Αποδόσεις και Εξευτελιστικές Τιμές
Οι αποδόσεις της καλλιέργειας έχουν μειωθεί δραματικά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ζημιών από το ρόδινο σκουλήκι. Επιπλέον, οι τιμές πώλησης του βαμβακιού βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας την καλλιέργεια ζημιογόνα. Αυτές οι συνθήκες έχουν φέρει τους αγρότες σε απόγνωση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει η αιτούμενη στήριξη.
Συνεργασία Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών
Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ενταθεί οι επαφές μεταξύ Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο. Με περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα να καλλιεργούνται με βαμβάκι στη χώρα, χιλιάδες οικογένειες βασίζονται σε αυτή την καλλιέργεια, που πλέον είναι οικονομικά μη βιώσιμη.
Προγραμματισμός Δράσεων
Στη συνάντηση στα Μάλγαρα, στις 12:30, θα επισημοποιηθεί το πλάνο για τη διεκδίκηση της ενίσχυσης. Προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής που θα προσεγγίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, η επιτροπή θα προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, με μηχανήματα και μπλόκα στους δρόμους.
Ο Ρόλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θύμιο Φωτεινό, θα πρωτοστατήσει στις διεκδικήσεις. Εκπρόσωποι από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις με την κυβέρνηση, προωθώντας το αίτημα για οικονομική στήριξη.
Οικονομικές Απώλειες και Προτάσεις Στήριξης
Η φετινή μέση απόδοση του βαμβακιού ανέρχεται στα 317 κιλά/στρέμμα, με τιμή πώλησης μόλις 47 λεπτά/κιλό. Αυτό σημαίνει τζίρο 150 ευρώ/στρέμμα, ενώ το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 270 ευρώ/στρέμμα. Οι παραγωγοί ζητούν ενίσχυση 53 ευρώ/στρέμμα για να καλύψουν τις ζημιές.
Πηγές Χρηματοδότησης
Η στήριξη μπορεί να προέλθει είτε από τα ΚΟΑ (Κοινές Οργανώσεις Αγοράς), είτε από τα de minimis, είτε από άλλες πηγές που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Οι παραγωγοί ζητούν άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις και μαζικές κινητοποιήσεις.
Συμμετοχή Παραγωγών από Όλη την Ελλάδα
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι από τη Θεσσαλία, την Πιερία, την Πέλλα, τις Σέρρες, τη Ροδόπη, τον Έβρο και άλλες περιοχές.
ΣΕ ΑΣΦΥΞΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ- Οι απλήρωτοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και τι ανακοινώθηκε!
Ανάλογες Πρωτοβουλίες για Σιτάρι και Ροδάκινα
Παρόμοια αιτήματα ετοιμάζονται και από παραγωγούς σκληρού σιταριού και συμπύρηνων ροδάκινων, που επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Δηλώσεις Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Σε συνέντευξή του, δήλωσε:
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον παραγωγικό κόσμο της χώρας. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο και συνεργασία».
Προσδοκίες των Παραγωγών
Οι αγρότες ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημά τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια κοινωνική και οικονομική κρίση στον αγροτικό τομέα. Αν δεν υπάρξει λύση, οι κινητοποιήσεις φαίνονται αναπόφευκτες.