ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ! Αυτά είναι τα ΝΕΑ για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ- ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) ΠΛΗΡΩΜΕΣ 2022 – ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – Aντίστροφη μέτρηση για πληρωμές!!!
NEWS: Αυξημένα όρια στις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Κομισιόν για τα λιπάσματα, αλλά και κλείδωμα της παράτασης μέχρι και το τέλος του 2023 στη δυνατότητα που έχουν τα κράτη μέλη να ενισχύουν αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις χωρίς να ποσά να «χτυπούν» στους κανόνες περί ανταγωνισμού, αποτέλεσαν τα σημεία κλειδιά της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 17 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για θέματα λίγο έως πολύ γνωστά, τα οποία είχαν ήδη δρομολογηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του περασμένου Συμβουλίου, κάτι που εξηγεί και την απουσία του Έλληνα υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, με τη χώρα να εκπροσωπεί στο Λουξεμβούργο, ο υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος.
Συγκεκριμένα, δρομολογείται μια αύξηση της τάξης του 50% στο όριο ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση ή αγρότη, που μπορεί να χορηγηθεί χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν. Το ποσό αυτό, βάσει των αποφάσεων του περασμένου Μαρτίου, ανερχόταν στα 62.000 ευρώ, ενώ πλέον αναμένεται να φτάσει τα 93.000 ευρώ μέχρι και το 2023.
Φυσικά όλα αυτά, δεν έχουν κάποιον άμεσο αντίκτυπο για τους Έλληνες αγρότες, αν δεν συνοδευτούν με νέες εξαγγελίες για κρατικές ενισχύσεις, αφού όσα έχουν ανακοινωθεί και δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, «χωράνε» στα ποσά ενίσχυσης που ίσχυαν και στους προηγούμενους κανονισμούς. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα απαιτηθούν νέες αποδεσμεύσεις χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι μάλλον δύσκολο να συμβεί τη δεδομένη στιγμή και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα μαζί με κάποια άλλα κράτη μέλη έχουν αιτηθεί να υπάρξουν κοινοτικές επιδοτήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση ενέργειας και λιπασμάτων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής. Επί του παρόντος, δεν προκύπτει κάποιο ενδεχόμενο κοινοτικών ενισχύσεων από τις αναφορές στις επίσημες δηλώσεις μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών την περασμένη Δευτέρα, .
Ανακοινώσεις για λιπάσματα
Παράλληλα υπήρξε μια θετική ανταπόκριση των υπουργών στην πρόθεση της Κομισιόν να προβεί σε ανακοινώσεις για την κρίση των λιπασμάτων, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, στον σχεδιασμό των Βρυξελλών, δύσκολα θα χωρέσει κάποια άμεση επιδότηση του κόστους. Βέβαια οι πιέσεις για κάτι τέτοιο είναι πολλές, τόσο από τα κράτη μέλη, όσο και από την Ευρωβουλή, αλλά και από τα λόμπι των αγροτών και της βιομηχανίας παραγωγής λιπασμάτων.
Αν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, τότε οι ανακοινώσεις της Κομισιόν μάλλον θα εστιάσουν στην επιδότηση της μη χρήσης. Με άλλα λόγια, δρομολογείται η επαναξιολόγηση των στρατηγικών σχεδίων της νέας ΚΑΠ, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα κίνητρα για την βιολογική γεωργία αλλά και για τη χρήση ειδικής θρέψης, όπως είναι τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης, καθώς και βιοδιεγερτών.
Ομολογουμένως η στρατηγική της Κομισιόν για τα λιπάσματα, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, δεν περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες λύσεις, κάτι στο οποίο στηρίζεται και η επιχειρηματολογία όσων ασκούν κριτική στον τρόπο διαχείρισης της σημερινής συνθήκης από τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες.
Ούτως ή άλλως, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να επαινέσει τις Βρυξέλλες για τον τρόπο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης μέχρι σήμερα, μέρος της οποίας αποτελεί και η προβληματική για τα λιπάσματα. Φαίνεται πως η Κομισιόν αξιολογεί την σημερινή κατάσταση ως μια καλή ευκαιρία για να εδραιωθεί η ατζέντα της περί βιωσιμότητας και πράσινης ανάπτυξης, όχι ως μια αλλαγή κατεύθυνσης όπως το συζητούσε μέχρι πρόσφατα, αλλά ως λύση ανάγκης.
Τα πρακτικά
Στα συνοπτικά πρακτικά της συνεδρίασης των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων, των δυσμενών καιρικών συνθηκών, του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και των επιπτώσεων των εισαγωγών από την Ουκρανία στις αγορές τους.
Οι Υπουργοί επεσήμαναν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα των προσιτών λιπασμάτων, το οποίο επηρεάζει τόσο τους αγρότες όσο και τους παραγωγούς λιπασμάτων και οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας.
«Αυτό επηρεάζει όλους τους ευρωπαίους αγρότες και θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική συγκομιδή, όχι μόνο στην Ευρώπη. Γι’ αυτό συμφωνήσαμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι τα λιπάσματα καθώς και τα τελικά γεωργικά και τρόφιμα θα παραμείνουν οικονομικά προσιτά» αναφέρει σε δήλωσή του ο προεδρεύων του Συμβουλίου Τσέχος υπουργός Γεωργίας Zdeněk Nekula.
Ως αποτέλεσμα, οι υπουργοί ζήτησαν περαιτέρω μέτρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της κρατικής βοήθειας και της ανάγκης για υψηλότερο ανώτατο όριο,ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως θα δώσει στην δημοσιότητα ανακοίνωση σχετικά με τα λιπάσματα.
Παράλληλα, οι υπουργοί Γεωργίας είχαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και εισροών της ΕΕ και τον αντίκτυπό του στην επισιτιστική ασφάλεια.
Οι υπουργοί Γεωργίας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις τρέχουσες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Mercosur και της Αυστραλίας.
Από την άποψη αυτή, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και της βιώσιμης γεωργίας στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του γεωργικού τομέα της ΕΕ και των παραγωγών του.
Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης την ανάγκη να διερευνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον αντίκτυπο των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ τρίτων χωρών στην ΕΕ.
Οι Υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών κατά την προετοιμασία του πλαισίου της ΕΕ για την παρακολούθηση των δασών και των στρατηγικών σχεδίων.
Επιπλέον, ενημερώθηκαν για την κοινή δήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον άνθρακα που υπέγραψαν οι υπουργοί γεωργίας των χωρών του Ομίλου Visegrad, καθώς και της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας.
Οι υπουργοί υποστήριξαν επιπλέον την ανάγκη να τερματιστεί σε ολόκληρη την ΕΕ η συστηματική θανάτωση αρσενικών νεοσσών, καθώς και η σημασία της αντιμετώπισης των περιορισμών συγχρηματοδότησης φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών προγραμμάτων.
Συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα χρήσης κοπριάς, ως εναλλακτική λύση στα χημικά λιπάσματα, καθώς και το θέμα της βιολογικής πρωτεϊνικής τροφής από την Ουκρανία.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Αυτά είναι τα ΝΕΑ για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ- ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 2022 – ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – Μέχρι τις 19 οι πληρωμές!
Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), Ευάγγελο Σημανδράκο, είχε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, σχετικά με τις εκκρεμότητες στις πληρωμές του Οργανισμού.
Στην επισήμανση του Λαρισαίου πολιτικού, αναφορικά με την αναγκαιότητα επίσπευσης των πληρωμών για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, ο κ. Σημανδράκος τον διαβεβαίωσε, ότι «έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η πληρωμή (προκαταβολή) του 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Επίσης η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη σύναψη σύμβασης με τον τεχνικό σύμβουλο και το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για διορθώσεις – τροποποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και διασταυρωτικούς ελέγχους προηγούμενων ετών ώστε να ακολουθήσουν οι πληρωμές, μαζί με αυτές, που αφορούν ενστάσεις των παραγωγών από το 2014 και μετά, που δικαιώθηκαν.