Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 7 Μαΐου 2018.
– Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κηρύσσει ανεπίσημα η κυβέρνηση
Την έναρξη της μακράς, αλλά ανεπίσημης προεκλογικής περιόδου, κήρυξε χθες η κυβέρνηση, με δύο κινήσεις. Αρχικά με το προεκλογικού χαρακτήρα άρθρο του Πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που αναδεικνύει ως προεκλογικό διακύβευμα τις διαφορετικές προτάσεις για την «επόμενη ημέρα» του προγράμματος.
Στη συνέχεια με την αποκάλυψη της «Αυγής» για το σχέδιο κατάτμησης της Β΄ Αθηνών, που παραπέμπει σε επόμενη κίνηση του Μαξίμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όχι από τις μεθεπόμενες, αλλά από τις επόμενες εκλογές.
Στο άρθρο του στην «Εφ.Συν» ο Πρωθυπουργός επιμένει στο κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» και προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι το τέλος του προγράμματος ανοίγει μία νέα περίοδο, όπου οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και του κοινωνικού κράτους.
Με την πρόθεση για κατάτμηση της Β’ Αθήνας, την οποία έχουν στηρίξει στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα στο πρόσφατο παρελθόν – και από τη Ν.Δ. – επιμένει στην πολιτική επιλογή να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο να προκαλέσει αναταράξεις και την προσδοκία να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις που θα αλλάξουν τους σημερινούς δυσμενείς συσχετισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
– Θεσσαλονίκη: Επεισόδια σε δομή προσφύγων στα Λαγκαδίκια
Επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Λαγκαδίκια, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στη συμπλοκή φαίνεται ότι πήραν μέρος 200 με 250 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν συνολικά από αιχμηρό αντικείμενο έξι άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Στο σημείο κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για να κατευνάσουν τα πνεύματα.
Πέντε αλλοδαποί προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν οι τέσσερις εξ αυτών. Πρόκειται για δύο Σύρους, έναν Παλαιστίνιο κι έναν Λίβυο.
– Νετανιάχου: Θα συζητήσω με τους ηγέτες Ελλάδας – Κύπρου για τη δημιουργία κοινού αγωγού φυσικού αερίου
Στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία, αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζιαμιν Νετανιάχου, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ την Κυριακή το πρωί.
«Την Τρίτη θα πάω στη Λευκωσία για την τέταρτη συνάντηση με τους ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας και θα συζητήσω μαζί τους μια σειρά θεμάτων, πρωτίστως δε τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προς την Ιταλία» σημείωσε ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Ο ίδιος τόνισε ότι η εξαγωγή ισραηλινού αερίου στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ισραηλινή οικονομία.
– Ερντογάν: Η Τουρκία ποτέ δεν εγκατέλειψε τον στόχο της για ένταξη στην Ε.Ε.
Η Άγκυρα ποτέ δεν εγκατέλειψε τον στόχο της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας το μανιφέστο του εν όψει των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου.
Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν είπε ότι οι εταίροι της Τουρκίας στην Ευρώπη ωστόσο δεν δείχνουν την ίδια αποφασιστικότητα για το ζήτημα.
[irp posts=”421509″ name=”Ελλάδα Τουρκία: Οι Ελληνες φοβούνται θερμό επεισόδιο”]
Ο Tούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι το νέο προεδρικό σύστημα, το οποίο θα ισχύσει μετά τις εκλογές, θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία και υποσχέθηκε χαμηλότερα επιτόκια και μείωση του πληθωρισμού.
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων της μετά τις δύο που προηγήθηκαν: «Δεν θα σταματήσουμε να περιορίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Θα προσθέσουμε και νέες (επιχειρήσεις) στην “Ασπίδα του Ευφράτη” και στον “Κλάδο Ελαίας”. Οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι για νέες αποστολές», είπε, αναφερόμενος στις δύο επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η χώρα στη Συρία.
– Περίπου 1.200 πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο εξαήμερο
Περίπου 270 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες στη Λέσβο. Ειδικότερα, σε τέσσερα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, εκ των οποίων ένα στην πλαζ της πόλης, έφτασαν 226 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν και καταγράφονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Σε άλλο περιστατικό στην περιοχή της Συκαμινιάς στη βόρεια Λέσβο πέρασαν περίπου 45 άτομα, τα οποία δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στο ΚΥΤ.
Παράλληλα, περίπου 80 άτομα πέρασαν σήμερα στη Χίο.
Από την Πρωτομαγιά και χωρίς να προσμετρηθούν οι σημερινές αφίξεις, στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφτασαν συνολικά 831 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 554 στη Λέσβο, 218 στη Χίο και 50 στη Σάμο.
– Το 67% των Ελλήνων φοβάται «θερμό επεισόδιο» με Τουρκία
Η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ανησυχεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη, με μεγάλο ποσοστό να φοβάτα ένα «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% αναφέρει ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, ενώ το 61% δηλώνει ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.
Επιπλέον το 64% πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν θα βελτίωνε τις διμερείς σχέσεις, ενώ το 46% προσδιορίζει τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα. Το 34% πιστεύει ότι αυτό είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά και μόλις 5% η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε ερώτηση για το εάν θεωρούν κάποια εκ των Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία εχθρική χώρα, το 87% των συμμετεχόντων απάντησε καταφατικά για την Τουρκία (έναντι μόλις 7% όχι), το 47% την Αλβανία (έναντι 37% όχι) και το 45% την ΠΓΔΜ (έναντι 38% όχι).
Όσον αφορά ειδικότερα στο εάν κάποια από τις παραπάνω χώρες απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το 78% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία, το 27% για την Αλβανία και το 21% για την ΠΓΔΜ.