Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018.
– Σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΟΗΕ οι ελπίδες της κυβέρνησης
Στην παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, ελπίζει τώρα η κυβέρνηση για την άμεση εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία και την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ενός οργάνου που έχει συνδεθεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την αντιμετώπιση κρίσεων, το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και ξεκάθαρα επικριτικό για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τις πρώτες ώρες, από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την υποτίμηση της υπόθεσης κυβερνητικά στελέχη τη χρεώνουν ατύπως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και αυτή με τη σειρά της στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ουδείς κυβερνητικός παράγοντας ήταν σε θέση να διατυπώσει πρόβλεψη για το διάστημα της παραμονής των Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές. Έλεγαν μόνο ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι υπάρχει επικοινωνία μαζί τους. Τα ίδια ακριβώς φέρεται να είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ακόμα ότι υπάρχει επικοινωνία με τους Τούρκους και ότι υπάρχει σχέδιο για κλιμάκωση της αντίδρασης της Αθήνας αν οι Τούρκοι ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έκανε συστάσεις για «υπομονή και προσεκτικούς χειρισμούς», ενώ μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπήρξε η παρέμβαση της Κομισιόν προς την Τουρκία το θέμα να λήξει αίσια και γρήγορα και μία τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κατά την οποία ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον κ. Γκουτιέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Η κριτική που γίνεται εκ των έσω στην κυβέρνηση είναι ότι αυτές οι κινήσεις έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή και παράγοντες του Μαξίμου σημειώνουν ότι τα πρώτα καθησυχαστικά μηνύματα που έρχονταν από το Πεντάγωνο το μεσημέρι της Πέμπτης ως και την Παρασκευή το πρωί πριν την ανακοίνωση του ΓΕΣ, συμπαρέσυραν και την ηγεσία της κυβέρνησης.
– ΥΠΕΞ Τουρκίας: Ο Πρ. Παυλόπουλος να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
«Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της Τουρκίας» καλεί τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας παράλληλα από τον Προκόπη Παυλόπουλο «να αποφύγει τη ρητορική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση».
Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει:
«Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες (6 Μαρτίου) ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας.
Καλούμε τον πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπη ένταση».
– Πατέρας στρατιωτικού: Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για τον γιο μου
Την υπερηφάνεια του για τον γιο του εξέφρασε ο πατέρας ενός εκ των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται σε τουρκική φυλακή στην Αδριανούπολη.
«Τον θεωρώ έναν ήρωα… Είμαι περήφανος για το παιδί μου» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείς για την σωματική και την ψυχολογική κατάσταση των δύο στρατιωτικών είπε ότι «είναι καλά στην υγεία τους και διακατέχονται από το αίσθημα της ελπίδας».
Σημείωσε ακόμη ότι οι συνθήκες κράτησης είναι καλές και ότι «δεν τους ασκήθηκε καθόλου βία σωματική ή ψυχολογική».
«Μένουν στο ίδιο κελί, έχουν ζεστό νερό, τουαλέτα, συνεννοούνται στα αγγλικά και τρεις φορές την ημέρα σιτίζονται. Έχουν έναν προαύλιο χώρο όπου μπορούν να βγαίνουν» πρόσθεσε.
Ο πατέρας του στρατιωτικού ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τη σύλληψη του γιου του την επόμενη ημέρα του περιστατικού, ότι δεν έχει μιλήσει με πολιτικούς και ότι η ενημέρωση των οικογενειών γίνεται από τα υψηλά κλιμάκια του στρατού.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα δοθεί τέλος στην περιπέτεια των δύο στρατιωτικών απάντησε ότι από αυτά που ακούει εισπράττει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος. «Οπλίζομαι με υπομονή και ψυχραιμία» είπε για να καταλήξει: «Πρέπει να κρατηθούμε δυνατοί για να είναι δυνατά και τα παιδιά».
– Κυπριακή ΑΟΖ: Κανονικά ο προγραμματισμός της ExxonMobil για το οικόπεδο 10
Η ExxonMobil προχωρά κανονικά τον προγραμματισμό της για τις εργασίες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Suann Guthrie, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα, όπως είπε, την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού τόνισε ότι ο «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
[irp posts=”408248″ name=”Εφημερίδες σήμερα: Πρωτοσέλιδα Τετάρτης 7 Μαρτίου”]
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.
– Νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης ακροδεξιάς οργάνωσης
Σε νέες συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξάρθρωση για την εξάρθρωση ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμα ατόμων, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
Επίσης συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών), οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των κατ’ οίκον ερευνών.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα κατ’ οίκον έρευνες σε περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις.
– Novartis: Επί τάπητος οι αρμοδιότητες της επιτροπής
«Επί τάπητος» τίθεται από την κυβερνητική πλειοψηφία, το ζήτημα του κατά πόσον η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, έχει ή δεν έχει την αρμοδιότητα να ερευνήσει τα αδικήματα και ποια από αυτά.
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής την Τρίτη, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες πρέπει να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.
Ως προς τα αδικήματα της δωροληψίας – δωροδοκίας, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί αν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής να τα διερευνήσει.
Η Νέα Δημοκρατία και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια των εισηγητών τους, Μάκη Βορίδη και Θεόδωρου Παπαθεωδόρου, ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα επί της ουσίας.
– Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ – Γκουτέρες για το ονοματολογικό
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με θέμα τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, ο γγ του ΟΗΕ χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, περιλαμβανομένης της θετικής στάσης της χώρας στις σχέσεις με τους γείτονες.
Επιπλέον, στη συνομιλία αξιολογήθηκε θετικά η Συμφωνία Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε στήριξη στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Ελλάδα υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο γγ του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εκτίμησε ότι υπάρχει θετική δυναμική και δυνατότητα επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι η Συμφωνία με τη Βουλγαρία βελτίωσε τις διμερείς σχέσεις και συνεισέφερε στην αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενθάρρυνε το να γίνει προσπάθεια για την υπέρβαση του προβλήματος με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι αυτό θα είναι καλό και για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.
«Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο κοινό μέλλον» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.