Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018.
– Ανακοίνωση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για τις φονικές πυρκαγιές
Να προχωρήσει άμεσα η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, ζητεί η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής:
«Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1) Εκφράζει τη βαθιά οδύνη της για τον θάνατο των συμπολιτών μας και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
2) Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν ήδη λάβει έμπρακτα πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την ανακούφιση των πληγέντων και θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή.
3) Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα και ενδελεχώς να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία, με την ιδιαίτερη σοβαρότητα που επιβάλλει η εκατόμβη των θυμάτων και η τεράστια έκταση των καταστροφών. Η έρευνα για τα αίτια και για την απόδοση ευθυνών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και σε βάθος. Δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα ερωτήματα.
Οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν ανήκουν, πρέπει να αποδοθούν. Είτε για πράξεις είτε για παραλείψεις. Για μια τέτοια τραγωδία κάποιοι είναι υπεύθυνοι. Την αναζήτησή τους οφείλουμε ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, κυρίως όμως ως χρέος προς την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις νεότερες γενιές, οι οποίες δεν επιτρέπεται να ξαναζήσουν ανάλογα φαινόμενα καταστροφής. Η χώρα δεν μπορεί να πνίγεται ή να καίγεται διαρκώς και να κρύβεται σε διαχρονικά σφάλματα και αδυναμίες. Απαιτείται μια εθνική, λαϊκή αναγέννηση».
– ΗΠΑ: 5 νεκροί σε σύρραξη συμμοριών το Σαββατοκύριακο στο Σικάγο
Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους συνολικά 45 που επλήγησαν από σφαίρες σε ένα κύμα βίας που σημειώθηκε από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο Σικάγο των ΗΠΑ, το οποίο η αστυνομία χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο».
Ένα παιδί 11 ετών είναι μεταξύ των τραυματιών. Κάποιοι από τους πυροβολισμούς ήταν «στοχευμένοι» και είχαν σχέση με διαμάχες μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, εξήγησε ο Φρεντ Ουόλερ αξιωματούχος της αστυνομίας του Σικάγο, ενώ άλλοι ήταν εντελώς «τυχαίοι».
Η αστυνομία επεσήμανε ότι στόχος των ενόπλων ήταν ένα πάρτι, μια συγκέντρωση έπειτα από κηδεία και άλλοι χώροι όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί άνθρωποι.
Το 2016 το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στο Σικάγο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουόλερ, από την αρχή του έτους τα περιστατικά πυροβολισμών έχουν μειωθεί κατά 30% και ο αριθμός των ανθρωποκτονιών κατά 25%.
Εξάλλου πρόσθεσε ότι έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 5.500 παράνομα όπλα που βρέθηκαν στους δρόμους του Σικάγο και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν την κατάσταση ασφαλείας.
«Σε καμία περίπτωση τα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν δείχνουν ότι έχουμε νικήσει», τόνισε ο Ουόλερ και πρόσθεσε ότι η αστυνομία συνεργάζεται με τις άλλες υπηρεσίες διατήρησης της τάξης για να καταπολεμηθεί η βία των συμμοριών.
«Υπόσχομαι ότι δεν θα ηττηθούμε», κατέληξε.
– Γαβρόγλου: Εξετάζεται η αλλαγή ωραρίου στο σχολείο -Να ξεκινούν τα μαθήματα στις 9
Για αλλαγή του ωραρίου των σχολείων έκανε λόγο σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, σημείωσε πως η αλλαγή ωραρίου, δηλαδή το πρωινό κουδούνι να χτυπά στις 9:00, είναι μία σκέψη η οποία ακόμη κι αν αποφασιστεί δεν θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη ιδέα θα έχει τόσο εκπαιδευτικό όσο και κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο υπουργός Παιδείας, όσον αφορά στις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε πως βασικό μέλημα των αλλαγών θα είναι να υπάρξει ξανά Γ’ Λυκείου στο εκπαιδευτικό σύστημα και δήλωσε πως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις αλλαγές μετά τις 15 Αυγούστου.
– Καθηγητής ΕΜΠ: Δεν μπορούν να κατεδαφιστούν 100 χιλιάδες αυθαίρετα, αλλά μόνο οι ακραίες περιπτώσεις
Η δέσμη προτάσεων που έχουν κατατεθεί για να «ανασάνει» το Μάτι κλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Μπελαβίλας καθηγητής ΕΜΠ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος.
«Η μελέτη του Πολυτεχνείου προχωράει. Έχουν διαπιστωθεί τα προβλήματα, η αποκλεισμένη πρόσβαση στην θάλασσα πρέπει να αρθεί άμεσα, οι κατασκευές οι οποίες είναι πάνω σε δασικές εκτάσεις και σε σημεία τα οποία έχουν ολοκληρωθεί δικαστικές διαδικασίες πρέπει να φύγουν από τη μέση και η ρυμοτομία πρέπει να συντελεστεί. Τα αδιέξοδα πρέπει να ανοίξουν. Αυτά είναι κάποια πράγματα τα οποία δεν χρειάζονται μελέτη για να τα ονομάσει κάποιος και να τα δρομολογήσει.
Ήδη, την κατεδάφιση των ακραίων περιπτώσεων των αυθαιρέτων την έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Φαντάζομαι κι η εφαρμογή της ρυμοτομίας, η οποία εκκρεμεί εκεί πρέπει να προχωρήσει.
Από κει και πέρα πρέπει να γίνει σημαντική καταγραφή των πάντων, να δούμε τι ακριβώς έχει αυτό το απόθεμα που βρίσκεται μέσα στο Μάτι, τι χαρακτηριστικά έχει διότι υπάρχουν από λυόμενα από την εποχή της δικτατορίας που κάηκαν ολοσχερώς μέχρι και ακριβές και πανίσχυρες βίλες οι οποίες δεν κάηκαν, έχουμε μεγάλες συστάδες και πιο αραιές περιοχές, πρώην δασικές και πρώην αγροτικές περιοχές με ρυμοτομία που αλλού υπάρχει και αλλού δεν υπάρχει.
Επίσης, έχουμε πλατείες που πρέπει να γίνουν και χώρους κοινόχρηστους που είναι νομοθετημένοι αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.
Με όλο αυτό το υλικό θα ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων για να περιγράψουμε τα επόμενα βήματα που συνήθως έχουν στάδια. Πάντως, από την πλευρά μας, μόλις ανοίξει το Ίδρυμα στα μέσα Αυγούστου με εντολή και οδηγίες του Πρύτανη θα κληθούν οι πανεπιστημιακοί να ξεκινήσουν αυτήν την δουλειά».
Όσον αφορά στον χρόνο που θα χρειαστεί ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις, ο κ. Μπελαβίλας επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η πολεοδόμηση περιοχών ή η συγκρότηση οικισμών ή ανασυγκρότηση κατεστραμμένων οικισμών είναι διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο, δηλαδή προχωράει σε βάθος πενταετίας, δεκαετίας. Αυτό που κάνει όμως κανείς σε μια τέτοια περίπτωση βγάζει μπροστά αυτά που ονομάζουμε άμεσα σωστικά μέτρα, δηλαδή τα επείγοντα που μπορούν να γίνουν σε ένα διάστημα λίγων μηνών κι ακολούθως τα μεγάλα μακράς διάρκειας που θέλουν μια άλλη διαδικασία, ρυθμούς».
Μονόδρομος η κατεδάφιση αυθαιρέτων και κτισμάτων
Ο καθηγητής του ΕΜΠ πάντως χαρακτηρίζει μονόδρομο την κατεδάφιση αυθαιρέτων «όχι όμως όλων. Δεν μπορούν να κατεδαφιστούν 100 χιλιάδες αυθαίρετα. Δεν είναι μόνο το Μάτι. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και μέρη όπως το Μάτι. Είναι δεκάδες αυτοί οι οικισμοί στην Αττική κι εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα.
Ας έχουμε συνείδηση ότι δεν μπορούμε να κατεδαφίσουμε 100 χιλιάδες αυθαίρετα, ούτε ίσως έχει και νόημα να ξεκινήσει μια κοινωνική σύγκρουση τέτοιου τύπου όμως πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κατεδάφιση των ακραίων περιπτώσεων. Αυτή είναι η λύση των 3 χιλιάδων, όσων είναι δηλαδή πάνω σε ρέματα και πνίγουν τον κόσμο, όσων είναι σε περιοχές δασών κι από κει πέρα να δούμε τι θα κάνουμε με τα 100 χιλιάδες αυθαίρετα και πώς δεν θα ξαναυπάρξουν άλλα».
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «εμείς ως επιστήμονες κάνουμε προτάσεις, ωστόσο εκεί που θα υπάρχουν προσκόμματα εκτιμώ πως θα είναι σε αυτούς που θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν την πρόταση. Ήδη, ξεκινάνε οι μπουλντόζες για κάποια αυθαίρετα και βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποια τεχνάσματα με τα οποία επιχειρούν να αποτρέψουν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων.
Το θέμα είναι όμως ότι είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει το σκηνικό που υπάρχει μέχρι σήμερα. Ήταν τέτοιο το σοκ στην ελληνική κοινωνία που νομίζω ότι θα αλλάξει. Όχι βέβαια όσο θα επιθυμούσαμε ή όσο θα έπρεπε» καταλήγει ο κ. Μπελαβίλας.
– Τσιρώνης: Το ότι αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη δεν σημαίνει ότι είναι και φταίχτης -Και στην 11η Σεπτεμβρίου δεν ήταν όλα καλά καμωμένα
«Το ότι αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη, δεν σημαίνει ότι είναι και φταίχτης», σχολίασε ο Γιάννης Τσιρώνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος πήρε τη σκυτάλη από τα στελέχη της κυβέρνησης στις απίστευτες δικαιολογίες από στελέχη της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι. Δεκατέσσερις ημέρες από τη φονική πυρκαγιά ο κ.Τσιρώνης είπε «δεν σημαίνει ότι όποιος αναλαμβάνει την ευθύνη φταίει για ότι συμβαίνει».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 «δεν μπορούμε να λέμε ότι όλα έγιναν καλά καμωμένα, όταν υπάρχει έστω και ένας νεκρός», ωστόσο πρόσθεσε «όταν έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι και χάθηκαν μερικές χιλιάδας άνθρωποι, κανείς δεν μπορεί να πει ότι όλα ήταν καλά καμωμένα. από την άλλη μεριά βέβαια το να παραιτηθεί ένας αξιωματικός από μια θέση ευθύνης. δεν σημαίνει, ότι είναι φταίχτης, επειδή εκείνη την στιγμή βρέθηκε στο τιμόνι».
Οι οικολόγοι ζητάμε συγνώμη
Μιλώντας για τη στάση των οικολόγων, τους οποίους και εκπροσωπεί, ανάφερε, «εμείς οι οικολόγοι ζητήσαμε συγνώμη. Νιώθουμε την ανάγκη, εμείς οι οικολόγοι να ζητήσουμε συγνώμη, γιατί εμείς κάποια πράγματα τα ξέραμε. Δεν πιέσαμε όσο έπρεπε».