Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.
– Π. Καμμένος: Θέμα και της Ε.Ε. η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία είναι ζήτημα και της Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα οδήγησε το θέμα σε εμπλοκή.
«Μετά από επικοινωνία μου με την κ. Μογκερίνι, σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ ημερησίας διάταξης, θα θέσω το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων, των δύο Ευρωπαίων στρατιωτικών, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος.
Όπως είπε, «η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο, που συνήθως λυνόταν διά της διαπραγματεύσεως μεταξύ των δύο διοικητών, έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας, με την άρνηση του εισαγγελέα να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στο προξενείο μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί «έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών, ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα, τα οποία κατ’ αυτούς θα οδηγούσαν σε διακινητές και παράνομους μετανάστες που έμπαιναν στη χώρα από εκείνο το σημείο, με αποτέλεσμα να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν».
«Είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας» πρόσθεσε και γνωστοποιήσε πως μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών θα ενημερώσει και την αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Καμμένος.
– Η κυβέρνηση σε διάταξη αντιμετώπισης κρίσης
Συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την αρνητική τροπή της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, μετά την απόρριψη της έφεσης για την αποφυλάκισή τους.
Ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα στις 12.00 το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, ένα όργανο του οποίου η λειτουργία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2015 αλλά έχει ατονήσει μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2017. Είναι συνδεδεμένο με τη διαχείριση κρίσεων και μετέχουν, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας (ο κ. Καμμένος σήμερα θα λείπει στις Βρυξέλλες, η ενημέρωση θα γίνει από τον κ. Κοτζιά), οι υπουργοί Επικρατείας Βερναρδάκης και Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Η σημερινή σύνθεση δεν έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, η πλειοψηφία έκανε δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεδριάζει το μεσημέρι η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Μετά τη συγκρατημένη αισιοδοξία και τα καθησυχαστικά μηνύματα της περασμένης εβδομάδας που εξέπεμπε η κυβέρνηση, η εικόνα έχει αντιστραφεί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπόθεση αφορά πλέον το υπουργείο Εξωτερικών και το Μαξίμου. Υπάρχει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς των πρώτων ωρών από τη στρατιωτική ηγεσία, στην οποία ανεπισήμως και σε συνδυασμό με την παρελκυστική τακτική των Τούρκων, αποδίδουν την αρνητική τροπή οι υπουργοί.
– “Ίσως και κάτω από 18% η ανεργία στο τέλος του 2018″
Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της ανεργίας ενδέχεται να πέσει και κάτω από το 18% στο τέλος του έτους, εξέφρασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι με έναν προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος της τάξης του 2,5%, είναι πιθανό να καταγραφεί μείωση της ανεργίας μεταξύ 3 και 4 μονάδων το 2018.
«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως ανέφερε η κ. Καραμεσίνη, τον Νοέμβριο του 2017 το ποσοστό της ανεργίας ανερχόταν σε 20,9 %.
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ υπογράμμισε ότι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι κατά προτεραιότητα η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, καθώς και η αντιμετώπιση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας.
– Διάσκεψη Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν για τη Συρία τον Απρίλιο
Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ροχανί αναμένεται να λάβουν μέρος σε διάσκεψη για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω τα όπλα που έχουν δώσει στους Κούρδους πολιτοφύλακες που δραστηριοποιούνται στη Συρία, ενώ το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε διμερή συνάντηση στις 8 και 9 Μαρτίου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί τη Μόσχα στις 12-14 Μαρτίου, ενώ την Ουάσινγκτον στις 19 Μαρτίου.
Η Τουρκία θα προχωρήσει στην οργάνωση καταυλισμών προσφύγων σε εννέα τοποθεσίες κοντά στο Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά και την περιοχή που ελέγχεται από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.
– Νέα υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών
Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, η υπουργική απόφαση για τις μετεγγραφές αδελφών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτατες Εκλησσιαστικές Ακαδημίες.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν όσοι προπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο μεταξύ τους, όσο και από την περιφερειακή ενότητα, στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα και εφ’ όσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το ποσό των 12.500 ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους, οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής και αιτούνται εκ νέου μετεγγραφή από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή. Εξαιρούνται, όμως, οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
Επίσης, δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής όσοι έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με στις κατηγορίες τέκνων των Ελλήνων εξωτερικού, αλλοδαπών-αλλογενών, υπότροφοι αλλοδαποί – αλλογενείς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα τμήματα θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων και στα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, υπότροφοι ομογενείς, καθώς επίσης και αθλητές που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διάκριση.
– Συνεχίστηκαν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
Συνεχίσθηκαν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.
Το ΣΑΓΕ κατά την 5η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018, έκρινε ως ακολούθως :
Στο Πολεμικό Ναυτικό
Προήγαγε στο βαθμό του Υποναυάρχου (M), για πλήρωση κενής θέσης, τον Αρχιπλοίαρχο (Μ) Γεώργιο Μπαμπλένη ΠΝ.
Στην Πολεμική Αεροπορία
Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους:
Ταξίαρχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο
Ταξίαρχο (Ι) Δημήτριο Τζουμερκιώτη
Ταξίαρχο (Ι) Φώτιο Τζάλλα
«Διατηρητέους στον αυτό βαθμό» τους:
Ταξίαρχο (Ι) Ιωάννη Τσαντήρη
Ταξίαρχο (Ι) Κωνσταντίνο Άγγο
– «Ενέχυρο» για την Τουρκία οι Έλληνες στρατιωτικοί;
Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν προφυλακιστεί στην Τουρκία παραμένει θέμα σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο. Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η Handelsblatt εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.
Με αφορμή την απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο της ένστασης στην απόφαση προφυλάκισης των δύο συλληφθέντων, η εφημερίδα του Ντύσσελντορφ σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογούν οι αρθρογράφοι της Handelsblatt και επισημαίνουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».