Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.
– Ασκήσεις συναίνεσης με φόντο το Σύνταγμα
Η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, είναι τα δύο ζητήματα στα οποία συναντάται ευρεία συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα και θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσουν και από τις δύο ψηφοφορίες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου από την παρούσα Βουλή, ώστε να αναθεωρηθούν από την επόμενη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του Συντάγματος.
Σημείο βασικής διαφωνίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αποτελεί η κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, που ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν συζητά αλλά η Ν.Δ. έχει στο πλευρό της τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και το Ποτάμι.
Η πρόταση του κ. Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας μπορεί να απογοήτευσε κάποια στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελαν πλήρη διαχωρισμό, όπως περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα του κόμματος, έχει όμως σημεία που θα μπορούσε να βρεθεί συναίνεση με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα.
– Η διάταξη για τα αναδρομικά των ενστόλων
Αναδρομικά για 53 μήνες, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 1ης-8-2012 έως 31-12-2016, θα καταβληθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή και την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Ν».
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εν ενεργεία λειτουργών του Δημοσίου (πανεπιστημιακούς, ιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.) οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή προβλέπουν ότι τα αναδρομικά θα περιορίζονται σε ακόμη μικρότερες περιόδους, οι οποίες σε όλες τις περιπτώσεις θα έχουν καταληκτική ημερομηνία την 31η-12-2016.
– Δικηγόρος οικογένειας Κατσίφα: Η σορός είχε πλυθεί και τα τραύματα είχαν συρραφθεί
Για πέντε λεπτά επέτρεψαν οι αλβανικές αρχές στον Έλληνα ιατροδικαστή να δει τη σορό του 35χρονου ομογενούς Κ. Κατσίφα, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του 35χρονου Κ. Γιοβανόπουλος.
«Μας επετράπη για ένα πεντάλεπτο να κάνουμε μια επιστασία της σορού… Είδαμε δύο διαμπερή τραύματα στην περιοχή της καρδιάς και κανένα άλλο πλήγμα σημαντικό» ανέφερε.
Σημείωσε ακόμη ότι «η σορός είχε πλυθεί» και πως «τα τραύματα που έφερε στην πλάτη και στο στήθος έχουν συρραφθεί» οπότε, όπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα νόημα περαιτέρω έρευνας γιατί όποια στοιχεία και να υπήρχαν από τις βολίδες δεν υπάρχουν πια».
– Σέρρες: Τραγικός θάνατος 58χρονου οδηγού νταλίκας
Τραγικό θάνατο βρήκε έξω από την Ηράκλεια Σερρών 58χρονος οδηγός νταλίκας, χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια φόρτωσης βαμβακιού και οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο άτυχος άνδρας πήγε να φορτώσει βαμβάκια από εκκοκκιστήρια της περιοχής και, σύμφωνα με μία εκδοχή που ερευνάται, όταν ανέβηκε σε μεταλλική συσκευή της νταλίκας πιθανότατα για να καλύψει το εμπόρευμα, έχασε την ισορροπία του με συνέπεια να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν νεκρός.
– Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο τον ελληνικό πολιτισμό
Επίμαχα ζητήματα όπως η κοινωνική αποδοχή μουσουλμάνων ή ο γάμος ομοφυλόφιλων διχάζουν τη δυτική και την ανατολική Ευρώπη, όπως διαπιστώνει έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου Pew.
Το τείχος που χώριζε την Ευρώπη σε δυτική και ανατολική κατέρρευσε το 1989 μαζί με τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, δεν υπάρχουν πια περιορισμοί στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, οι πολιτιστικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής παραμένουν σε πολλά ζητήματα.
Έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμα και την περιοχή.