Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018.
– Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα είναι, σήμερα τα πλοία της ακτοπλοϊας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, για το θέμα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα.
Την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων συναντήθηκαν με στελέχη της Ένωσης των ακτοπλόων για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση.
Οι ακτοπλόοι πρότειναν αύξηση 1% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλο 1% από 01/06/2019, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ, που αντιπρότεινε αυξήσεις 5%.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επβατηγού Ναυτιλίας) ανέφερε πως «η απόφαση για την πραγματοποίησης της απεργίας, θα δημιουργήσει προβλήματα στο ταξιδιωτικό κοινό».
– «Μετά το μνημόνιο»: Τα σημεία τριβής και το κρίσιμο ερώτημα στα εργασιακά
Το ΔΝΤ επιμένει να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις χάρη στις οποίες αποκλιμακώνεται η ανεργία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν στόχο να πλήξουν τα εργασιακά δικαιώματα και με τη λήξη του προγράμματος αποτελούν παρελθόν. Η επικοινωνιακή διαχείριση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και το κρίσιμο ερώτημα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζει σταθερό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει με διαφορά χαμηλότερες επιδόσεις από τις ομότιμες χώρες στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Θεωρεί διαρθρωτικό στοιχείο την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια αποκλιμακώθηκε, αλλά παραμένει εξόχως υψηλή. Επισημαίνει δε ότι η όποια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προήλθε από τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις. Επιμένει άρα στη διατήρηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, «μέσω μιας συνετής πολιτικής κατώτατου μισθού και μέσω της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
– Το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για μείωση των χρεών
Ιδιαίτερα ισχυρή αποδεικνύεται η συμβολή του εξορθολογισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ στην προσπάθεια της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παρόχους την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ήταν 4,7 δισ. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δηλαδή αποτελούσαν περί το 36% του συνόλου, ενώ σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου, σε σύνολο συνολικών οφειλών 2 δισ. ευρώ αποτελούν μόλις το 14%, δηλαδή 281 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό.
Αυτές οι οφειλές συμπεριελήφθησαν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016, διαμορφώνοντας το ύψος των ληξιπροθέσμων αναλογικά στο τέλος του 2015 σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
– Τουρκία: Στα ύψη ο πληθωρισμός, κάτω η λίρα
Τους φόβους για νέα άνοδο του ήδη εκρηκτικού πληθωρισμού, αλλά και για πλήγμα στη μεταποιητική δραστηριότητα ήρθαν να επιβεβαιώσουν σήμερα, Δευτέρα, τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στην Τουρκία. Στον απόηχό τους η λίρα δέχεται νέες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έκαναν άλμα 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Στο 17,9% ο πληθωρισμός δεν υπεβαίνει απλώς τις προβλέψεις, αλλά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003.
Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τομέων τροφίμων και ενέργειας) σκαρφάλωσε στο 17,22%. Όσο για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,6% σε μηνιαία και 32,13% σε ετήσια βάση.
Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε τον Αύγουστο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ο μεταποιητικός κλάδος. Η έρευνα της Markit έδειξε μάλιστα βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,4 από 49 μονάδες τον Ιούλιο.
– Πύργος: Σύλληψη 44χρονου για πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία
Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για τρεις εμπρησμούς σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται 44χρονος ο οποίος συνελήφθη χθες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατηγορείται για τις πυρκαγιές στις περιοχές Βασιλακίου στις 21 Αυγούστου, Λούβρου και Καμενων την 1η Σεπτεμβρίου. Ο 44χρονος πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου.
– Εντοπίστηκε η αιτία για τη διακοπή ρεύματος 22 Αυγούστου στην Αθήνα
Σε έκρηξη στο εσωτερικό του διακόπτη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, ενώ αυτός βρισκόταν σε κλειστή θέση και όχι κατά τη διάρκεια κάποιου χειρισμού οφείλεται η διακοπή ρεύματος στις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με την εργαστηριακή ανάλυση που έγινε στο εργαστήριο του ΑΔΜΗΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διαχειριστής.
«Το ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στο εσωτερικό του διακόπτη καθιστούσε ουσιαστικά αδύνατη την ανίχνευση του σφάλματος εκ των προτέρων, ενώ επιβεβαιώνει ότι η αστοχία αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο γεγονός, με βάση και τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Μεγάλων Ηλεκτρικών Συστημάτων (CIGRE) που διατηρεί βάση δεδομένων για τις βλάβες που εκδηλώνονται στα δίκτυα ηλεκτρισμού», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ.
Κατόπιν τούτου, ο ΑΔΜΗΕ θα προσφύγει σε εξωτερικό εμπειρογνώμονα για να διερευνήσει εάν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τον κατασκευαστή του διακόπτη.