Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018.
– Στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς
Για τα Σκόπια θα αναχωρήσει το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με την πρώτη απευθείας πτήση, έπειτα από δώδεκα χρόνια, στο αεροδρόμιο των Σκοπίων μετά την πρόσφατη μετονομασία του από Αερολιμένας «Μεγάλου Αλεξάνδρου» σε «Διεθνής Αερολιμένας των Σκοπίων».
Η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ αναμένεται ότι θα δώσει μία πρώτη απτή εικόνα, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της στα Σκόπια, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Νταβός.
Ο κ. Κοτζιάς θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο θα είναι μία ημέρα μαραθωνίου συναντήσεων και διαπραγματεύσεων τόσο με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και με την αντιπολίτευση. Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις επαφές του με τον κ. Ντιμιτρόφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα ακολουθήσει η ενημέρωση των Ελλήνων και Σκοπιανών δημοσιογράφων σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών.
Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλή, Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
– Η Τουρκία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, θέτουν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να υπάρξει πίεση από τους Ευρωπαίους για την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν η κυβέρνηση – στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των διπλωματικών πρωτοβουλιών για το θέμα – σκοπεύει να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι μία τέτοια πρωτοβουλία συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος στην μεταξύ τους συνάντηση στο Μαξίμου.
Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης – σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές – θα επιδιώξουν να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της, αλλά και την επιθετική ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα τουρκικά χείλη. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει – για άλλη μία φορά – να υπάρξει πίεση από την πλευρά της Ε.Ε. για ταχεία επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
– Πλειστηριασμοί: 185 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς μέχρι τις 21 Μαρτίου
Από τους 318 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν μέχρι τις 21 Μαρτίου, 37 ανεστάλησαν, 185 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, ενώ 96 υπήρξαν άγονοι, σύμφωνα με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα, από τους αναρτηθέντες έως και την 21/03/2018 πλειστηριασμούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ, δηλαδή από τους 318 (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι αρχικές εγγραφές των πολλαπλών, αλλά οι μοναδικοί πλειστηριασμοί), 37 ανεστάλησαν και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω, ενώ κανένας δεν ματαιώθηκε.
[irp posts=”411404″ name=”ΣΥΡΙΑ: Οι Τούρκοι επιτίθενται στη συριακή εθνοφυλακή βόρεια του Χαλεπιού”]
Επίσης, από τους υπόλοιπους 281, οι 185 ολοκληρώθηκαν με κατακύρωση του ακινήτου σε υπερθεματιστή, ενώ σε 96 δεν υπήρξε συμμετοχή υποψήφιων πλειοδοτών (άγονοι).
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι στη διαδικασία έχουν πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι δημόσια.
– Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν εντός της ημέρας
Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Anadolu.
Όπως ανέφερε o Τούρκος ΥΠΕΞ, η Τουρκία θα εκδιώξει την συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μακριά από τα σύνορα με τη Συρία, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για ένα σχέδιο απομάκρυνσης της πολιτοφυλακής από την συριακή περιοχή Μανμπίτζ.
«Αν αυτό το σχέδιο δεν εφαρμοστεί, η μοναδική επιλογή που μας απομένει θα είναι η απομάκρυνση των τρομοκρατών. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Συρία, αλλά και για το Ιράκ» είπε.
– Προσπάθειες Μέρκελ για αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών
Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία αναμένεται να απασχολήσει τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας την ερχόμενη Δευτέρα, εκτιμά η Handelsblatt.
Σε ανταπόκριση της Handelsblatt με τίτλο «Η Μέρκελ καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο Ερντογάν να αποφυλακίσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η καγκελάριος προσπαθεί να μεσολαβήσει στην υπόθεση των δύο φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου Σύνοδο Ε.Ε. – Toυρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
«Η υπόθεση δεν επιβαρύνει μόνο τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επισκιάζει επίσης την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας», σημειώνει η εφημερίδα και στη συνέχεια αναφέρει ότι στις προσπάθειες για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων παρεμβαίνει πλέον και η κ. Μέρκελ, κάνοντας μνεία στο τηλεφώνημα, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είχε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα αυτό. «Το πώς αντέδρασε ο Ερντογάν, δεν έχει γίνει γνωστό» σημειώνει η Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης στον συσχετισμό της υπόθεσης αυτής από την τουρκική πλευρά με την υπόθεση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η ελληνική δικαιοσύνη στο μεταξύ απέρριψε και την τρίτη κατά σειρά αίτηση για την έκδοσή τους στην Τουρκία εξαιτίας του φόβου βασανιστηρίων.