Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018.
– Δύο στελέχη του στρατού ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο
Δύο στελέχη του στρατού ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους στον Έβρο, στη διάρκεια στρατιωτικής περιπολίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού την Πέμπτη στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ΓΕΣ οι δύο στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.
– Το χρονοδιάγραμμα προς την έξοδο
Το Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου αποτελεί τη νέα ημερομηνία-ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις επί όλων των ανοικτών θεμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, να έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά την 21η Αυγούστου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, να έχει προσδιοριστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο επιτήρησης της Ελλάδας και να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους στις οποίες πρέπει να συμπεριληφθεί και σύνδεση των παρεμβάσεων με την πορεία του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί. Μπορεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε χθες το πρωί σε «πολύ θετικό κλίμα», όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν, καθώς θα αρχίσουν να μπαίνουν στο τραπέζι τα δύσκολα θέματα που δεν άνοιξαν ή δεν ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της αποστολής.
Το «σφικτό χρονοδιάγραμμα εργασιών και ανταλλαγής απόψεων» που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το θέμα των πλειστηριασμών, την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2019-2022 και φυσικά το δημοσιονομικό, το οποίο πρακτικά δεν άνοιξε καθόλου αυτή την εβδομάδα.
– Ν. Τόσκας: Η Αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της
«H ΕΛΑΣ δεν έκανε σωστά τη δουλειά της» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, για το μπαράζ επιθέσεων αναρχικών και αντιεξουσιαστών των τελευταίων ημερών, ενώ μίλησε για μία ακόμη φορά με σκληρή γλώσσα κατά του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη.
Μιλώντας στον ΑNT1 ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι είναι «θυμωμένος και οργισμένος», γιατί υπήρχε σαφές επιχειρησιακό σχέδιο, με λεπτομερείς οδηγίες, το οποίο όμως δεν ακολουθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σημείωσε ακόμη ότι από σήμερα θα ενεργοποιηθεί ένα σώμα αποτελούμενο από 200 αστυνομικούς, το οποίο θα περιπολεί στο κέντρο της Αθήνας και θα επεμβαίνει όπου χρειαστεί για την αποφυγή επεισοδίων.
Ο κ. Τόσκας άσκησε σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση, αλλά και στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, για τις επικριτικές τους δηλώσεις, με αφορμή τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς στην Ερμού.
Συνέστησε μάλιστα στον κ. Καμίνη να «κάνει τη δουλίτσα του» και πρόσθεσε ότι δεν θα έστελνε «ούτε γράμμα μαζί του», λόγω της αναποτελεσματικότητας του. Ανέφερε ακόμη πως καλό θα ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων να κάνει αυτά που οφείλει και να μην ασκεί κριτική για να καλύψει την αναποτελεσματικότητα του.
Ανάλογη κριτική άσκησε και στην στάση της αντιπολίτευσης και αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι η παρουσία του στην Ερμού ήταν υποκριτική. Όπως είπε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. «μυξοκλαίει», την ίδια στιγμή που τρίβει τα χέρια του κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα.
Απαντώντας σε δηλώσεις συνδικαλιστές της αστυνομίας που υποστηρίζουν ότι το νέο σώμα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει γιατί με το ζόρι θα στελεχωθεί από 40 αστυνομικούς, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Ας κοιτάξουν τα συνδικαλιστικά τους, ας σταματήσουν να ζητάνε ρουσφέτια και εγώ ο ίδιος αν χρειαστεί θα βρω τους 200 αστυνομικούς που χρειάζονται για να στελεχώσω τη νέα ομάδα».
– Ακιντζί: Ούτε τουρκική επαρχία, ούτε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων
Μηνύματα προς την Αγκυρα, αλλά και προς τους Ελληνοκυπρίους, έστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα στην Τουρκία και να γίνουν η 82η επαρχία της, όπως δεν επιθυμούν να γίνουν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων».
Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί, μιλώντας χθες αργά το βράδυ σε διακαναλική συνέντευξη, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «πρέπει να ελέγχουν όλες τις δομές τους», ενώ ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει κατανόηση για την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να σταθεί στα πόδια της».
Ειδικότερα, ο Ακιντζί, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε το μοντέλο του «βελούδινου διαζυγίου» υπό τη σκέπη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σχέδιο έχει υποστηρικτές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ, όπως σημείωσε, επιθυμεί να έχει την άποψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.
– Δ. Αβραμόπουλος: Οι προκλήσεις της Ευρώπης απαιτούν κοινές λύσεις
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» προειδοποίησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε την ανάγκη για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θα δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη- μέλη της κοινότητας να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις.
Κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε πιο αναγκαία από ποτέ τη συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αφού όπως είπε «η περιοχή μας βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα ευρύ τόξο αστάθειας, που εκτείνεται από την Τυνησία ως την Ουκρανία».
Σημείωσε πως οι γεωπολιτικές προκλήσεις, οι μεταναστευτικές πιέσεις, τα οικονομικά προβλήματα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις «δυναμιτίζουν τα θεμέλια και τον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας και τροφοδοτούν επικίνδυνα τον ακραίο εθνολαϊκισμό τον εξτρεμισμό και την ξενοφοβία», και πρόσθεσε πως κοινές λύσεις στη βάση των αρχών της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας και της ενότητας».
[irp posts=”407192″ name=”Δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο κατά των νέων Θρησκευτικών από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης!”]
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προοπτική της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τονίζοντας πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
«Γιατί τα αποκαλούμε Δυτικά Βαλκάνια; Μια γειτονιά είναι…Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας η στενή και σταθερή σχέση ανάμεσα στην περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προοπτική την πλήρη ένταξή τους, εάν και εφόσον εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε έτσι θα αποτραπεί η επιστροφή της γειτονιάς μας «στο σκοτεινό της παρελθόν».
Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε ειδική μνεία και στον υψηλού επιπέδου διάλογο επάνω στις σύγχρονες προκλήσεις και τις προτεραιότητες στην οικονομία και τη διεθνή πολιτική που προάγει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
– Θεσσαλονίκη: Έληξε η κατάληψη της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ
Έληξε η κατάληψη του κτιρίου της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ, στην οποία προχώρησε -χθες το μεσημέρι- ομάδα ατόμων του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον προφυλακισμένο απεργό πείνας και δίψας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.
Η κατάληψη έληξε τα μεσάνυχτα, κατόπιν σχετικής απόφασης της συνέλευσης κατάληψης, όπως ανακοινώθηκε σε ιστότοπο που εκφράζει απόψεις αντιεξουσιαστών.
– Η Κύπρος κατήγγειλε την Τουρκία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Πρέσβης Γιώργος Κασουλίδης, κατήγγειλε ότι η πρόσφατη διπλωματία των κανονιοφόρων στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Αγκυρας, εμπίπτει στο πλαίσιο της παρεμβατικής πολιτικής της Τουρκίας και εξέφρασε, παράλληλα, βαθιά θλίψη για τη στάση των Τουρκοκυπρίων στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Ο κ. Κασουλίδης σε ομιλία του στο πλαίσιο γενικής συζήτησης της 37ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Γενεύη, αναφέρθηκε στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Υπάτου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής, εκφράζοντας την ελπίδα να εκλείψει σύντομα η ανάγκη υποβολής της, με τη λύση του Κυπριακού.
O Πρέσβη Κασουλίδης, εξέφρασε ακόμη τη λύπη του για το αδιέξοδο που προκλήθηκε στο Κρανς Μοντανά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και επιμονής για διατήρηση του δικαιώματος της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης και μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος διαβεβαίωσε για την αμείωτη αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να συνεχίσει εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία θα αποκαταστήσει την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.
– Αρμενία: Κατήργησε την ειρηνευτική συμφωνία με την Τουρκία
Στην κατάργηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Τουρκία το 2009, προχώρησε η κυβέρνηση της Αρμενίας.
Η Αρμενία και η Τουρκία είχαν υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία σε μια απόπειρα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς, ενώ είχαν ανοίξει και τα κοινά τους σύνορα.
«Έπειτα από συζητήσεις, ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν υπέγραψε ένα διάταγμα και το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας ενέκρινε τη διαδικασία της ακύρωσης των πρωτοκόλλων που υπογράφθηκαν την 10η Οκτωβρίου του 2009» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της αρμενικής προεδρίας.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Αρμενία έκανε τα πάντα «για να μην εναποθέσει το βάρος της διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκία στους ώμους των επόμενων γενεών».
«Όμως η Άγκυρα… δεν έκανε ούτε ένα βήμα για την επικύρωση και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά επιπλέον δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι δεν σκόπευε να το κάνει» τόνισε ο Σαρκισιάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο μέλλον, «εφόσον η τουρκική πλευρά επιδείκνυε την ίδια βούληση».