Ειδήσεις τώρα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2019.
– Εξάρχεια: Eπιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη κτήρια
Επιχείρηση της Αστυνομίας σε δύο κτήρια που τελούν υπό κατάληψη στα Εξάρχεια.
Πρόκειται για ένα κτήριο στην οδό Μπουμπουλίνας και ένα στην Ζωοδόχου Πηγής, ενώ παράλληλα ερευνάται οικία για υπόθεση ναρκωτικών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 70 προσαγωγές.
Στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ συμμετέχουν δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ.
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί και την περασμένη Πέμπτη. Η Αστυνομία είχε προχωρήσει τότε σε δεκάδες προσαγωγές και σε τρεις συλλήψεις.
– «Ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη άνω των 18 δισ.
Την επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για τον χαρακτηρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτων είσπραξης» μελετούν η κυβέρνηση και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς διαπιστώνουν ότι το ύψος των οφειλών αυτών είναι, στην πραγματικότητα, πολύ μεγαλύτερο από τα 18 δισ. ευρώ που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Κατά τη διάρκεια του 15ου Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε προχθές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε δημόσια συζήτηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο, ανέφερε ότι από τα 104,35 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα 18 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά και για τα υπόλοιπα 86 δισ. ευρώ, τα οποία, με βάση τα ισχύοντα σήμερα δεδομένα θεωρούνται ακόμη «εισπράξιμα», θα πρέπει «να ξαναδούμε το νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται η Φορολογική Διοίκηση να έχει μέσα στον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών της εταιρείες όπως π.χ. η Πειραϊκή Πατραϊκή, η οποία δεν υφίσταται πλέον εδώ και δεκαετίες». Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε επίσης χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος έχει παλαιά χρέη, να τα περιορίσουμε με θεσμική διαφάνεια σε αυτά που πιθανότατα μπορούν να εισπραχθούν».
– Μαδέρα: Στους 29 οι νεκροί από την ανατροπή λεωφορείου
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι – 11 άνδρες και 18 γυναίκες – σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας, όπου παραθέριζαν, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα αφότου μια γυναίκα, που είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο της Φουντσάλ, κατέληξε.
Στο λεωφορείο επέβαιναν 55 τουρίστες, ένας ξεναγός και ο οδηγός. Το δυστύχημα συνέβη στις 18.30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας) κοντά στο χωριό Κανίσο ντε Μπάισο, προάστιο της Σάντα Κρουζ. Το λευκό λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο, ανατράπηκε και κατέληξε πεσμένο στο πλάι πάνω σε ένα οίκημα στην πλαγιά ενός λόφου. Σύμφωνα με τον Ζουζέ Τζίας, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, τα θύματα ήταν 40 ως 50 ετών κατά μέσον όρο.
– Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής
Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συμπληρώματος διατροφής NETRA, το οποίο κρίθηκε μη κανονικό ως προς το μακροσκοπικό έλεγχο.
Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει τα εξής: «Την ανάκληση της παρτίδας Ο-0477 του συμπληρώματος διατροφής NETRA 610 mgr με ημερομηνία λήξης 07/2021με αριθμό γνωστοποίησης 63313-06/09/2012, λόγω του ότι από τα αποτελέσματα των Δοκιμών/Αναλύσεων του εργαστηρίου του ΕΟΦ κρίνεται μη κανονικό ως προς το μακροσκοπικό έλεγχο.
Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».
– Ν. Βούτσης για αποζημιώσεις: Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου πρέπει να τηρηθούν από όλους
«H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας απόψε στην ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
«Αυτά τα χρόνια ακούγαμε συνεχώς για κανόνες. Κανόνες, κανόνες, κανόνες. Ότι για να είμαστε στην Ευρώπη, στην ΕΕ και όπου αλλού, υπάρχουν οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έζησε δυστυχώς, το πώς εννοούν ορισμένες πλευρές τους κανόνες και πρόσθεσε: «Πρέπει όμως να επισημάνουμε – διότι μας ακούνε και στο εξωτερικό – ότι υπάρχει και εδώ ένα θέμα κανόνων. Είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, είναι οι κανόνες της αλληλεγγύης για να υπάρχει μια υπερεθνική ένωση. Είναι κανόνες απαράγραπτοι, οι οποίοι δεν μπορούν από καμία χώρα, κατά μόνας, να αρθούν, να μην τηρηθούν ή να αποσιωπηθούν».