Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τρίτη 17 Απριλίου 2018.
– Πιθανή κλιμάκωση από την Άγκυρα περιμένει η Αθήνα
Δεν αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ, που διαψεύδονται κατηγορηματικά.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, θέλουν την ελληνική πλευρά σε επιφυλακή, λόγω φημών για βίντεο που θα δοθεί στη δημοσιότητα από την πλευρά των Τούρκων που θα «επιβεβαιώνουν» τους ισχυρισμούς τους για το τι συνέβη στη νησίδα Ανθρωποφάς, έξω από τους Φούρνους. Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι έντονος, ιδιαίτερα για τη σημερινή ημέρα όπου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.
Στη μεγάλη εικόνα, στην κυβέρνηση επικρατεί σύγχυση και επιχειρείται επαναπροσδιορισμός των δεδομένων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αισιοδοξία της Αθήνας ότι μετά το 20λεπτο τηλεφώνημα ανάμεσα στον κ. Γιλντιρίμ και τον κ. Τσίπρα θα υπήρχε αποκλιμάκωση της έντασης και κάποια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν επιβεβαιώθηκε. Η εξέλιξη αυτή έχει βαρύνει περισσότερο το κλίμα, ενώ παρατηρούνται αρρυθμίες στο τρίγωνο ανάμεσα στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών που δείχνει να ασχολείται αποκλειστικά με το Σκοπιανό και στο ελληνικό Πεντάγωνο όπου την επικοινωνιακή διαχείριση αναλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και πάλι να απέχει.
Το Μαξίμου συνεχίζει σε χαμηλούς τόνους, δεν μπορεί όμως να κρύψει την αμηχανία που υπάρχει στην κυβέρνηση, η οποία, χωρίς να το παραδέχεται δημοσίως, ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να μεθοδεύουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή των Φούρνων έχει μαρκαριστεί ως «γκρίζα ζώνη» από την Άγκυρα και δε θεωρείται τυχαίο ότι ο θόρυβος επικεντρώθηκε εκεί.
– Ζάεφ: Υπάρχουν διαφορές, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για λύση
Πιθανότατα δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, καθώς, όπως είπε, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην Οχρίδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος.
«Πιθανότατα θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις, ανταλλαγή ενημέρωσης, εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών και εκ μέρους μου, με τον Πρόεδρο της χώρας και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης… Για μας είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι και να μοιραστούμε ιδέες για τα επόμενα βήματα» είπε ο Ζάεφ και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι μόνο ενημέρωση, αλλά και διαβουλεύσεις για την στρατηγική και τις κινήσεις της χώρας, ώστε να επιτευχθεί εθνική ενότητα και συναίνεση.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Ελλάδα οι τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα του ονόματος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία διεξάγεται με διαφάνεια και ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν.
– Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη λόγω απεργίας της ΠΝΟ
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία της ακτοπλοΐας, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 18 Απριλίου έως στις 6 το πρωί της Πέμπτης 19 Απριλίου, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με προοπτική κλιμάκωσης.
Η ΠΝΟ ζητεί την κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τις ειδικές συνθέσεις των πληρωμάτων, στις γραμμές Πάτρας – Ιταλίας, αλλά αντιδρά και στο σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων.
Ήδη, πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει αλλαγές των δρομολογίων λόγω της απεργίας, ενώ στην αυριανή κινητοποίηση των ναυτικών συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.).
Σημειώνεται ότι αναφορικά με το σχέδιο υπουργική απόφασης για τις ενδομεταφορές από πλοία με σημαία τρίτου κράτους μεταξύ ελληνικών λιμένων, η συνομοσπονδία των ναυτικών έχει υποβάλει προτάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας έχουν γίνει δεκτές και θα ενσωματωθούν στο εν λόγω σχέδιο.
– Φ. Κουβέλης: Ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό
Ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία».
Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» αν και εκτιμά ότι «το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα».
Για τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού περί υποστολής ελληνικής σημαίας ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ». «Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις» είπε.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας».
– Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Στη σημερινή Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα συζητηθεί το θέμα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Αδριανούπολης.
Το θέμα έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή πρόταση των ευρωομάδων του ΕΛΚ και της Αριστεράς και οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, παρουσία της ύπατης Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η Ολομέλεια θα συζητήσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και θα ακολουθήσει ψήφισμα την Πέμπτη 19 Απριλίου, σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί για την απελευθέρωσή τους.
– Διαφωνίες διαπίστωσαν Αναστασιάδης – Ακιντζί
Δύο ώρες διήρκεσε το τετ-α-τετ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση μετά από την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά.
Σε ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν λόγο για «ανοικτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ανδρών.
Από την πλευρά του, σε δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν «με ευθύτητα» τα προβλήματα αναφορικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και διαπιστώθηκε πως «υπάρχουν διαφωνίες».
Πάντως, όπως συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης, δεν έχει αποκλειστεί από τον ίδιο και τον κ. Ακιντζί η έλευση στην Κύπρο -αν το αποφασίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ- απεσταλμένου του κ. Γκουτέρες για να διερευνήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων.
Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητά του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.
Επίσης, ανέφερε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και τόνισε την ανάγκη τερματισμού των προκλήσεων της Τουρκίας.