Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.
– Η Ελλάδα ο μεγαλύτερος εχθρός της ΠΓΔΜ
To 67% των Σκοπιανών πολιτών δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και το 27% θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό την χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Eurothink που διεξήχθη την περίοδο από 1 έως 21 Μαρτίου και αφορούσε 1.043 ερωτηθέντες.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα για τις συμμαχίες της ΠΓΔΜ, οι ερωτηθέντες θεωρούν τη Γερμανία, την ΕΕ και την Τουρκία ως τους καλύτερους φίλους της χώρας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην έβδομη θέση, πίσω από τη Σερβία και τη Βουλγαρία.
Το 27% των πολιτών της ΠΓΔΜ θεωρούν μεγαλύτερο εχθρό της χώρας την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει απόκλιση στις θέσεις αυτών που είναι αλβανικής ή σκοπιανής καταγωγής.
Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για την ευρωπαϊκή προοπτική και ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– H Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο, με πολλαπλές προκλήσεις
Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι η πορεία της χώρας προς την έξοδο από το μνημόνιο φέρνει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αντιμέτωπο με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.
Στο εσωτερικό μέτωπο, όπως σχολιάζει, οι προετοιμασίες για την επομένη της εξόδου από το πρόγραμμα πυροδοτούν συγκρούσεις τόσο με συμμάχους όσο και με αντιπάλους. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής καλείται να αντιμετωπίσει από τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή έως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Η ικανότητα του Τσίπρα να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από όλα αυτα, θα μπορούσε να καθορίσει το πόσο σταθερή θα είναι η ίδια και η περιοχή τα επόμενα χρόνια επισημαίνουν οι ειδικοί», αναφέρει το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι η «η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν όλοι με μεγάλοι ενδιαφέρον».
Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζει πως το χειρότερο πρόβλημα για τον Τσίπρα, την κυβέρνηση και συνολικά την Ελλάδα είναι η εξελισσόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. «Ο περιορισμός της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό» σημειώνει ο κ. Χατζής, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πρωταρχική έγνοια για την Τουρκία, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για να παγιώσει την ηγεμονία του στην περιοχή.
– Φωτιά: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην Ηλεία
Περισσότεροι από 70 πυροσβέστες με 24 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο, επιχειρούν από νωρίς το πρωί προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στις περιοχές Φρίξα και Σκιλλουντία Ηλείας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν δύο μέτωπα μέσα σε χαράδρα, γι’ αυτό και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν μηχανήματα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, γεγονός που βοηθάει το έργο των εναέριων και των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων». O κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καεί σπίτια, αλλά έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές στη στέγη ενός σπιτιού στην κοινότητα της Νέας Σκιλλουντίας».
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι έχουν καεί αρκετά ελαιόδεντρα.
– Δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών
Συνάντηση για πρώτη φορά μετά την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντανά θα έχουν απόψε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο άμεσο μέλλον.
Η συνάντηση θα γίνει σε δείπνο, το οποίο θα παραθέσει η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην οικία της στη «νεκρή ζώνη». Κατόπιν αιτήματος του Μουσταφά Ακιντζί δεν θα υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη.
Στόχος του κ. Αναστασιάδη είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά.
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί με δηλώσεις του το προηγούμενο διάστημα έχει θέσει θέμα αλλαγής της διαδικασίας, καθορισμού χρονοδιαγράμματος για τις διαπραγματεύσεις και σύσταση κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο.
– Βέροια: 16χρονη τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι τον πατέρα της
Mια 16χρονη τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι τον πατέρα της, έπειτα από καβγά που είχαν στο σπίτι τους, στη Βέροια.
Ο 58χρονος πατέρας εξετάστηκε από γιατρούς του νοσοκομείου της πόλης, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει ελαφρύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα και κατόπιν αποχώρησε.
Η 16χρονη συνελήφθη, ενώ τα αίτια του επεισοδίου ερευνώνται.
– Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να αποφεύγει διευκρινίσεις για τη στάση, την οποία σκοπεύει να τηρήσει η γερμανική κυβέρνηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine (FAΖ) επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Επιπλέον», επισημαίνει ο κ. Σολτς, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.»
Αιτιολογώντας τη επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως είναι θέμα αξιοπιστίας και παραπέμπει- ασκώντας έμμεσα κριτική – στη στάση που τηρήθηκε από πολλούς στην Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση. Ενώ στην αρχή απορρίπτονταν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία. «¨Ηταν καλό για την αξιοπιστία της πολιιτκής» σημειώνει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ήταν πάντως σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας κατά κάποιο τρόπο τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία και στο μέλλον στην ΕΕ, για παράδειγμα, αναφορικά με βοήθεια προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.