Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018.
– Η «γραμμή» των πιστωτών για τις συντάξεις: Ας το συζητήσουμε
Πέραν της ευελιξίας που παραδοσιακά επιδεικνύει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», ο σκληρός πυρήνας των πιστωτών αφήνει για πρώτη φορά χώρο ερμηνείας ως προς την ανάγκη πιστής εφαρμογής της ψηφισμένης περικοπής στις συντάξεις, μεταφράζοντας το καθεστώς της μετα-προγραμματικής περιόδου με τρόπο που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για παρεμβάσεις στις παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, οι πιστωτές συζητούν ανοιχτά το θεωρητικό για την ώρα ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία για τις συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουν ως προϋπόθεση την επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ζητούν διαβεβαιώσεις για την προφύλαξη των προβολών στους ρυθμούς ανάπτυξης και κρατούν επιμελώς κλειστά τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα που δίνουν στο διαρθρωτικό σκέλος του μέτρου. Η εξέλιξη παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον δεδομένου ότι κατά τα άλλα οι θεσμοί διαμηνύουν την ανάγκη μη αντιστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων.
Η τελική κατάληξη των αρχικά συμφωνημένων μέτρων στο συνταξιοδοτικό θα οριοθετήσει εκ των πραγμάτων τα ευρύτερα περιθώρια διαπραγμάτευσης στη φάση της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία δεν είχε εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Καταλύτης για τις εξελίξεις ακόμη μια φορά ο άξονας Γερμανίας – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι δύο δρόμοι για τις περικοπές με φόντο τις εκλογές και η συγκυρία στην Ευρωζώνη. Ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του cash buffer.
– Guardian: Πού πήγαν τα χρήματα για τη Μόρια;
«Παιδιά που βιάζονται, που στοιβάζονται, σε ένα μέρος χωρίς τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε στη Μόρια;». Το ερώτημα συνοδεύει ένα βίντεο-ντροπή του Al Jazeera από τον καταυλισμό της Λέσβου, το οποίο φέρνει ξανά στη διεθνή επικαιρότητα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια.
Μόλις λίγες ώρες πριν, ένα ακόμη δημοσίευμα έφερνε την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. «Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Έχει όμως και τη θέληση;». Ένα ακόμη ερώτημα, αυτή τη φορά από την «Guardian», σχετικά με την κόλαση που επικρατεί στη Μόρια, «ίσως τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο».
Το εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, από τον Σεμπάστιαν Λιπ, ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι στη Μόρια ως εθελοντής, τονίζει ότι ο καταυλισμός δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγές.
– Τουρκία: Στο εδώλιο Γερμανός τουρκικής καταγωγής για τρομοκρατική προπαγάνδα
Με την κατηγορία ότι επιδιδόταν σε τρομοκρατική προπαγάνδα, εκφραζόμενος μέσω facebook υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν PKK, δικάζεται σήμερα στην Τουρκία Γερμανός πολίτης, τουρκικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο στην ανατολική επαρχία Ελαζίγ.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για τον οδηγό ταξί Ιλχαμί Α. και η δίωξή του αφορά αναρτήσεις που φέρεται να έκανε στο Facebook από τον Μάρτιο ως τον Ιούλιο, μεταξύ των οποίων και ένα κείμενο που περιγράφει τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν ως οραματιστή
Με βάση επίσης το κατηγορητήριο ο Ιλχαμί φέρεται να μεταφόρτωσε και να μοιράστηκε στην πλατφόρμα φωτογραφίες ανταρτών του PKK, οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική στην Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
– Κ. Γαβρόγλου: Καλή για την εκπαίδευση και για τους μαθητές η έναρξη μαθημάτων στις 9.00
Η αλλαγή της ώρας έναρξης μαθημάτων από τις 8:15 στις 9:00 θα είναι «καλή για την εκπαίδευση, μετά για τους μαθητές και μετά για τους γονείς» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι αυτό «το πιστοποιούν και επιστημονικές μελέτες».
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό κάθε χρονιά να ανοίγουν τα σχολεία με καλύτερες προϋποθέσεις, ενώ σχετικά με το ζήτημα της στέγασης των αναπληρωτών, σχολίασε ότι θα πρέπει «να δουν και οι τοπικές κοινωνίες πώς θα λύσουν το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών και των φοιτητών».
Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη σημασία αναβάθμισης του απολυτηρίου. «Είναι σημαντικό θέμα να αναβαθισουμε το απολυτήριο. Είναι ευκαιρία και στοίχημα για όλους μας», είπε.
Παράλληλα, σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι η λύση που έχει προταθεί προέρχεται από την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος ανυπαρξίας της Γ’ λυκείου. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή Γ’ λυκείου. Το σχολείο έχει γίνει πάρεργο του πανεπιστημίου», σχολίασε.
Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι το 2020 οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα έχουν μπροστά τους μία «εντελώς νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων», με αναδεδειγμένο τον μορφωτικό τους ρόλο.
– Σκοπιανό: Στήριξη στη Συμφωνία από Μογκερίνι
Τη στήριξη της στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εξέφρασε η Ύπατης Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Σεπτεμβρίου για το δημοψήφισμα σχετικά με την συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας και να επιλέξουν την προοπτική εκείνη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα.
Σημείωσε ότι όλη η Ευρώπη χαιρέτισε την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επέδειξαν πολιτική γενναιότητα για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
– Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο
Σε 43 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Συνολικά 13 τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 που πετούσαν σε τρεις σχηματισμούς, δύο CN-235, ένα Τ-38 και τέσσερα ελικόπτερα) προέβησαν επίσης σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.
Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.