Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018.
– Στόλτενμπεργκ: Θέμα Ελλάδας και Τουρκίας οι δύο στρατιωτικοί
Το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία πρέπει να επιλυθεί από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Στόλτενμπεργκ κληθείς να σχολιάσει το θέμα τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία».
Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ».
«Η Τουρκία συνεισφέρει στην ασφάλεια της συμμαχίας, με πάρα πολλούς τρόπους και την ευχαριστώ για αυτό», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι θεμιτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της.
– Φ. Κουβέλης: Άγνωστος ο χρόνος επιστροφής των δύο στρατιωτικών
Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για δέκατη τέταρτη μέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Ο κ. Κουβέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι υπάρχει χρονοτριβή από τους Τούρκους για την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης σχετικά με το αν υπάρχουν επιλήψιμα ίχνη στα κινητά των δύο στρατιωτικών. «Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι τα κινητά είναι ”καθαρά”», όπως ισχυρίστηκε.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι Έλληνας πραγματογνώμονας, που θα λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος, βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για να ερευνηθούν περαιτέρω τα τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.
Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε «υπερτροφικό λόγο» τις αναφορές για ομηρία, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη σχετική δήλωση που είχε κάνει ο Πάνος Καμμένος, τόνισε ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε μια φράση για να αναφερθεί στη χρονοτριβή.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών και την αντίδραση της μητέρας του λοχία Κούκλατζη, ο κ. Κουβέλης τόνισε: «Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λέει μια μάνα. Της απάντησα ότι θα έκανα για το δικό μου παιδί ό,τι κάνω και τώρα. Ήταν μια ανθρώπινη συζήτηση. Την ενημέρωσα τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ αναφορικά με το να επιστρέψουν γρήγορα».
– Έως 30 Μαρτίου οι βεβαιώσεις αποδοχών
Έως το τέλος Μαρτίου – δηλαδή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες – θα πρέπει να υποβληθούν από τους εργοδότες όλης της χώρας και τα ασφαλιστικά ταμεία οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
Η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και πλέον κλείνει μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες εν όψει της έναρξης διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στο άρθρο 7 της απόφασης, όπου αναγράφονται οι προθεσμίες υποβολής αναφέρονται τα εξής:
Για το φορολογικό έτος 2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 30ή Μαρτίου 2018. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 29η Ιουνίου 2018.
Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρισης.
Το ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων δεν δύναται να υποβληθεί μετά το τέλος του αντίστοιχου έτους υποβολής του και η μη υποβολή του έως τότε επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013).
[irp posts=”409623″ name=”΄΄Βόμβα΄΄ Ρώσου Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν την Δαμασκό”]
– Πέθανε ο Στίβεν Χόκινγκ
Ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 76 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, σημειώνοντας πως ο καθηγητής έφυγε ήσυχα, στον ύπνο του.
«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα. Ήταν σπουδαίος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η παρακαταθήκη θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια» ανέφεραν σε δήλωσή τους τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ.
«Είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», πρόσθεσαν.
Ο Χόκινγκ διαγνώστηκε σε ηλικία 21 ετών ότι έπασχε από την ανίατη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία σταδιακά προκάλεσε την πλήρη παράλυση του σώματός του, τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί φωνή παραγόμενη από υπολογιστή για να επικοινωνεί. «Ποτέ δεν περίμενα πως θα έφτανα τα 75» είχε παραδεχθεί ο ίδιος το 2017.
– Στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil
Στο λιμάνι της Λεμεσού κατέπλευσε το πρωί το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil, Ocean Investigator.
Το σκάφος θα ανεφοδιαστεί και θα παραλάβει αναγκαίο εξοπλισμό για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το σκάφος, υπό σημαία Παναμά, που θα διενεργήσει αρχαιολογικές έρευνες, δηλώθηκε ότι θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι και τις 24 Μαρτίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο λιμενάρχης, αυτή είναι μια συνήθης πρακτική και δεν σημαίνει ότι το σκάφος θα παραμείνει ελλιμενισμένο για όλο το δεκαήμερο.
Οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα διαρκέσουν ένα μήνα με τη χρήση υποβρύχιων ρομπότ στα σημεία όπου αναμένεται να γίνουν γεωτρήσεις.
Στο λιμάνι της Λεμεσού αναμένεται να καταπλεύσει αύριο το δεύτερο σκάφος, Ocean Surveyor, που θα διενεργήσει περιβαλλοντικές έρευνες. Οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.
– Ευ. Βενιζέλος: Αστειότητες τα νέα στοιχεία για Novartis
Θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη έθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ενώπιον της ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, για την υπόθεση Novartis.
«Για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα για την υπόθεση Novartis από τη Βουλή», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Επιπλέον, χαρακτήρισε αστειότητες τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν και επανέλαβε ότι εφόσον ξεκινά τώρα στη Βουλή η προδικασία, πρέπει να ξεκινήσουν εξ’ αρχής οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση και εφόσον η Επιτροπή θέλει θα τους χαρακτηρίσει προστατευόμενους.
Τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να κληθεί ο Κωνσταντίνος Φρουζής, η σημερινή διοίκηση της Novartis και όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί που πήγαν τα χρήματα τους, ενώ χαρακτήρισε γελοιότητες τις επιστολές της εταιρείας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι στην ουσία πρόκειται για αιτήματα.
Τέλος, ο κ Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας, είναι ότι, το κυβερνών κόμμα δεν έχει την πρόθεση να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και θα την ξαναστείλει στη δικαιοσύνη.