Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.
– Το χάος του Brexit και η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας
Έπειτα από δύο χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, η συμφωνία για το Brexit είναι «κλινικά νεκρή». Με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, το βρετανικό κοινοβούλιο την απέρριψε χθες το βράδυ, για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Μόνο ένα «θαύμα» μπορεί να την επαναφέρει στη ζωή ως λύση ανάγκης.
Πολιτικά, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται λίγο – πολύ στην ίδια κατάσταση. Είναι γεγονός ότι η Τερέζα Μέι κλήθηκε να φέρει σε πέρας μία αποστολή εξαιρετικά δύσκολη για όποιον βρισκόταν στη θέση της: να ολοκληρώσει ένα τεράστιο σχέδιο – όνειρο ζωής για πολλούς, εφιάλτης για άλλους – και να πείσει ένα διχασμένο κοινοβούλιο για τους δυσμενείς όρους της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το πιο σημαντικό ίσως. Το έργο αυτό έπρεπε να πραγματωθεί από μία εύθραυστη κυβέρνηση, με ισχνή πλειοψηφία στη βουλή.
Το πιο σημαντικό ωστόσο σε όλη αυτήν την ιστορία όπως εξελίσεται σε συνέχειες, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα και μήνα το μήνα, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακριβεία τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το έθεσε εύστοχα ο πολιτικός αναλυτής Νικ Ρόμπινσον στο BBC.
– Ποινικός κώδικας: Από κακούργημα… πλημμέλημα η μολότοφ
Προβληματισμό και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σχετικά με τη μετατροπή κακουργημάτων (κατασκευή και κατοχή μολότοφ) σε πλημμελήματα, την αλλαγή του πλαισίου της ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και την οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφεραν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, έπειτα και από τα σχετικά δημοσιεύματα, οι προτεινόμενες αυτές διατάξεις βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης και πιθανώς ανασύνταξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, οι δύο νέοι κώδικες (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) «συνιστούν πορίσματα των ειδικών Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών και βρίσκονται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης». Και προστίθεται ότι «ειδικότερα θέματα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, οι προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, η μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα, καθώς και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού έχουν καταγραφεί από το υπουργείο και έχουν ήδη τεθεί υπόψη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών».
– Νέα πρόσκληση Αλ. Τσίπρα για «προοδευτική συμμαχία»
Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, μετά την ανακοίνωση των πρώτων 16 ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, περίμενε να μιλήσει ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. Αφενός οι ανακοινώσεις δεν έκαναν το γκελ που ανέμεναν στην κοινή γνώμη, αφετέρου μία σειρά αρνητικών – αναμενόμενων αλλά και απρόσμενων – γεγονότων, αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί σε πιο ευρεία ατζέντα, από αυτή που είχε σχεδιάσει.
Η απρόσμενη τροπή της αντιπαράθεσης Ζορμπά – Βαρώτσου, η επίθεση που εξαπέλυσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στον Ποινικό Κώδικα, οι φόβοι του διεθνούς Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η κριτική στην κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια για ανάκαμψη λόγω …εκλογών, αλλά και η διαβίβαση της δικογραφίας για τον κ. Πολάκη στη Βουλή, «έθαψαν» επικοινωνιακά την ανακοίνωση των πρώτων 16 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
– Συνάντηση Τσίπρα – Μοράλες την Παρασκευή
Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει o πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019.
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Βολιβίας θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 8.30, ο κ. Μοράλες θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ.
– ΠΑΜΑΚ: «Όχι» στο προκλητικό αίτημα για διδασκαλία «μακεδονικών»
Θέμα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θέτει το πολιτικό κόμμα «Ουράνιο τόξο», που έχει έδρα στη Φλώρινα, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την Πρυτανεία του Ιδρύματος να απαντά ότι δεν δέχεται υποδείξεις και τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται.
Το «Ουράνιο τόξο», που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί τους «δίγλωσσους Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα», απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΠΑΜΑΚ ζητώντας την εισαγωγή των «μακεδονικών» στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.
Σε απάντηση η Πρυτανεία του Ιδρύματος, τονίζει ότι θεωρεί την κίνηση αυτή απολύτως αντιδεοντολογική και επισημαίνει ότι «τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαμορφώνουν τα Προγράμματα Σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του Ιδρύματος».
Και προσθέτει: «Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης».