Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Πέμπτη 12 Απριλίου 2018.
– Συνομιλίες Κοτζιά – Ντιμιτρόφ για το ονοματολογικό
Το νήμα των συνομιλιών, από το σημείο που το άφησαν, κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση στη Βιέννη, πιάνουν σήμερα στην Οχρίδα εκ νέου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Κοτζιάς έφθασε στην Οχρίδα χθες το βράδυ, από το Βελιγράδι, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Στην Οχρίδα τον υποδέχθηκε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος παρέθεσε δείπνο εργασίας στον Έλληνα ομόλογό του και τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες.
Οι σημερινές συνομιλίες αρχίζουν επίσημα στις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδος). Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα σημαντικό στάδιο, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί τα κύρια σημεία για κάθε πλευρά, όπως και τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο μερών. Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί σε συζήτηση και η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.
Από το Βελιγράδι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το κλειδί για την επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές». «Και συμβιβασμός» όπως αποσαφήνισε «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». «Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.
– Κλειδί το χρέος για νέα έξοδο στις αγορές
Ένα «θετικό νέο», εν μέσω αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων που κυριαρχούν στο διεθνές σκηνικό, αναζητεί από τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βάλει τα θεμέλια για την επόμενη έξοδο -ή τις επόμενες εξόδους- στις αγορές πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2018. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής πλευράς, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς (λόγω των εξελίξεων στη Συρία, των απειλών για εμπορικό πόλεμο κ.λπ.) κρατά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε σχετικά υψηλά επίπεδα και ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων, κάτι που εύλογα θα αυξήσει την αγωνία για την έκβασή τους. Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν στο ότι το «θετικό νέο» θα έρθει πολύ σύντομα, ακόμη και μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου, ώστε -και ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις- να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ακόμη εξόδου στις αγορές, ίσως και μέσα στον Μάιο.
Το θετικό νέο εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει από το «μέτωπο» της διευθέτησης του χρέους. Πηγές ακόμη και στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια να ανακοινωθεί μια έστω κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαίους και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους όσο και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
– Πολιτικές «σειρήνες» για συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής
Διερευνητικές προτάσεις συνεργασίας και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος δέχεται το Κίνημα Αλλαγής. Οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. υπερασπίστηκαν την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για συμπόρευση του Κινήματος Αλλαγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση κάλεσε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να ξεκαθαρίσει «προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε χθες το προσκλητήριο συνεργασίας που απεύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς στο Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας ότι είναι γενική άποψη στη «γαλάζια» παράταξη ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά αποτελεί «στρατηγικό εταίρο».
Τόνισε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «το ίδιο πράγμα» με τον κ. Σαμαρά στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής προ τριών εβδομάδων.
«Βεβαίως το Κίνημα Αλλαγής είναι στρατηγικός εταίρος για την αλλαγή της χώρας και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας, ασφαλώς και είναι. Δεν ήμασταν με αυτό το κόμμα σε συγκυβέρνηση το 2012 – 2014;» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, με αρθρογραφία του μίλησε για την ανάγκη «κοινής μάχης» κατά της «αερολογίας και της μιζέριας» και θύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι η Ν.Δ. ακόμη και αν πετύχει την αυτοδυναμία θα απευθύνει πρόσκληση «σε όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ελλάδα και στην κοινή λογική».
[irp posts=”416133″ name=”Καβάλα: Συγνώμη ζήτησε ο Ιερέας που δεν κοινωνούσε γυναίκες που φορούσαν παντελόνια”]
– Εντός μηνός ανοίγει το Τaxis για φορολογικές δηλώσεις
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος των φυσικών προσώπων καθυστερεί φέτος εξαιτίας 5 εκκρεμοτήτων που δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν πριν από το Πάσχα και αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί στο σύνολό τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
– Συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν για τη συριακή κρίση
Συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση στη Συρία είχε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.
– ΠΓΔΜ: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Απορρίφθηκε από την Βουλή της ΠΓΔΜ, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 40 βουλευτές (ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης), ενώ 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού την καταψήφισαν.
Το VMRO-DPMNE είχε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης τους δέκα μήνες που ασκεί την διακυβέρνηση της χώρας έχουν αποτύχει οικτρά.
Το VMRO-DPMNE απείχε εδώ και τρεις μήνες από τις εργασίες της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προφυλακίσεις βουλευτών και στελεχών του για τα βίαια επεισόδια της 27ης Απριλίου 2017, όταν υποστηρικτές του κόμματος και του τότε ηγέτη του κόμματος Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και αλβανικών κομμάτων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα.