Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Τετάρτη 11 Απριλίου 2018.
– Ελληνοτουρκικά: Προβληματισμός από τη συμφωνία για δύο γραμμές στην κυβέρνηση
Συμφωνημένη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, στην τελευταία τους συνάντηση στο Μαξίμου, πλην όμως οριακή για τα εθνικά συμφέροντα αναδεικνύεται η διγλωσσία απέναντι στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο προβληματισμός έγκειται στο συμπέρασμα ότι η συναπόφαση για το μοίρασμα ρόλων στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάσει των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα κινείται σε υψηλούς τόνους και ο πρωθυπουργός σε χαμηλούς, δεν επηρεάζει την τουρκική διπλωματία, που συνεχίζει στη γραμμή της ακραίας επιθετικότητας και των προκλητικών ενεργειών και την ίδια στιγμή εγκαλεί την Αθήνα για υπερβολές ή διπλωματική αφέλεια.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών να μην παρεμβαίνει ή να σχολιάζει τον κ. Καμμένο δημοσίως, κρατώντας αυτόν τον ρόλο για το Μέγαρο Μαξίμου. Ένας από τους λόγους που έχει προβεί σε αυτήν την κίνηση είναι ότι ο κ. Καμμένος έχει μπει ήδη στο στόχαστρο της Τουρκίας και η εκ των έσω κριτική θα τον καταστήσει πολιτικά αδύναμο.
– Τι αναφέρει η έκθεση Τραμπ για το Κυπριακό
Στην καταγραφή των απόψεων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά αναλώνεται η τελευταία διμηνιαία έκθεση για την Κύπρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς το Κογκρέσο, που επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η έκθεση καλύπτει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Την έκθεση ως γνωστόν ετοιμάζει μετά το 2004 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στo εισηγητικο, η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Νομοθετικές Υποθέσεις, Μαίρη Γουότερες σημειώνει ότι η παρούσα έκθεση περιγράφει τα γεγονότα από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τις δύο κοινότητες να προσπαθούν να διαμορφώσουν «το αφήγημα της επόμενης μέρας, μετά το κλείσιμο χωρίς συμφωνία της διάσκεψης του Κραν Μοντανά.
Η κ. Γουότερες σημειώνει ότι παρά ταύτα, «οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
Η έκθεση αναφέρει ότι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οι Κύπριοι ηγέτες εισήλθαν σε περίοδο περισυλλογής, μετά το κλείσιμο των συνομιλιών για τη διευθέτηση, στο Κραν Μοντανά.
«Και οι δύο κοινότητες επιχείρησαν να διαμορφώσουν το αφήγημα στο γιατί οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και να ορίσουν θέσεις για την πορεία προς τα εμπρός».
Για το Μουσταφά Ακιντζί καταγράφει δήλωση της 5ης Αυγούστου, στην οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «η εξασθένηση των προοπτικών μιας ομοσπονδιακής Κύπρου σήμαινε ότι η επόμενη καλύτερη επιλογή ήταν των δύο χωριστών κρατών, αμφότερα εντός της ΕΕ».
Γράφει επίσης πως ο κ. Ακιντζί υπερασπίστηκε το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε στη διαδικασία.
Σε σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καταγράφει δήλωσή του στις 11 Σεπτεμβρίου, στην οποία «επανέλαβε την προθυμία του να επιστρέψει στις συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σέβεται τους παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους, το οποίο ο Αναστασιάδης ερμήνευσε ως χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας και επεμβατικά δικαιώματα»
– Αρχηγός τουρκικών Ε.Δ.: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο και Κύπρο
«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο» δήλωσε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και σε στρατόπεδα της περιοχής της Καλλίπολης.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε πως η Τουρκία «επιθυμεί να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας» προσθέτοντας πως η Άγκυρα «κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και στην Κύπρο». «Γι᾽ αυτό το λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε» είπε μεταξύ άλλων.
– Η Ελλάδα δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην αγορά εργασίας
Την περίοδο 2008-2016 η ελληνική οικονομία δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στην αγορά εργασίας μεταξύ των 37 ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών που μελετά το ΔΝΤ, καθώς βρίσκεται στην τελευταία (37η) θέση, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, με βάση τα κεφάλαια 2, 3 και 4 της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) για την περίοδο 2008-2016. (Η ολοκληρωμένη έκθεση που θα περιλαμβάνει και στοιχεία του ΑΕΠ θα δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα.)
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνεται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και ο αριθμός των ηλικιωμένων μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Το βάρος πέφτει κυρίως στο εργατικό δυναμικό, το οποίο σε λίγες δεκαετίες θα κληθεί να στηρίξει τον διπλάσιο αριθμό ηλικιωμένων συγκριτικά με σήμερα.
Η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας, παράλληλα με τη μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη απασχόλησης. Για την περίοδο από το 2000 έως το 2016 η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση, πριν από την Πορτογαλία, ενώ μόνο την περίοδο 2000-2008 κατάφερε να βρεθεί στη 10η θέση, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της. Αρνητικές επιδόσεις έχουν επίσης οι αγορές εργασίας των Κύπρου, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Αντίθετη εικόνα καταγράφεται στη Μάλτα, στη Σιγκαπούρη, στη Γερμανία και στη Ν. Κορέα.
– Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ
Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκαν διαδοχικά, το μέλος του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ίβανιτς και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνωφ.
Το μεσημέρι αφίχθη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνωφ, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τον γιο του, συνεργάτες του και τον πρέσβη της χώρας του στην Άγκυρα.
Αφού προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό ανήλθε στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου έγινε δεκτός από τον Βαρθολομαίο, συζήτησαν διάφορα θέματα και αντάλλαξαν ευχές και δώρα για το Πάσχα.
Ο Μλάντεν Ίβανιτς έφτασε στο Φανάρι συνοδευόμενος από συνεργάτες του και προσκύνησε στον Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον Μ. Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.
Στη συνέχεια ανήλθε στον Πατριαρχικό Οίκο όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που διήρκεσε μισή ώρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα της επικαιρότητας.
– Εντοπισμός και διάσωση μεταναστών στη Χίο
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 52 αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού (ΠΑΘ) εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Παναγιάς Οινουσσών, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με 52 επιβάινοντες.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ΠΑΘ προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.