Ειδήσεις σήμερα: Οι σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018. – Φόβοι διάχυσης της τουρκικής κρίσης δοκιμάζουν ευρώ, μετοχές
Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, καθώς ο συνεχής κατήφορος της τουρκικής λίρας πυροδοτεί πλέον φόβους για συνέπειες και εκτός των στενών τουρκικών συνόρων. Στην τουρκική οικονομία έχουν έκθεση ύψους περίπου 135 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Berengberg, τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Αν και η έκθεση αυτή, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, είναι πολύ μικρή για να πυροδοτήσει κρίση στην Ευρωζώνη, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την ισχυρότερη παρουσία στην Τουρκία έχουν BBVA, Unicredit και BNP Paribas, οι μετοχές των οποίων βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, o ισπανικός IBEX 35 και ο γερμανικός DAX καταγράφουν λίγο πριν τις 12:00 ώρα Ελλάδος πτώση της τάξης του 1,5% έκαστος. Στο -1,1% είναι και ο γαλλικός CAC 40, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για τον FTSE 100. Την ίδια ώρα ο BIST 100 στην Κωνσταντινούπολη υποχωρεί σε μικρότερο βαθμό, περίπου 0,7%. Και τούτο γιατί η ραγδαία υποτίμηση της λίρας στηρίζει τις μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Στην αγορά συναλλάγματος η λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Ωστόσο και το ευρώ έχει τεθεί σε τροχιά υποτίμησης έναντι του δολαρίου. Υποχωρεί 0,6% στα 1,1456 δολάρια ανά ευρώ.
Οι επενδυτές στρέφονται για ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα ισχυρών οικονομιών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών να παρουσιάζουν σημαντική πτώση.
– Υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων έτρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές
Επεισοδιακή απόπειρα ληστείας σημειώθηκε στις 5.20 τα ξημερώματα στο Αιγάλεω, όταν δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Εθνάρχου Μακαρίου.
Με την απειλή όπλου, οι δράστες ακινητοποίησαν τον υπάλληλο, υπήκοο Πακιστάν και προσπάθησαν να αρπάξουν τα χρήματα από το ταμείο.
Ο υπάλληλος όμως αντέδρασε και κατάφερε να τρέψει σε φυγή τους δύο επίδοξους ληστές, οι οποίοι φεύγοντας και χωρίς να καταφέρουν να πάρουν χρήματα, πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα, δίχως να τραυματιστεί κανείς ή να προκληθούν ζημιές.
– Ryanair: Καθηλώνονται σήμερα αεροσκάφη της σε πέντε χώρες
Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη 24ωρη απεργία στην ιστορία της έρχεται σήμερα, Παρασκευή, η Ryanair. Οι πιλότοι της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες απεργούν, γεγονός που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν μία στις έξι πτήσεις στο απόγειο της τουριστικής περιόδου.
Μετά τους πιλότους στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Ολλανδία και οι Γερμανοί πιλότοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν αύριο σχεδόν όλες οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, συνολικά 250.
Ωστόσο όπως διευκρινίζεται σε ρεπορτάζ της DW, απογειώσεις και προσγειώσεις από τα γερμανικά αεροδρόμια θα γίνουν από και προς χώρες, οι εργαζόμενοι των οποίων στην Rynair δεν απεργούν, άρα οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα από τη Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν. Σε κάθε περίπτωση οι οι επιβάτες καλούνται να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία πριν από την αναχώρηση.
Υπενθυμίζεται ότι η Rynair είχε προσφύγει στην ολλανδική Δικαιοσύνη για την ακύρωση της σημερινής απεργίας στη χώρα. Ωστόσο το αίτημά της απορρίφθηκε.
– Ισχυρά εμπόδια στον δρόμο για τις αγορές
Οι πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ενδεικτικές της αστάθειας που περιβάλλει την έξοδο από το πρόγραμμα υπό την έννοια της επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Χθες, μόλις δέκα μέρες πριν από τον επίσημο τερματισμό του τρίτου μνημονίου, η απόδοση στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε στο 4,14%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουνίου.
Οι συνθήκες σχετικής αναταραχής στις αγορές, ωθούμενες από τον ιταλικό παράγοντα, θέτουν την Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το οικονομικό επιτελείο έχει εγκαταλείψει τον στόχο έκδοσης ομολόγων κοντά στις 20 Αυγούστου, δηλαδή στην ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, γεγονός που θα έπρεπε να δημιουργεί ευνοϊκό μομέντουμ για τα ελληνικά χρεόγραφα.
Το ελληνικό 10ετές σπάει εκ νέου το φράγμα του 4%, συν τοις άλλοις, στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία -παρά την κομψότητα της διατύπωσης- συνόδευσε με σαφή ερωτηματικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο επισήμανε προληπτικά το κακό σενάριο για την Ελλάδα στις αγορές μετά τον Αύγουστο.
Κοινός τόπος στην πλειονότητα των αναλύσεων γύρω από το ελληνικό come back είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη αξιοπιστία των ελληνικών αρχών στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν το αναπτυξιακό μπουμ της ελληνικής οικονομίας, μετά την πολύχρονη ύφεση και στασιμότητα.