Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ: Σοκαρισμένοι εξακολουθούν να είναι οι Ιεράρχες αλλά και ο λαός από την αδιανόητη επίθεση του 37χρονου πρώην ιερέα με καυστικό υγρό μέσα στην Ιερά Μονή Πετράκη, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να στείλει στο νοσοκομείο 7 Μητροπολίτες, 2 Δικηγόρους, τον Αστυνομικό που τον συνέλαβε και τον γραμματέα του δικαστηρίου.
Λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό ακόμη μια θλιβερή είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου αλλά και των ΜΜΕ με ιερέα στο Αγρίνιο ο οποίος συνελήφθη για κατοχή παιδικής πορνογραφίας, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για βιασμό.
Οι ειδήσεις αυτές όπως είναι λογικό σκανδαλίζουν και προβληματίζουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα αλλά εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα: Πως γίνεται κανείς ιερέας σήμερα;
Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε πως ο ιερέας είναι και αυτός άνθρωπος και όπως σε κάθε επάγγελμα (εδώ έχουμε να κάνουμε με λειτούργημα) μπορεί να περιπέσει σε κάποιο παράπτωμα. Άρα, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως οι παραπάνω περιπτώσεις του 37χρονου δράστη στην Μονή Πετράκη αλλά και του ιερέα στο Αγρίνιο είναι δύο ξεχωριστές περιπτώσεις και δεν αποτελεί κανόνα για όλους τους κληρικούς. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα… Δεν κινούνται όλοι στο ίδιο μήκος κύματος.
Πως όμως γίνεται η διαδικασία για να φορέσει κανείς το ράσο;
Με τα σημερινά δεδομένα και την Εκκλησία της Ελλάδος οποιοσδήποτε που θέλει να γίνει κληρικός απλά πρέπει να παρουσιαστεί στον Επίσκοπό του και να του ζητήσει να χειροτονηθεί. Με λίγα λόγια, ο Επίσκοπος είναι αυτός που φέρει την ευθύνη.
Ο υποψήφιος αφού προσκομίσει την «συμμαρτυρία» από τον πνευματικό του πατέρα, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο με το οποίο ο πνευματικός του βεβαιώνει το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι δεν υπάρχουν κωλύματα ή άλλα θέματα που να απαγορεύουν και να κωλύουν τον υποψήφιο να λάβει τη χάρη της Ιεροσύνης, καταθέτει αίτηση στην Ιερά Μητρόπολη ζητώντας να χειροτονηθεί.
Θα ήταν όμως επιπόλαιο να πέσει όλο το βάρος της ευθύνης στον εκάστοτε Επίσκοπο γιατι το πρόβλημα εντοπίζεται στην διαδικασία και όχι στο ίδιο τον Επίσκοπο ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει.
Η πρόταση του Πειραιώς Σεραφείμ
Με αφορμή το απότροπαιο περιστατικό που σημειώθηκε στην Μονή Πετράκη ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και τόνισε κάποια μέτρα για την εισαγωγή στην Ιερωσύνη, τα οποία φαίνεται να υιοθετούν και άλλοι σεβαστοί Ιεράρχες
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
“Η Εκκλησία μας οφείλει να δημιουργήσει ειδικές διαδικασίες εισαγωγής στον ιερό Κλήρο και να μην επαφίεται απλώς και μόνο στην κανονική συμμαρτυρία ενός πατρός αλλά να υπάρχουν ψυχολογικά τεστ και ειδικές μελέτες της ψυχοσυνθέσεως του κάθε εισερχομένου στην Ιερωσύνη, ούτως ώστε να αποτρέπονται από την είσοδο τους στον ιερό και μυστηριακό χώρο της Αγίας μας Εκκλησίας που είναι διακονία και θυσία, πρόσωπα ακατάλληλα, άρρωστα πνευματικά και βαρυνόμενα με διάφορους κανονικούς λόγους που αποκλείονται από την Ιερωσύνη δια των Αγίων και Ιερών Κανόνων.
Διότι, εαν αυτά τα πρόσωπα εισέλθουν στην Εκκλησία, είναι βέβαιον ότι η πορεία τους θα είναι πραγματικά καταστροφική”
Δείτε όλη την παρέμβαση του Πειραιώς Σεραφείμ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Εδω
Άρα, λοιπόν, μήπως η έφτασε η ώρα η διοικούσα Εκκλησία να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να φορέσει το ράσο;
Τι είναι πιο σημαντικό; Ο υποψήφιος να φέρει το αντίγραφο του ποινικού του μητρώου, την ακτινογραφία θώρακος από δημόσιο νοσοκομείο και μια σειρά από τίτλους σπουδών ή να είναι πράγματι ΑΞΙΟΣ πνευματικά;